Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Burgemeesters grijpen steeds vaker naar noodmaatregelen, bijvoorbeeld om demonstraties te verbieden. Het lintenknippen maakt meer en meer plaats voor het werk van sheriff. Verder in de Volkskrant Avond: de integriteitscommissie van de VVD gaat partijvoorzitter Henry Keizer onderzoeken en waarom Japanners het overwerken niet kunnen laten.

Redactie
VVD-voorzitter Henry Keizer in het hoofdkantoor van Facultatieve Media voorafgaand aan een overleg met VVD-bewindslieden. Beeld anp
VVD-voorzitter Henry Keizer in het hoofdkantoor van Facultatieve Media voorafgaand aan een overleg met VVD-bewindslieden.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Burgemeester neemt vaker noodmaatregelen in om demonstraties te verbieden
Burgemeesters grijpen steeds vaker naar noodmaatregelen om demonstraties en bijeenkomsten te verbieden. Waar ze dit tussen 2010 en 2015 in totaal vier keer deden, gebeurde dit alleen al vorig jaar minstens zes keer. In de eerste vier maanden van dit jaar ging er een streep door een demonstratie (Turkse Nederlanders in Rotterdam) en een conferentie (Eritreeërs in Veldhoven).

VVD-voorzitter Keizer wil integriteitsonderzoek naar zichzelf
De integriteitscommissie van de VVD stelt een onderzoek in naar partijvoorzitter Henry Keizer. Aanleiding is een zakendeal die Keizer in 2012 sloot. Daarover ontstond vorige week ophef nadat het online platform voor onderzoeksjournalistiek Follow The Money op de zaak was gedoken.

Is een Macedonische burgeroorlog reëel gevaar? - en nog vijf vragen over conflict Macedonië
Een woedende menigte die donderdagavond het parlementsgebouw in de Macedonische hoofdstad Skopje bestormde, had het vooral gemunt op Zoran Zaev, de sociaaldemocratische oppositieleider. Zaev, die aan het hoofd gewond raakte, vormt de grootste bedreiging voor de sterke man van Macedonië, de nationalist Nikola Gruevski.

CIDI wil snel actie tegen site die lijst met Joodse Nederlanders opstelt
De Joodse organisatie CIDI wil dat een site offline wordt gehaald of wordt geblokkeerd waarop een lijst staat met Nederlandse Joden. Op de site AltRechts.com staan ook bedrijven en organisaties die de 'Joodse invloed in Nederland' vertegenwoordigen. Het CIDI roept het kabinet op snel actie te ondernemen. Ook wordt overwogen aangifte te doen tegen de site.

Video van de dag

Kan die Brexit toch nog teruggedraaid worden, nu er ineens parlementsverkiezingen zijn uitgeroepen? Jazeker, maar dat gaat niet gebeuren.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Vanavond op tv

In Gort over de grens proeft wijnkenner en Francofiel Ilja Gort voor de verandering van het goede leven in Italië (NPO 2, 20.30 uur). Te gast in College Tour is scheikundige Ben Feringa, die vorig jaar de Nobelprijs won (NPO 2, 21.10 uur). Een film om voor wakker te blijven is The Player, de satirische comebackfilm van regisseur Robert Altman (Eén, 23.30 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Trump over presidentschap: 'Ik dacht dat het makkelijker zou zijn'
Autorijden mist hij nog het meest, hij voelt zich vaak opgesloten in een cocon en staat er versteld van hoe moeilijk zijn nieuwe baan is. 'Ik genoot van mijn oude leven. Dit is veel meer werk dan mijn oude leventje. Ik dacht dat het makkelijker zou zijn', zegt president Donald Trump in een interview met persbureau Reuters ter gelegenheid van zijn eerste honderd dagen in het Witte Huis.(+)

Waarom de burgemeester steeds meer crimefighter is
De burgemeester wordt steeds meer een crimefighter. De samenleving eist ferm optreden. Maar als hij een betoging verbiedt, is het ook weer niet goed.(+)

Japan moedigt de vrijdagmiddagborrel aan op Premium Friday
De Japanse regering wil het ongezonde overwerken aan banden te leggen. Op de laatste vrijdag van de maand, Premium Friday, moedigen ministeries en bedrijven in Tokio hun werknemers aan om klokslag 15 uur uit te loggen. Zo kunnen ze 'lol hebben en een andere levensstijl ervaren'. Maar de Japanse werknemers moeten nog aan het idee wennen.(+)

Japanse werknemers verlaten op Premium Friday om drie uur in de middag hun kantoor. Beeld anp
Japanse werknemers verlaten op Premium Friday om drie uur in de middag hun kantoor.Beeld anp

Waarom is er geen vaccin tegen de ziekte van Lyme (terwijl dat er wel wás)?
Alleen al honderdduizenden Nederlanders zullen dit voorjaar weer tekenbeten oplopen en daarmee mogelijk de ziekte van Lyme, die ernstige gevolgen kan hebben. En nog altijd is er geen vaccin.(+)

Mailtjes versturen vanuit de hangmat - het bestaan van de digitale nomade
Werken waar je maar wilt en intussen de mooiste plekken op aarde zien: het leven van een digitale nomade lijkt een paradijs. De perfecte baan, of stiekem niet zo leuk als het klinkt?(+)

Ik ben liever de alom geliefde Jezus dan de uitgekotste Judas
Ik werd een tijdje terug min of meer uitgemaakt voor judas en verrader van de eigen soort. Over de concrete aanleiding kan ik helaas niet uitweiden. (+)

Een teek op een potlood. Beeld ap
Een teek op een potlood.Beeld ap
Meer over