Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Nederland herdenkt vanavond zijn oorlogsslachtoffers. Dappere, ontroerende en soms ronduit ongelooflijke verhalen van slachtoffers en verzetsstrijders leest u hier. Verder in de Volkskrant Avond: Amsterdam slaat een belangrijke slag in de strijd tegen Airbnb en waarom Duitsland zo traag internet heeft.

De kranslegging op de Dam in Amsterdam. Beeld anp
De kranslegging op de Dam in Amsterdam.Beeld anp

Amerikaanse Huis stemt met kleine meerderheid voor vervanging Obamacare
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdagavond met een kleine meerderheid van enkele stemmen ingestemd met een wijziging in de zorgwet die onder de vorige president Obama werd ingevoerd. De meeste Republikeinse leden van het huis stemden voor. Op een lid na stemden de 193 Democratische leden tegen.

Buckingham Palace: Britse prins Philip legt dit najaar zijn koninklijke taken neer
De 95-jarige echtgenoot van koningin Elizabeth zal na de zomer stoppen met het doorknippen van lintjes, onthullen van gedenkstenen en openen van nieuwe gebouwen. Dat maakte Buckingham Palace donderdagochtend bekend.

Amsterdam slaat slag in strijd tegen Airbnb: inwoners verplicht verhuur te melden
De gemeente Amsterdam heeft een belangrijke slag gewonnen in de strijd tegen de uitwassen van de deeleconomie in de stad. Amsterdammers die hun huis verhuren aan toeristen moeten dat vanaf 1 oktober verplicht melden in een gemeentelijk register.

Opgebaarde Picasso als protest tegen massatoerisme Málaga
Een selfie naast het opgebaarde lichaam van Pablo Picasso. Het is sinds donderdag mogelijk in de Spaanse stad Málaga, waar de legendarische kunstschilder, beeldhouwer en tekenaar in 1881 werd geboren en nog altijd op handen wordt gedragen.

Prins Philip legt binnenkort zijn taken neer. Beeld afp
Prins Philip legt binnenkort zijn taken neer.Beeld afp

Video van de dag

Geen westerse leider heeft zoveel macht als de Franse president. En toch krijg hij frustrerend weinig voor elkaar. Deze video legt in het kort uit hoe dat komt.

Vanvond op tv

Deze tv-avond staat in het teken van de Tweede Wereldoorlog. In Voor Joden verboden vertellen overlevenden hoe het was om een Jodenster te moeten dragen (NPO 2, 20.55 uur). In 2Doc blikt Frans Bromet terug op een nooit afgerond filmproject over een jongetje dat Bergen-Belsen overleefde (NPO 2, 22.55 uur). Voor een film kunt u kiezen uit Oorlogswinter (RTL 5, 20.30 uur), Sophie's Choice (Net 5) of Schindler's List (SBS 6). Meer tv-tips leest u hier.

Morgen in de krant

Ooggetuigen van de oorlog
De oorlog laat ruim 70 jaar na de bevrijding nog steeds zijn sporen na. Lees hier de dappere, ontroerende en soms ronduit ongelooflijke verhalen van verzetsstrijders, Engelandvaarders en slachtoffers.

Op zoek naar internet in Duitsland
'Zie je die boom?' Om de takken schemert een lichtgroen waas. 'Als die straks vol blad staat, dan kunnen we hier minder goed ontvangen.' De kwaliteit van het internet, die is bij Christoph Rakel (38) op kantoor sterk afhankelijk van het seizoen. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4/week.

Kunnen online adverteerders niet kiezen waar hun reclame te zien is?
Geschrokken van columns op NRC en de Volkskrant en de daarop volgende commotie hebben diverse adverteerders zich (deels) teruggetrokken van Geenstijl.nl en Dumpert.nl. We wisten niet dat we daar met onze advertenties stonden, is de verklaring van sommigen. Hebben zij boter op het hoofd of hebben ze een punt? Een korte cursus online adverteren voor dummies. (+)

Chocoladesculpturen bieden uitweg voor Congolese plantagearbeiders
In Congo, op een voormalige Unilever-plantage, begeleidt kunstenaar Renzo Martens bewoners bij de vervaardiging van chocoladesculpturen. En nu opent hij er zelfs een museum. Feestje? (+)

Stiekeme misdienaar Ludo at hosties uit het vuistje
'Inmiddels staande voor het tabernakel, het schijnsel van de godslamp op zijn Zwitsal-zachte pagekopje, trok Ludo, zoef, de heilige theemuts van de ciborie. Met één reeënoog op de pleedeur stak hij zijn hand tot aan zijn elleboog in de geconsacreerde kelk, graaiend naar zo veel mogelijk hosties.' Lees hier de column van Peter Buwalda. (+)

Een krant maken met minimale middelen: op de redactie van De Gooi- en Eemlander
Nog meer bezuinigingen en De Gooi- en Eemlander kan opdoeken, vrezen ze bij de regiokrant. Toch wordt de redactie binnenkort weer gekortwiekt. De Volkskrant proeft de sfeer. (+)

Verslaggever Tamar de Vries: 'Het kan nauwelijks efficiënter.' Beeld Marie Wanders
Verslaggever Tamar de Vries: 'Het kan nauwelijks efficiënter.'Beeld Marie Wanders
Meer over