Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Een tegenslag voor de Britse premier Cameron vandaag: zijn partijgenoot en burgemeester van Londen Boris Johnson gaat actie voeren vóór een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. En krijgen we met de Britse EU-deal van vrijdag nu een Europa à la carte? Verder in de Volkskrant Avond: de nieuwe Rijdende Rechter, en een reconstructie van het wanhoopsoffensief van Sepp Blatter.

Redactie
De Londense burgemeester Boris Johnson steunt de campagne tegen het Britse lidmaatschap van de Europese Unie Beeld afp
De Londense burgemeester Boris Johnson steunt de campagne tegen het Britse lidmaatschap van de Europese UnieBeeld afp

Vandaag belangrijk

'Voorlopige deal' Rusland en VS over staakt-het-vuren Syrië
Rusland en de VS zijn het in grote lijnen eens geworden over de voorwaarden voor een staakt-het-vuren in Syrië. De twee grootmachten sloten zondag een voorlopig akkoord, zo maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry bekend na telefonisch overleg met zijn Russische ambtgenoot Lavrov.

Amsterdam en Utrecht: huizenplan Blok helpt beleggers, niet de huurders
Het kabinetsplan om de bouw van kleine huurwoningen voor de middeninkomens in Amsterdam en Utrecht een forse stimulans te geven, stuit op grote scepsis in die steden. De verantwoordelijke SP-wethouders Jansen (Utrecht) en Ivens (Amsterdam) zien het probleem niet dat VVD-minister Blok denkt op te lossen. Zij hebben juist behoefte aan goedkope woningen en aan grotere woningen in het middensegment. Ook de Woonbond is niet enthousiast.

Grote tegenslag Cameron: Boris Johnson steunt het Brexit-kamp
Boris Johnson steunt de campagne tegen het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Morgen zal de burgemeester van Londen in zijn wekelijke Telegraph-column nader uitleggen wat hem tot deze keuze heeft gebracht.

Honderden Feyenoordfans aangehouden bij protestmars Honderden
Feyenoordsupporters zijn vandaag bij De Kuip in Rotterdam aangehouden door de politie. Ze liepen mee in een protestmars tegen het bestuur en worden nu in busjes afgevoerd naar het bureau.

null Beeld anp
Beeld anp

Vanavond op tv

In 24 uur met... ontvangt Theo Maassen de Belgische steracteur Matthias Schoenaerts. Hij schitterde naast sterren als Kate Winslet, Clive Owen, Marion Cotillard en Ralph Fiennes, en bedankte voor een rol als Batman. Op BBC 2 kunt u vannacht (23.55) kijken naar Christopher Nolans meesterwerk Memento, een film die niet vaak genoeg kan worden uitgezonden. In scènes van tien minuten, die achterstevoren worden afgespeeld, volgen we de aan geheugenverlieslijdende Leonard in zijn zoektocht naar de moordenaar van zijn vrouw. Meer tv-tips vindt u hier.

Tekst gaat verder onder de video.

Morgen in de krant

Krijgen we nu een Europa à la carte?
De Britse premier David Cameron claimde de victorie dit weekend. De 'speciale status' voor zijn land in de EU die hij na marathononderhandelingen bij zijn EU-collega's loswrikte, geeft Groot-Brittannië 'het beste van twee werelden': wel de Europese supermarkt, niet de Europese superstaat. Is het historische akkoord de opmaat naar een EU à la carte met wel het lekkers maar niet de rekening en de regels? Volgen andere lidstaten nu met hun eisen en is de onttakeling van Europese Unie ingezet?

'Plus-teken?'

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Trump en Clinton winnen overtuigend, Bush geeft op
Donald Trump heeft zaterdag de Republikeinse voorverkiezing in de staat South Carolina overtuigend gewonnen. Na een dramatisch verlies is Jeb Bush uit de race om het Amerikaans presidentschap gestapt. Eerder op de dag eiste Hillary Clinton de overwinning op bij de Democratische voorverkiezing in de staat Nevada.

Blatter weet het ook: hij is niet meer te redden
Ruim een halfjaar geleden vuurden Volkskrant-verslaggevers Willem Feenstra en Mark Misérus tientallen vragen af op Sepp Blatter; de FIFA-voorzitter stelde er één aan hen. Een reconstructie van al het genetwerk en gefêteer in het FIFA-bolwerk aan de vooravond van de verkiezing van degene die de wereldvoetbalbond weer toekomst moet geven.

null Beeld afp
Beeld afp

Zijn we emotioneler in het vliegtuig? (+)
Het mailtje kwam van een collega die al jaren verslag doet vanuit het buitenland. Een correspondent die in soms gevaarlijke omstandigheden werkt en met heel wat menselijk leed is geconfronteerd. Uitgerekend deze doorgewinterde journalist schreef: 'Collega's van de wetenschapsredactie, ik word vaak zo emotioneel als ik in een vliegtuig zit. Kunnen jullie eens uitzoeken hoe dat zit?'

'Het gaat erom dat je openstaat voor mensen en echt contact kunt maken' (+)
Omdat iedereen vervangbaar is, heeft Nederland een nieuwe Rijdende Rechter, vanaf morgen te zien. Met een opvallende achtergrond. John Reid stelt zich voor.

John Reid. Beeld Daniel Cohen
John Reid.Beeld Daniel Cohen

Oei, een bomontploffing in het kinderboek van mijn zoon (+)
'Sep kijkt met zijn pap naar de televisie', las mijn zoon voor. 'Hij houdt een hand voor zijn mond. Er is een bom ontploft, zegt hij. Waar? vraagt Lies. In het Midden-Oosten, zegt zijn pap. Waar het Midden-Oosten is, weet Lies niet. Wat erg, zegt Lies. Weet jij waar het Midden-Oosten is? vraagt Sep. Lies haalt de schouders op.'

Meer over