Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Het is definitief einde verhaal voor Dilma Rousseff. Ze werd vandaag door de Braziliaanse Senaat afgezet als president van het land. Verder in de Volkskrant Avond: de beruchte maffiaflats uit Gomorra gaan tegen de vlakte, en plekken zonder verkeersregels: ze lijken te werken.

redactie
Dilma Rousseff. Beeld afp
Dilma Rousseff.Beeld afp

Vandaag belangrijk

Senaat stemt voor afzetting Braziliaanse president Rousseff

De Braziliaanse Senaat heeft ingestemd met de afzetting van president Dilma Rousseff. Ze kreeg 61 stemmen tegen zich, tegen 20 stemmen voor. Door het senaatsbesluit neemt interim-president Michel Temer de macht in het Zuid-Amerikaanse land definitief over.

'Gülenschool' daagt ouders voor rechter om beschuldigende uitlatingen

Een 'Gülenschool' uit Zaandam probeert met een rechtszaak een anti-campagne van ouders te stuiten. Zo hoopt de school een verdere leegloop en een mogelijk faillissement voorkomen. De afgelopen weken schreef een kwart van de leerlingen zich uit.

Maffiaflats uit film Gomorra tegen de grond

Eindelijk worden de beruchte woningen, die figureren in de hitserie Gomorra, gesloopt.

Politiecommissaris geschorst op verdenking van fraude

Een prominente politiefunctionaris uit de regio Eindhoven wordt verdacht van fraude bij de aanschaf en inzet van beveiligingsapparatuur, zoals bewakingscamera's, microfoons en andere technische hulpmiddelen.

null Beeld Nicola Zolin
Beeld Nicola Zolin

Video van de dag:

Zonder rauwe, opstandige teksten kun je je rap nauwelijks voorstellen. In een autoritaire eenpartijstaat als China vallen uitingen van frustratie en rebellie alleen niet zo goed. Daar scoren jonge rappers juist met nationalistische teksten, die precies in het straatje van het regime passen.

Vanavond op tv

Herman den Blijker wil iets doen aan het vervallen grand café de Bosbaan, aan de roeibaan in Amsterdam. Dat is nogal een uitdaging (RTL 4, 21.30). Op BBC 1 begint om 22.00 uur The Chronicles of Nadiya, waarin Nadiya Hussain Bangladesh bezoekt op zoek naar recepten. En hoe seksueel bevrijd zijn we eigenlijk? In tent en seks gaat Sunny Bergman op zoek naar een antwoord op die vraag (NPO 3, 22.50 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

De 'gedeelde ruimte': minder ongelukken door gevoel van onveiligheid (+)

Een onoverzichtelijke verkeerssituatie die leidt tot extra oplettendheid en daardoor minder ongelukken: dat is het idee achter de 'gedeelde ruimte', ooit bedacht door verkeersfilosoof Hans Monderman.

'Men heeft geen idee hoe het er in de horeca aan toe gaat' (+)

Maurice Dekkers filmde hoe chef-kok Redzepi van restaurant Noma een droom waarmaakte. Wat voor een film moest het worden en werd het uiteindelijk?

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

'Ik was nooit filmer geworden als ik in de pas was blijven lopen' (+)

Al koekeloeren voorbijgangers naar binnen, Michiel van Erp doet de gordijnen nooit dicht. Want het echte leven speelt zich dáár af, buiten. En wat is er nou mooier dan nieuwe mensen te ontmoeten? Hij filmt ze al 25 jaar.

Oude mensen zijn dom - ik voorop (+)
Ouderen kunnen intellectueel bevredigend bezig zijn, daarnaast begaan ze flagrante domheden.

null Beeld Sabine Joosten/Hollandse Hoogte
Beeld Sabine Joosten/Hollandse Hoogte

Historische conferentie moet Myanmar lijmen (+)

Generaal Aung San bracht in 1947 de leiders van alle volken van het toenmalige Birma bij elkaar. In het dorp Panglong zouden zij de grondslag moeten leggen van het Birma van de toekomst: een federale staat waarin alle volken en alle etniciteiten harmonieus naast elkaar zouden leven. Hij was zo overtuigd van zijn ideaal dat hij de volken zelfs beloofde dat zij zich mochten afscheiden als zij niet tevreden waren met de nieuwe natie.

Die wiskundeleraar gaat het héél moeilijk krijgen dit schooljaar (+)

Twee meisjes zaten voor de Starbucks aan de Overtoom met grote, dik beslagroomde bekers 'pumpkin spice latte' of een dergelijk zoet mengseltje dat jonge meisjes nu eenmaal bereidwillig voor koffie aanzien. Ze bespraken het zojuist opgehaalde lesrooster van klas 2B. 13 waren ze dus. Een kleintje, met blond paardenstaartje, nog helemaal kind, en een lange, tegen de 1 meter 80, met glanzend lang kastanjebruin haar, een wulps zandloperfiguur en een gezichtje dat aan Yolanthe Cabau deed denken, maar dan écht sexy. En 13, dus.

Aung San Suu Kyi. Beeld epa
Aung San Suu Kyi.Beeld epa
Meer over