Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Het nieuwe kabinet wil het raadgevend referendum afschaffen. Maar burgers kunnen dit dwarsbomen met, u raadt het al, een referendum. Verder in de Volkskrant Avond: een alimentatiesom van 2,5 miljard dwingt deze Russische oligarch om zijn extreem zeldzame Leonardo da Vinci te verkopen en de nieuwe Klimaatminister is niet te benijden.

null Beeld
Beeld

Vandaag belangrijk

Burgers kunnen het afschaffen van het referendum dwarsbomen met een referendum
Als het parlement het raadgevend referendum intrekt, kunnen burgers dit dwarsbomen met een referendum. Want ook een intrekkingswet is 'referendabel', stelt de Raad van State, de hoogste juridisch adviseur van de regering.

Is Catalonië nu onafhankelijk of niet? Premier krijgt van Spanje vijf dagen om een antwoord te geven
Het geduld van de Spaanse regering met Catalonië raakt op. De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft Catalonië opheldering gevraagd: is de onafhankelijkheid nu uitgeroepen of niet?

Politie voorkomt kaping helikopter en ontsnappingspoging uit gevangenis in Limburg
De man die vanmiddag door de Amsterdamse politie werd doodgeschoten in het Limburgse Roosteren probeerde vlak daarvoor een politiehelikopter te kapen. Samen met een aantal andere verdachten wilde hij de helikopter gebruiken om een veroordeelde uit de gevangenis in Roermond te bevrijden. Dat zegt de Amsterdamse politiechef Olivier Dutilh.

Conflict tussen McDonald's en Indiase eigenaar van 170 filialen loopt uit de hand: leveringen stopgezet
Een zakelijk conflict tussen McDonald's en een ondernemer met 170 McDonald's-zaken in India is uitgelopen op een middeleeuws beleg. Na opzegging van het contract hongert McDonald's de fastfoodzaken uit door de leveranties stop te zetten, terwijl de Indiase eigenaar volhardt in het serveren van Happy Meals.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Video van de dag

Het enkelgewricht zit best ingewikkeld in elkaar. Maar studenten in het medisch onderwijs hebben nu een handig hulpmiddel bij het bestuderen ervan: een app voor de de Hololens, de VR-bril van Microsoft. 'Sowieso veel leuker dan een boek.'

Vandaag op tv

Hoe milieuvervuilend zijn de rubberkorrels die zijn verwerkt in kunstgrasvelden? Zembla zoekt een antwoord op deze vraag (NPO 2), 21.20 uur. Daarna, op dezelfde zender om 22.55, zendt 2Doc de Amerikaanse documentaire Wilders uit, die een inkijkje biedt in het persoonlijke leven van de PVV-leider. Al onze tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Torenhoge verwachtingen en lastige doelstellingen: nieuwe minister voor/van Klimaat is niet te benijden
Er schuift vanaf november elke vrijdag een beklagenswaardige, nieuwe figuur aan tafel in de Trêveszaal voor de ministerraad. Het is de Klimaatminister, waarschijnlijk van D66-huize, met een oneindig vertrouwen in de toekomst. Want deze man of vrouw wordt opgezadeld met een hondsmoeilijke opdracht, waarvan het resultaat pas duidelijk is als Rutte III en zijn Klimaatminister bijna zijn vergeten. (+)

Russische oligarch moet alimentatie betalen en verkoopt Leonardo da Vinci voor vermoedelijk 100 miljoen euro
Slechts 45 pond leverde 'Salvator Mundi' op, toen het in 1958 opdook. Komende maand gaat het doek, waarvan later werd vastgesteld dat het van de hand van Leonardo da Vinci is, bij het veilinghuis Christie's onder de hamer. Verwachte opbrengst: rond de 100 miljoen euro.

Salvator Mundi Beeld epa
Salvator MundiBeeld epa

Het gigantische velum van Keith Haring vangt weer zon in het Stedelijk Museum
Het gigantische 'velum' dat kunstenaar Keith Haring in 1986 speciaal voor een solotentoonstelling in het Stedelijk Museum maakte, hangt weer op zijn plek. Onder een stuk gunstiger gesternte dan destijds. (+)

Commentaar: Met vertrek haalt Dijsselbloem neus op voor volksvertegenwoordiging
'Niemand zal hem verwijten dat hij zijn bijdrage aan de politiek niet heeft geleverd. Maar juist daarom is het een slechte zaak dat Dijsselbloem het nu zo plotseling voor gezien houdt. Juist oud-ministers, die de uitvoerende macht van binnenuit kennen, kunnen het soortelijk gewicht van de volksvertegenwoordiging aanzienlijk verhogen. Maar dan moeten ze niet hun neus ophalen voor het werk', schrijft chef van de politieke redactie Raoul du Pré.

Waarom het zo lastig is om films over tennis te maken
Film en tennis, dat is geen gelukkig huwelijk. De Deense regisseur Janus Metz doet een poging met Borg/McEnroe. Wordt het net zo spannend als Wimbledon?

'Alles gaat ook maar kapot'
''Alles gaat ook maar kapot', sprak de weduwe bitter. 'Sjonge, jonge, wat een armoe...' Met haar hand boven haar ogen staarde ze de donkere, lege winkel in. Ik keek langs de prachtige gevel omhoog. Het uithangbord verklaarde trots dat Broekmans en Van Poppel ook cd's verkochten. Ze hadden het wel geprobeerd, met hun tijd meegaan', schrijft Sylvia Witteman. (+)

Sverrir Gudnason en Shia LaBeouf in Borg/McEnroe Beeld
Sverrir Gudnason en Shia LaBeouf in Borg/McEnroeBeeld
Meer over