Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Volkskrant avond: Oud-minister Jan Pronk maakt zich nog altijd boos over de wereld. In Volkskrant Magazine vertelt hij over zijn hartinfarct, de genocide in Rwanda en de hypocrisie van het Westen: 'Onze perverse reactie op de armen in de wereld: we zien ze niet, want ze horen er niet te zijn.' Verder in onze avondnieuwsbrief: we houden de aanpassingen van de wiv tegen het licht en de vrouwen versus Holleeder: de tussenstand na twee maanden in de Bunker.

Oud-minister Jan Pronk Beeld Martin Dijkstra
Oud-minister Jan PronkBeeld Martin Dijkstra

Vandaag belangrijk

Kabinet doet handreiking aan tegenstemmer 'sleepnet'-referendum. Of toch niet?
Verslaggever Huib Modderkolk weegt de punten. Op zes punten komt het kabinet de 'nee-stemmers' van het referendum over de inlichtingenwet tegemoet. Maar gaat het ook om wezenlijke aanpassingen?

Rookruimten in horeca moeten dicht. Hoe zat het ook alweer met het antirookbeleid?
Het kabinet volgt het vonnis van het Haagse Gerechtshof en wil dat de rookruimten in de horeca binnen twee jaar sluiten. Tegelijkertijd gaat de staat in beroep tegen het vonnis. Verwarrend, maar dat is het antirookbeleid al sinds het begin ervan in 2004.

null Beeld anp
Beeld anp

VS kondigt sancties aan tegen rijke Russen wegens 'kwaadaardige activiteiten' in de wereld
De Amerikaanse regering heeft vrijdag sancties aangekondigd tegen zeven rijke zakenlieden uit de omgeving van president Vladimir Poetin en zeventien Russische regeringsfunctionarissen. Washington wil Moskou treffen omwille van 'kwaadaardige activiteiten in de wereld', zei minister van Financiën Steve Mnuchin in een toelichting op het besluit.

President Poetin met Viktor Zolotov (zesde van links), een van de zeventien Russische regeringsfunctionarissen waartegen de VS sancties heet aangekondigd. Beeld getty
President Poetin met Viktor Zolotov (zesde van links), een van de zeventien Russische regeringsfunctionarissen waartegen de VS sancties heet aangekondigd.Beeld getty

Dikke mensen niet welkom in erewacht Dodenherdenking: 'Dat leidt af'
Mensen met een al te fors postuur mogen niet in de erewacht staan tijdens de Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in Den Haag. Volgens de Vereniging Erepeloton Waalsdorp leidt het te veel af als 'de knopen van het uniform er bijna vanaf springen'.

Video van de dag

Een boyband van katholieke knaapjes, een opera over Grindr en Alex Klaasen als zeemeermin: cultuurvlogger Lisa Koetsenruijter zag in het DeLaMar Theater waarom de vijf sterren voor Klaasens nieuwe show Showponies geheel terecht zijn. Oh, en ze heeft een tip voor je woensdagavond: de V Pub Quiz: The show must go on.

Vanavond op televisie

Op een solex gidst bioloog Midas Dekkers ons in De Eilanden (NPO 2, 21.10 uur) over de Waddeneilanden. In aflevering 1 tuft hij over Texel: het is lente en Dekkers inspecteert de nieuwe lammetjes. Ook ontmoet hij de enige vroedvrouw van het eiland. Op BBC 2 begint om 22.00 uur detectiveserie The City and The City, gebaseerd op de gelijknamige fantasyroman van China Miéville. We volgen rechercheur Tyador Borlú, wiens moordonderzoek wordt bemoeilijkt door het bestaan van een mysterieuze parallelstad. Meer tv-tips staan hier.

Morgen in de krant

De vrouwen versus Holleeder: de tussenstand na 2 maanden Bunker
Soms waren ze kalm en welbespraakt, op andere momenten reageerden ze venijnig, de drie vrouwen die de laatste weken centraal stonden in de zaak-Holleeder. Er waren woede-uitbarstingen in plat Amsterdams, en tranen. Jarenlang hadden Sandra den Hartog en de zussen Sonja en Astrid Holleeder een hechte band met de liquidatieverdachte, nu pleegden ze 'het ultieme verraad'. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Oud-minister Jan Pronk: 'We denken alleen maar aan onszelf'
Zijn vrouw zegt dat hij milder is geworden, maar ook na zijn hartinfarct maakt oud-minister Jan Pronk zich boos over de wereld. 'Ik vind niet dat ik gelijkhebberig ben.' (+)

De wereld zit met Zuckerbergs droom - 'de wereld verbinden' - in de maag
Facebook is te groot en te belangrijk geworden, schrijft Loes Reijmer. 'Uit alle problemen waarmee het bedrijf de afgelopen jaren te maken kreeg - van fake news tot zelfmoord op Facebook Live - blijkt dat het platform de verantwoordelijkheden niet aankan.' (+)

Mark Zuckerberg Beeld afp
Mark ZuckerbergBeeld afp

Het 15-jarige meisje had die nacht in haar eentje een kind gebaard
Gynaecoloog Dick Bisschop (69) werd vroeg in de ochtend gebeld door een ervaren verpleegkundige van de spoedeisende hulp, die de buikpijn van een 15-jarig meisje niet vertrouwde. 'Ze moest kort daarvoor zijn bevallen. Waar is het kind, vroeg ik? Ze leek me niet te begrijpen.' Op dat moment kwam de moeder van het meisje binnen, met een plastic zak in haar hand. (+)

Vrijmibo op de Zuidas, waar ze tongen zoals ze dat in films hebben gezien
Naar café De Blauwe Engel komen vrouwen uit de provincie om er een advocaat of bankier aan de haak te slaan, hoorde auteur Stephanie Hoogenberk bij Jinek. Daar moest ze naartoe. 'Wat wil je weten schat, zeg het.' (+)

Vrijmibo op de Zuidas. Beeld Florian van Roekel
Vrijmibo op de Zuidas.Beeld Florian van Roekel

Zelden zagen we een zorgvuldig opgebouwd imago zo in elkaar lazeren
De Betrouwbare Mannetjes zagen theatermaker George van Houts bij Pauw zitten ter promotie van zijn nieuwe programma Kom Plot. Zelden hadden ze een zorgvuldig opgebouwd imago zo, in z'n eigen footprint, in elkaar zien lazeren. 'Dit was toch ooit best een aardig programma? Waarom mocht zo'n kerel eigenlijk deze krankzinnige theorieën komen spuien?' (+)

Meer over