Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Shinzo Abe's politieke gok om de oppositie met vervroegde verkiezingen te overvallen, pakt goed uit voor de Japanse premier. Met een vers mandaat wil Abe de pacifistische Grondwet uit 1947 aanpassen. Verder in de Volkskrant Avond: het licht van lantaarnpalen schopt het leven van insecten in de war. En: zeker 13 duizend twitterbots hebben pro-Brexit boodschappen rondgepompt, in een poging het Britse referendum te beïnvloeden.

Japanse kiezers brengen hun stem uit bij een stembureau in Tokio. Beeld afp
Japanse kiezers brengen hun stem uit bij een stembureau in Tokio.Beeld afp

Vandaag belangrijk

Premier Abe wint ruimschoots verkiezingen Japan, weg vrij voor streng Noord-Koreabeleid

De Japanse premier Shinzo Abe heeft zondag met overmacht de parlementsverkiezingen gewonnen. De overwinning van Abe's Liberaal Democratische Partij (LDP) betekent steun voor een streng Noord-Koreabeleid en maakt de weg vrij voor de eerste grondwetswijziging in Japan sinds 1947.

Dertien duizend twitterbots hebben pro-Brexit boodschappen verspreid

Zeker dertien duizend twitterbots (berichten verspreid via een automatisch computerprogramma) hebben in de aanloop naar het Britse EU-referendum pro-Brexit boodschappen rondgepompt, in een poging de stemming te beïnvloeden. Dat beweren onderzoekers van de Londense City University.

Ajax beslist slordige klassieker in laatste 20 minuten en verslaat Feyenoord in De Kuip: 1-4

Een paar flitsen van klasse waren voor Ajax genoeg om een van de meest armoedige klassiekers in jaren te winnen. In De Kuip werd het 1-4 voor de Amsterdammers. Klaas-Jan Huntelaar en de invallers Kasper Dolberg (tweemaal) en Siem de Jong scoorden, tussendoor maakte Jens Toornstra gelijk nadat eerder Nicolai Jørgensen voor Feyenoord een strafschop miste. Alle doelpunten vielen na rust.

Licht van lantaarnpalen schopt leven van insecten in de war: 'Ecosystemen veranderen door licht'

Het licht van lantaarnpalen langs oevers trekt 's nachts water- en landinsecten aan. De toename van deze insecten op land verandert het ecosysteem van de oever, zo ontdekten onderzoekers van Leibniz-Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries in Berlijn.

Klaas-Jan Huntelaar (Ajax) viert de 0-1 tegen Feyenoord. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Klaas-Jan Huntelaar (Ajax) viert de 0-1 tegen Feyenoord.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Video van de dag

Lövestad legt uit: dit doet een dj als hij 'live' draait

Lekker lui leventje hebben die dj's: één druk op de knop en hun deuntjes worden afgespeeld. Nou, zo werkt het dus mooi niet, laten deze jongens zien: live draaien vergt extreem veel muzikaliteit en gevoel voor improvisatie.

Vanavond op tv

Filmliefhebbers opgelet: In 78/52 Die letzten Geheimnisse von Psycho ziet u hoe de klassieke douchescène uit Psycho tot stand kwam (Arte, 22.15 uur). Nog meer films: in The Island (Net 5, 22.10 uur) spelen Ewan McGregor en Scarlett Johansson klonen die na een ecologische ramp hun organen moeten doneren. En Alles wat er is is een ontroerende film over Parkinsonpatiënten die ondanks het getril en de stijfte toch wekelijks dansen om weer wat vreugde in hun lijf te voelen (NPO 3, 23.25 uur). De volledige tv-selectie vindt u hier.

Morgen in de krant

Noodlot of nalatigheid: hoe kon de schelpenzuiger Frisia kapseizen?

In 2010 kapseisde de schelpenzuiger Frisia bij Terschelling. Een 19-jarige matroos kwam om. Zijn vader verwijt de rederij dood door schuld. Vanaf morgen buigt de rechtbank zich erover (+).

Staatssecretarissen in Rutte III zijn niet te benijden

De acht mannen en vrouwen die deze week aantreden als staatssecretarissen in het kabinet-Rutte III zijn niet te benijden (+). Ze hebben 40 procent meer kans dan hun ministers om vroegtijdig te sneuvelen, zo becijferde de Utrechtse hoogleraar bestuursrecht Mark Bovens. De laatste die opstapte, VVD'er Jeanine Hennis, was weliswaar minister, maar staatssecretarissen vallen relatief vaker.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Een intens begin, ratelende breakbeats en een ontploft stadion: dit was Amsterdam Dance Event 2017

Van klassieke techno tot avant-gardistische kunstmuziek, de Volkskrant doet verslag van zes evenementen van het Amsterdam Dance Festival (+).

'Ik dacht destijds dat ik overal mee kon wegkomen, het was jeugdige overmoed'

Tim Oliehoek (38) oogstte als broekie lof voor zijn doorbraakfilm, maar werd daarna finaal afgebrand. Tv-serie De Zaak Menten werd zijn revanche. Maandag begint zijn nieuwe serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen. Lees hier het interview met de filmmaker (+).

Publiek bij Martin Garrix op Amsterdam Dance Event. Beeld Eva Roefs
Publiek bij Martin Garrix op Amsterdam Dance Event.Beeld Eva Roefs

Hollywood in de lucht: de vliegtuigmaatschappij Pan Am

Pan American World Airways (Pan Am) werd opgericht in 1927 en groeide uit tot het Hollywood in de lucht. In 1991 ging de maatschappij failliet, maar nog ieder jaar ontmoet het oud-cabinepersoneel elkaar op een plek in de wereld. Dit jaar in Amsterdam. Vier stewardessen over hun tijd bij Pan Am (+).

Annabel Nanninga in de politiek: ik kijk ernaar uit

'Ik had al een tijd niet op de Twitter van Annabel Nanninga gekeken, want de Twitter van Annabel Nanninga is de reden dat ik überhaupt bijna nooit op Twitter kijk. (...) Maar goed, nu moest ik op haar Twitter kijken, want ik wilde weten waarom ze de gemeentepolitiek in wil voor de partij van Thierry Baudet Tegenwoordig Met Baard,' schrijft Aaf Brandt Corstius over de aanstaande politica (+).

Voormalig Pan Am-stewardes Elise Tingulstad. Beeld Klaas Jan van der Weij
Voormalig Pan Am-stewardes Elise Tingulstad.Beeld Klaas Jan van der Weij
Meer over