Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Vandaag eiste het OM een half jaar cel tegen de vrouw die een fietser doodreed op Texel. Volgens het OM zat de vrouw te appen, zij ontkent. Doodslag door appen achter het stuur, is dat te bewijzen? Verder in de Volkskrant Avond: Denen kiezen steeds vaker voor thuis bevallen en warenhuizen maken opnieuw de fout: ze richten zich op de gemiddelde Nederlander.

Denen bevallen steeds vaker gewoon thuis. Beeld Julius Schrank / De Volksrant
Denen bevallen steeds vaker gewoon thuis.Beeld Julius Schrank / De Volksrant

Vandaag belangrijk

Tijd voor onorthodoxe maatregelen tegen hoge medicijnprijzen: 'Nederland kan gidsland worden'
Als farmaceuten niet bereid zijn om hun geneesmiddelen tegen een aanvaardbare prijs op de markt te brengen, moet de overheid overgaan tot onorthodoxe maatregelen. Dat schrijft de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS) donderdag in een opmerkelijk rapport over de problematiek rond dure geneesmiddelen.

Ook plaatselijke sufferdjes maken landelijk tongen los op sociale media, blijkt uit onderzoek
Zelfs in een reusachtig land als Amerika hebben op het eerste gezicht onbeduidende, plaatselijke websites, kranten en nieuwsblogs meetbare invloed op wat men de dagen daarop bespreekt op sociale media. Dat blijkt uit een ambitieus, opmerkelijk experiment, waarbij wetenschappers de inhoud van de media mede mochten bepalen.

Vierdaags machtsvertoon VS: Trump laat vliegdekschepen oefenen nabij Noord-Korea
De VS zetten vanaf zaterdag een uitzonderlijk grote militaire macht in om Noord-Korea te waarschuwen. Bijna eenderde van de Amerikaanse vliegdekschipvloot zal in het gebied een grootschalige oefening houden. Dat gebeurt nog tijdens de Azië-reis van president Trump. De VS willen niet bekendmaken hoe dichtbij Noord-Korea de drie vliegdekschepen zullen opereren.

Adidas-shirts onder vuur: nieuw rood-geel-paars van Spaans elftal is 'aanval op monarchie'
Er is een probleem met het nieuwe Spaanse voetbalshirt: het zou een stiekem eerbetoon zijn aan de republikeinse vlag. De bondsvoorzitter zou zelfs uit de hoogste kringen - de koning, zo wordt gefluisterd - klachten hebben ontvangen over het ontwerp. Op sociale media wordt door talloze critici opgeroepen tot een boycot.

Probeert Adidas met dit wedstrijdtenue de Spaanse monarchie omver te werpen? Beeld epa
Probeert Adidas met dit wedstrijdtenue de Spaanse monarchie omver te werpen?Beeld epa

Video van de dag

Het is voor iedere fotograaf een mission impossible: een foto van een bloemlegging die én de bloemen én de emotie vangt. Hier, één dag na de aanslag in New York, lukt het. Maar dan is er die kus. 'Op het moment suprême worden de bloemen alsnog vergeten.' Onze fotodetective Hans Aarsman vertelt wat hij zag aan de Hudson, in een ontroerend nieuw deel van de Aarsmancollectie.

Vanavond op tv

Eva Jinek ontmoet in de Verenigde Staten van Eva (NPO 1, 22.15 uur) drie Trump-stemmers die in een Democratisch bolwerk wonen. Hoe is het om Trump-fan te zijn in een omgeving waar je dat beter niet hardop kunt zeggen?

En de vraag 'Waarom hebben we zoveel vooroordelen?' staat centraal in aflevering twee van Dat had je gedacht (NPO 2, 22.55 uur), een serie over denkpatronen. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Doodslag door appen achter het stuur, is dat te bewijzen?
Vandaag eiste het OM een half jaar cel tegen de vrouw die een fietser doodreed op Texel. Volgens het OM zat de vrouw te appen, zij ontkent. (+)

In India, waar elke twintig minuten een vrouw wordt verkracht, raken vrouwen ook geïnspireerd door #MeToo
Ook Indiase vrouwen komen geïnspireerd door de #MeToo-campagne naar buiten met verhalen over ongewenste mannenhanden. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Oprichter Ally Derks over waarom ze afscheid neemt van 'haar' Idfa
De geschiedenis in de nek hijgen, dat is wat een documentairefestival eigenlijk doet. Oprichter Ally Derks maakte van het Idfa het grootste in zijn soort. Het belangrijkste van een film? Wat er ná de vertoning gebeurt. (+)

De thuisbevalling is in Denemarken aan een opkomst bezig - ondanks de vreemde blikken
Het aantal thuisbevallingen is in Denemarken in drie jaar tijd meer dan verdubbeld. Toch wordt er nog steeds vreemd naar gekeken. (+)

Warenhuizen maken steeds dezelfde fout: ze richten zich op de gemiddelde Nederlander
Warenhuizen als Hudson's Bay en Topshelf maken dezelfde fout: ze richten zich op de gemiddelde Nederlander. Dat hou je niet vol. Je moet kiezen tussen luxe en goedkoop, zegggen kenners. (+)

Wat gezellig! Een feestdag voor singles én niet-singles bij Bol.com!
Op bol.com wordt al de hele week aangekondigd dat er 11 november iets spannends staat te gebeuren en dat is dus niet SintMaarten. 'Singles Day, dé feestdag voor jezelf, wordt beschreven als 'de dag om jezelf te trakteren' en je hoeft er niet eens single voor te zijn! Heel ruimdenkend, een feestdag waarop iedereen dingen voor zichzelf op bol.com mag kopen! (+)

'De A in Idfa van Ally? Dat is niet waar. Het is echt teamwork zo'n festival.' Beeld Christoph Neumann
'De A in Idfa van Ally? Dat is niet waar. Het is echt teamwork zo'n festival.'Beeld Christoph Neumann
Meer over