Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. De Catalaanse premier Puigdemont, en hoopt daar een luisterend oor te vinden bij de Europese Unie. Of hij dat zal vinden, en waar hij intussen de Belgische regering mee opzadelt, is te lezen in deze nieuwsbrief. Daarin ook: er zijn steeds meer ondernemers in Nederland van jonger dan 19 jaar. En wie is George Papadopoulos, de man die gelogen heeft tegen de FBI in het onderzoek naar de Rusland-connecties van het (campagne-)team rondom de Amerikaanse president Trump?

Puigdemont komt aan bij de persconferentie in Brussel Beeld afp
Puigdemont komt aan bij de persconferentie in BrusselBeeld afp

Vandaag belangrijk

België bevindt zich met de komst van Puigdemont plots midden in het Catalaanse moeras
De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont vraagt dan toch geen politiek asiel aan in België, zo zei hij dinsdag op een persconferentie in Brussel. Sterker nog, hij is naar eigen zeggen alleen naar Brussel gekomen als hoofdstad van de Europese Unie, en niet als die van België. Maar dat neemt niet weg dat de Belgische regering door zijn komst in een bijzonder lastig parket zit.

Puigdemont wil officieel referendum en tot die tijd vanuit ballingschap regeren
Een strijdbare ex-premier Carles Puigdemont wil van de Catalaanse verkiezingen een keuze maken tussen twee regeringen: de Spaanse regering van Rajoy of zijn eigen Catalaanse regering in ballingschap. Oftewel: een referendum, en dan officieel, over het uitroepen van de onafhankelijkheid van Catalonië.

undefined

Hoe doe je aan waarheidsvinding in zaken waar geen getuigen zijn, zoals bij die van Jelle Brandt Corstius?
'Het is zijn woord tegen het mijne', schreef televisiemaker Jelle Brandt Corstius vorige week in Trouw over zijn ervaring met een verkrachting. Precies dat is wat het politieonderzoek naar zedenzaken zo ingewikkeld maakt: er zijn meestal geen getuigen en fysiek bewijs ontbreekt doorgaans - zeker als het slachtoffer zich pas lange tijd later bij justitie meldt.

Neanderthaler stierf 'gewoon vanzelf', niet omdat hij slechter kon jagen of dommer was dan de mens
De Neanderthaler verdween niet omdat hij slechter kon jagen, dommer was of minder goed samenwerkte dan moderne mensen - maar gewoon omdat hij in de minderheid was. Tot die opmerkelijke conclusie komen twee Stanford-biologen die het verval van de Neanderthaler nabootsten op de computer.

De Neanderthaler blijkt 'gewoon vanzelf' uitgestorven te zijn. Beeld anp
De Neanderthaler blijkt 'gewoon vanzelf' uitgestorven te zijn.Beeld anp

Video van de dag

Zie jij door alle kerken het christendom nog? Zelfs voor gelovigen is het haast niet meer te volgen, al die vertakkingen. Als je 3 minuutjes de tijd neemt, zie je hier waarom er de afgelopen 500 jaar zoveel kerken zijn ontstaan.

Vanavond op tv

Cornald Maas portretteert om 21.20 uur in Volle zalen (NPO 2) zes grote namen uit de Nederlandse podiumkunsten. In de aflevering van van vanavond volgt hij meesterchoreograaf Hans van Manen.

Veel aandacht op televisie ook voor 500 jaar reformatie: In Holland staat een kerk (NPO 1, 20.35 uur) en De erfenis van Luther (NPO 2, 22.55 uur). Liever een film? Vier Halloween met The Cabin in the Woods bijvoorbeeld, om 22.10 uur op RTL 5. Meer televisietips zijn hier te vinden.

Máxima, Hans van Manen en Willem-Alexander. Beeld anp
Máxima, Hans van Manen en Willem-Alexander.Beeld anp

Morgen in de krant

De missie van de Catalaanse premier in Brussel lijkt al mislukt voordat ze goed en wel is begonnen
Als Europa niet naar Catalonië komt, komt Catalonië naar Europa. Dus zit daar op een grijze dinsdagmiddag in een persclub in Brussel, pal onder de neus van de Europese instellingen, de afgezette Catalaanse regiopremier Carles Puigdemont. 'Wij hebben jullie hulp nodig.' (+)

George Papadopoulos: Trump noemde hem 'excellent', maar laat hem nu hard vallen
'Vorig jaar noemde Trump zijn adviseur George Papadopoulos nog een 'excellente jongen'. Nu hij beschuldigd wordt van het leggen van contact met de Russen, blijkt hij slechts 'een vrijwiliger in de campagne'. Wie is deze Papadopoulos? (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Iraakse en Turkse troepen bewaken nu samen een van de belangrijkste Koerdische grensovergangen met Turkije
Iraakse troepen hebben dinsdag een controlepost ingericht bij een van de belangrijkste grensovergangen tussen Turkije en de autonome Koerdische regio in het noorden van Irak. Het is voor het eerst in decennia dat het Iraakse leger daar posities inneemt.

Deze piepjonge ondernemers zijn junior-CEO van hun eigen bedrijf
'Deze week gaat onze webwinkel online', zegt de 17-jarige 'junior-CEO' Yfke Donders van Cover Up. Nederland telt steeds meer ondernemers die de kinderschoenen nog niet zijn ontgroeid. Bij de Kamer van Koophandel staan nu 2.273 entrepreneurs ingeschreven die jonger zijn dan 19 jaar. Dat zijn er 40 procent meer dan vijf jaar geleden.

Willem Vissers over een jaar stukjes over zijn zoon: 'Samuel is een soort Justin Bieber van de gehandicapten'
Bijna een jaar stukjes over Samuel heeft opgeleverd: een boek, ontelbare reacties en meer openheid over het leven met een ernstig gehandicapt kind. Schrijver Willem Vissers kijkt terug op het jaar waarin hij zijn zoon deelde met de lezers. (+)

Op Goed Geluk was de allerheerlijkste, allerafschuwelijkste tv ooit om naar te kijken
Boer zoekt vrouw, Wie trouwt mijn zoon?, noem maar op - het had allemaal niet bestaan zonder Op Goed Geluk. Want bij Op Goed Geluk is de belangrijke ontdekking gedaan dat op verrassingsreis gaan met je uitgekozen nieuwe liefde inderdaad heel erg een kwestie van 'op goed geluk' is. Of beter gezegd: dat het bijna nooit lukt, schrijft Aaf Brandt Corstius in haar column. (+)

Samuel, een soort 'Justin Bieber van de gehandicapten', met zijn vader en Volkskrant-columnist Willem Vissers Beeld Marijn Scheeres
Samuel, een soort 'Justin Bieber van de gehandicapten', met zijn vader en Volkskrant-columnist Willem VissersBeeld Marijn Scheeres
Meer over