Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Dit zal een lange dag geweest zijn voor Theresa May, die, zoals onze correspondent schrijft, de verkiezingen in Groot-Brittannië zag uitlopen op een zootje. Geen nieuw mandaat, en een absolute meerderheid in het Britse parlement is ze kwijt. Maar ze gaat door, zei ze vandaag. Op de achtergrond klinkt het slijpen der messen. Verder in deze nieuwsbrief: de twee gezichten van Ivanka Trump, en hoe groot acht u de kans dat iets daadwerkelijk gaat gebeuren eigenlijk bij het lezen van het woord 'waarschijnlijk'? Doe onze test. Fijn weekend!

Redactie
Echtgenoot Philip May kijkt toe hoe zijn vrouw vrijdag een korte verklaring aflegt, waarin ze met geen woord rept over de verloren verkiezingen. Beeld afp
Echtgenoot Philip May kijkt toe hoe zijn vrouw vrijdag een korte verklaring aflegt, waarin ze met geen woord rept over de verloren verkiezingen.Beeld afp

Vandaag belangrijk

Liveblog - volg de gebeurtenissen rond de Britse verkiezingen op de voet

De Conservatieven van premier May zijn hun meerderheid kwijt en zullen een minderheidskabinet vormen. De Brexitonderhandelingen zullen, zoals gepland, over tien dagen beginnen.

Utrecht en Amsterdam begrenzen huurprijzen: 'Gevraagde prijzen zijn van God los'

Utrecht en Amsterdam nemen maatregelen om de huurprijzen te begrenzen voor nieuwbouwwoningen in de vrije sector. In Utrecht mogen er bovendien geen te kleine en te dure woningen worden gebouwd.

Eerste kandidaat-voorzitters PvdA melden zich al voor openstellen kandidaatstelling

Nog voor de inschrijving is geopend, melden zich de eerste twee kandidaten voor het voorzitterschap van de PvdA. Voormalig Kamerlid Astrid Oosenbrug (48) en Gerard Oosterwijk (32), beleidsmedewerker van de fractie in Brussel, willen er een duobaan van maken.

Druivensuiker is niet zo gezond als Dextro doet vermoeden, zegt Europees Hof

'Het levenselixer voor de hersens', dat is dextrose (oftewel druivensuiker). Althans, dat stelt de website van Dextro Energy, de producent van druivensuikertabletjes die vooral onder sporters erg populair zijn. De witte snoepjes zijn alleen minder gezond dan Dextro doet vermoeden, aldus een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Oud-Kamerlid Astrid Oosenbrug (PvdA) in de plenaire zaal van de Tweede Kamer in 2015. Beeld anp
Oud-Kamerlid Astrid Oosenbrug (PvdA) in de plenaire zaal van de Tweede Kamer in 2015.Beeld anp

Video van de dag

De chaos van Theresa May: Theresa May heeft gegokt en verloren. De Britse premier wilde een duidelijk mandaat van de kiezer, ze kreeg een vernederend verlies. Hoe nu verder?

Vanavond op tv

Voetballiefhebbers lezen dit in spanning, want Nederland - Luxemburg gaat om 20.45 uur beginnen op NPO 3. Lees vooral dit stuk nog even over verdediger Wesley Hoedt.

Moet u van voetbal niets hebben, even geduld nog tot op NPO 2 om 21.10 uur Dit zijn wij begint, de documentaireserie van Michiel van Erp. Of kijk op ARTE (21.45 uur) naar Trans is beautiful, over de emancipatie van transgenders.

Filmliefhebbers kunnen vanavond ook schakelen tussen de publieke netten: onze redactie raadt Beasts of the Southern Wild (NPO 2, 22.55 uur) en Zero Dark Thirty (NPO 3, 23.40 uur) aan. Meer televisietips vindt u hier.

Morgen in de krant

EU vreest vertraging en frustratie in Brexitonderhandelingen door wankele positie May

Ook bij de EU in Brussel stonden ze raar te kijken van de Britse stembusuitslag. De onderhandelingen over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk staan immers op het punt te beginnen.

Wanneer heb je je vrouw- of manzijn onbeschaamd gebruikt om je zin te krijgen?

Gesprekken over gender verzanden meestal in discussies, partijen die zich tegenover elkaar opstellen en zich vastbijten in hun standpunten. Maar dat kan ook anders, stelt Esther Gerritsen in haar column.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Dit zijn de twee gezichten van Ivanka Trump

Is presidentsdochter Ivanka Trump de stem van de rede die haar vader op het rechte pad houdt, of een machtswellusteling die vooral zichzelf wil verrijken? Het is allebei te verdedigen - en dat doen de Amerikanen dan ook.

Moet je wennen aan eten dat je nooit hebt gegeten?

U kent vast wel zo iemand die de neus ophaalt bij zaken die nooit eerder op het bord lagen. Type 'wat de boer niet kent...'. Soms is diegene 4, soms wat ouder. Ongezellig, of juist lekker overzichtelijk, net hoe je het bekijkt. De vraag is echter of de kieskeurigheid van de eter wellicht ook een biologische oorsprong kent.

Ivanka Trump. Beeld Getty
Ivanka Trump.Beeld Getty

Hoe waarschijnlijk is waarschijnlijk?

Morgen gaat het waarschijnlijk regenen. Maar wellicht komt de zon 's middags door. Elke dag gebruiken we woorden om aan te geven hoe zeker iets gaat gebeuren. Maar bedoelen we er allemaal hetzelfde mee? Doe de test en kom erachter.

Britse kiezers laten zich niet meer voor lief nemen en al helemaal niet bedreigen

De Britse kiezer rook onraad toen Theresa May vervroegde verkiezingen uitschreef, stelt correspondent Patrick van IJzendoorn. Was een glorieuze Brexit wel haar doel? Wilde ze niet gewoon Labour vernietigen?

Het echtpaar May voor de deur van ambtswoning Downing St. 10. Beeld afp
Het echtpaar May voor de deur van ambtswoning Downing St. 10.Beeld afp
Meer over