Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Het is een besluit dat door Amerikaanse president na Amerikaanse president niet werd genomen, en Donald Trump doet het nu toch. Hij maakte vanavond bekend dat Jeruzalem wat de VS betreft de hoofdstad van Israël is, en kondigde aan de ambassade van Tel Aviv naar die stad te verhuizen. In deze nieuwsbrief leest u waarom dat van betekenis is. Verder: een nieuwe dinosaurus, omschreven als een 'veliciraptorzwaan', het gekraakte recept van botox, en wat Hugh Grant zo onmiskenbaar Hugh Grant maakt.

Palestijnse demonstranten protesteren tegen de beslissing van Trump en verbranden Amerikaanse en Israëlische vlaggen in de Gaza-strook. Beeld afp
Palestijnse demonstranten protesteren tegen de beslissing van Trump en verbranden Amerikaanse en Israëlische vlaggen in de Gaza-strook.Beeld afp

Vandaag belangrijk

Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Welke risico's kleven daaraan?
Donald Trump heeft vandaag bekendgemaakt dat de Amerikaanse ambassade in Israël verplaatst gaat worden van Tel Aviv naar Jeruzalem. Waarom is dit zo'n omstreden besluit? Drie redenen.

Recept Botox lijkt gekraakt, biotechbedrijf brengt concurrent op de markt
Het recept van botox, na dat van Coca Cola het geheimste ter wereld, lijkt eindelijk gekraakt. Het Californische biotechbedrijf Revance gaat een concurrent voor het antirimpelmiddel op de markt brengen. Een sof voor botoxmaker Allergan: de farmaceut verdient jaarlijks meer dan 2 miljard euro aan de gladgespoten glabella van 's werelds miljoenen botoxgebruikers.

Bijzonder: deze nieuw ontdekte dinosauriër, Halszka, leefde op het land én in het water
Hij had de kop en nek van een zwaan, maar ook de tanden van een krokodil en was familie van de Velociraptor, de engerd uit Jurassic Parc. Wetenschappers presenteren deze wonderlijk nieuwe dinosauriër, genaamd Halszka, deze week in vakblad Nature.

Opnieuw grote bouwklus duurder dan gepland: zeesluizen bij IJmuiden kosten 138 miljoen euro meer
Opnieuw overschrijdt een groot infrastructuurproject het budget. De grotere zeesluis bij IJmuiden die Amsterdam vanaf 2019 toegankelijk moet maken voor grote schepen gaat 138 miljoen euro meer kosten dan gepland - op een opdracht met een totale waarde van 600 miljoen euro. Bouwbedrijven BAM en VolkerWessels draaien op voor de kosten.

De prehistorische eend Halszkaraptor. Beeld Nature
De prehistorische eend Halszkaraptor.Beeld Nature

Video van de dag

Wie weleens in Berlijn is geweest, weet: voor een schappelijk prijsje kun je daar een stukje Berlijnse muur kopen, als souvenir. Maar is dat wel authentiek? Of gewoon een betonmixje van de bouwmarkt? Maarten Keulemans nam zijn stukje muur mee naar een betonexpert om het uit te zoeken.

Vandaag op televisie

Op SBS 6 is net Steenrijk, Straatarm begonnen, waarin Vermogende koppels één week van leven ruilen met gezinnen die de eindjes met moeite aan elkaar kunnen knopen. Ook de moeite waard: gek en geniaal, op Canvas om 22.05 uur. Daarin probeert schrijfster Lize Spit iets moois te maken met Florian, die een onverklaarbare drang heeft om altijd en overal te schrijven. Wie liever een film kijkt, kan naar de documentaire Sergio Herman Fucking Perfect kijken, om 21.10 uur op NPOCultura. Meer televisietips staan hier.

Morgen in de krant

Europese Commissie presenteert bouwplannen voor eurozone en krijgt meteen felle kritiek
De Europese regeringsleiders beloofden het eendrachtig tijdens de crisis: als straks de zon weer schijnt, repareren we het eurodak. Inmiddels gaat economisch een stuk beter en slaat de verdeeldheid toe: lekt het dak echt wel zo erg? Wat moet er dan gerepareerd worden? Wanneer beginnen we? En bovenal: hoeveel mag de verbouwing kosten? (+)

Charmant, stuntelig en vol zelfspot: het geheim van His Royal Grantness
Acteur Hugh Grant speelt niet veel, maar áls hij weer eens meedoet aan een film wordt zijn rol memorabel. Ook in Paddington 2 (vanaf nu te zien) is hij unbearably charming. Wat maakt Grant zo onmiskenbaar Grant? (+)

Koken als propaganda: hoe het Sovjetregime zelfs de keuken binnendrong
In het Sovjettijdperk zouden vrouwen bevrijd worden van het aanrecht en zou de bevolking gezonde voeding krijgen in kantines. De praktijk was anders. Dit schrijft historicus Olav Hofland in de scriptie waarmee hij de Volkskrant-IISG-scriptieprijs won.

Hugh Grant in Love Actually. Beeld
Hugh Grant in Love Actually.Beeld

Onder deze minister stortte de trotse sportnatie Rusland volledig in elkaar
Vitali Moetko mag van geluk spreken dat hij een Rus is, want nergens anders ter wereld zou een sportminister wegkomen met de ravage die hij op zijn naam heeft staan. Hij is levenslang geschorst door het Internationaal Olympisch Comité.

Twee keer gestraft worden voor het gebruik van doping: mag dat wel?
Het IOC sluit Russische sporters uit van de Olympische Winterspelen van Pyeongchang, als die een bestraft dopingverleden hebben. 'Het is juridisch aanvechtbaar.' (+)

'Ik schijt altijd heel compact. Eén keer vegen is genoeg'
'De man met de gipshand keek op zijn telefoon, die een piepje had gegeven, en sprak: ''t Is Astrid. Of ik vochtig toiletpapier mee wil nemen.' Hij leek verbaasd. De man met de Dirktas knikte begrijpend. 'Je zal maar zónder zitten', zei hij. Het klonk niet ironisch. 'Voch-tig toi-let-papier?', sprak de gipshand langzaam. Hij trok een vies gezicht, alsof hij het op zijn tong proefde.' Sylvia Witteman vangt een discussie over vochtig toiletpapier op. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier vindt u al een Volkskrant-abonnement vanaf €3,50 per week.

Meer over