Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Vicepremier Asscher noemde het rapport over het mortierongeval in Mali vandaag 'zwaar genoeg' om af te treden. 'Het is aan de minister om na het debat haar positie te bekijken.' Verder in de Volkskrant Avond: Kunnen big data leiden naar de verrader van Anne Frank? Een team van experts gaat met nieuwe technieken aan de slag. En Benny Anderson vertelt waarom Abba-liedjes zo idioot goed werken.

null Beeld anp
Beeld anp

Vandaag belangrijk

Asscher: rapport mortierongeval Mali zwaar genoeg voor aftreden Hennis
Minister Jeanine Hennis (Defensie, VVD) moet zich dinsdag in de Tweede Kamer verantwoorden over het OVV-rapport. 'Het is aan de minister om na het debat haar positie te bekijken', zei Asscher vrijdag na de ministerraad tegen Radio 1.

Drenthe wil staatssecretaris Jetta Klijnsma als commissaris van de koning
Vrijdagmiddag besloot provinciale staten achter gesloten deuren dat de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het demissionaire kabinet-Rutte II de belangen van de provincie moet gaan vertegenwoordigen.

Van azc naar Gouden Kalf-nominatie
Ooit verbleven ze in een azc, nu spelen ze in de korte film Jungle, een Arabisch gesproken drama over asielzoekers in Calais. De twee Nederlandse acteurs van Syrische afkomst, Majd Mardo en George Tobal, zijn gezamenlijk genomineerd voor een Gouden Kalf. Een unicum.

Majd Mardo en George Tobal. Beeld
Majd Mardo en George Tobal.Beeld

Regering-Trump maakt zelfs voor blik op zonsverduistering nog gebruik van privéjet en charters
Het kabinet-Trump heeft het er maar druk mee, met dat regeren, zo druk dat de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen er volgens hen niet tegenop kunnen vliegen. Een groeiend groepje van ministers en andere beambten blijkt de afgelopen maanden zijn toevlucht te hebben genomen tot privévliegtuigen, charters en militaire toestellen om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen: familiebezoek, een trip naar een buitenhuis, een blik op de zonsverduistering.

Video van de dag

Activisme en consumentisme hoeven elkaar helemaal niet uit te sluiten bewijst Teen Vogue. Meer diversiteit, kleur en politiek: de revolutie van een meidenblad.

Vanavond op tv

Bij RTL Late Night (RTL 4, 22.30 uur) schuift Marco Borsato aan, na twee jaar muzikale stilte heeft hij een nieuwe single: Thuis. Of kijk vanavond Versailles (Eén, 22.10 uur), de duurste Franse dramaserie allertijden, over het leven aan het hof van Lodewijk XIV. Zin in een filmpje? Kijk Black Butterflies (NPO 2, 23.00 uur) met Carice van Houten als de Zuid-Afrikaanse dichter Ingrid Jonker. Bekijk hier de rest van onze tv-tips.

Morgen in de krant

Deze voormalig FBI-agent gaat proberen te achterhalen wie Anne Frank verraadde
Kunnen big data leiden naar de verrader van de familie Frank? Een team van experts gaat met nieuwe technieken aan de slag.

Plus-teken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Veteraan Joop keerde na 65 jaar terug naar Korea en besloot daar begraven te willen worden
Joop Aldewereld vocht 66 jaar geleden in Korea. Daar werd hij deze week met alle eer begraven. Een held uit Monnikendam. (+)

Bijzetting Ron van Vliet (rechts) en Paul Gommers bij het graf van Joop Aldewereld in Busan. Beeld
Bijzetting Ron van Vliet (rechts) en Paul Gommers bij het graf van Joop Aldewereld in Busan.Beeld

Het Volkskrantgeluid: Hoe bevalt dat eigenlijk, een jaar helemaal niet drinken?
Oud-Playboy-baas Jan Heemskerk stopte een jaar geleden met drinken, en schreef een stuk over zijn inzichten in het Volkskrant Magazine. In deze aflevering van het Volkskrantgeluid zit hij bij Eva Hoeke aan tafel om daarover door te praten.

Dit moet u weten over het referendum in Catalonië
Zondag is het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië. Correspondent Maartje Bakker geeft antwoord op de tien belangrijkste vragen over het referendum.

Waarom werken Abba-liedjes zo goed?
Benny Andersson vertelt waarom Abba-liedjes zo idioot goed werken. Al krijgt hij er eerlijk gezegd zelf ook niet helemaal de vinger achter.

Abba in hun hoogtijdagen. Beeld anp
Abba in hun hoogtijdagen.Beeld anp

De betrouwbare mannetjes wisten niet eens dat Ybeltje Berckmoes bestond
Misschien hadden ze haar weleens voorbij zien komen. Maar misschien ook niet. Maar nu ze na haar vertrek uit de Kamer haar politieke memoires probeerde te slijten, wisten de betrouwbare mannetjes het opeens weer. Ybeltje Berckmoes, de vleesgeworden hervonden herinnering.

Meer over