Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Dick Bruna, vader van het meisjeskonijn Nijntje en nog veel meer kinderboeken, overleed donderdagnacht in zijn slaap op 89-jarige leeftijd. Utrecht gedenkt hem bij het Nijntjebeeld naast het Nijntjemuseum in de binnenstad met bloemen - en met verhaaltjes. Verder in de Volkskrant Avond: De Amerikaanse regering overweegt de inzet van 100.000 reservisten tegen illegalen. En de Volkskrant ging op zoek naar hoogopgeleide Wilders-aanhangers, en vond die ook.

Redactie
Illustrator Dick Bruna bij de opening van een expositie van Nijntje in Madurodam in 2005. Beeld anp
Illustrator Dick Bruna bij de opening van een expositie van Nijntje in Madurodam in 2005.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Dick Bruna (1927-2017) creëerde met Nijntje een universum waarin geen cynisme of kwaad bestaat

Eigenlijk kan ik niet tekenen, mocht hij graag over zichzelf zeggen. Hendrik Magdalenus 'Dick' Bruna, vader van het meisjeskonijn Nijntje en nog veel meer kinderboeken, overleed donderdagnacht in zijn slaap op 89-jarige leeftijd.

Amerikaanse regering overweegt inzet 100.000 reservisten tegen illegalen

De Amerikaanse regering overweegt meer dan 100.000 reservisten van de National Guard in te zetten om miljoenen illegale immigranten uit te zetten die in de staten langs de Mexicaanse grens wonen. Dat zegt het persbureau Associated Press dat over een concept-memo van de regering beschikt.

Unilever wijst overnamebod Kraft Heinz van 130 miljard euro af

De Amerikaanse voedselgigant Kraft Heinz, vooral bekend van de ketchup, heeft een overnamevoorstel gedaan aan Unilever. Unilever heeft dat in eerste instantie afgewezen. Niettemin wil Kraft Heinz het voorstel verder met Unilever bespreken. Als de poging slaagt, is het een van de allergrootste fusies ooit.

Tony Blair wil 'harde Brexit' voorkomen met nieuw EU-referendum

Tony Blair wil een nieuw EU-referendum. Volgens de oud-premier wisten zijn landgenoten door alle 'misinformatie' niet goed wat zij deden toen ze op 23 juni voor de Brexit kozen en dreigt een 'harde Brexit' uit te draaien op een ramp. Blair haalt ook uit naar 'rechts mediakartel' om vermeende invloed op referendumuitslag.

Producten van Kraft Heinz. Beeld afp
Producten van Kraft Heinz.Beeld afp

Video van de dag

Wie krijgt de schuld als een robot een ongeluk veroorzaakt? En moet er geen belasting komen op arbeid die door robots wordt verricht? Bekijk hier wat het Europees Parlement allemaal van plan is met robotwetgeving.

Vanavond op tv

Tijd voor de grote finale van The Voice of Holland - zonder gedoodverfde favoriet, soulzanger Dwight Dissels (RTL 4, 20.30). In Ik Vertrek droomt Edwin de Heer van een timmerbedrijf, in Nederland helaas onbetaalbaar. Hij verhuist daarom met vrouw en zoons Ruben (16) en Orrin (8) naar Limousin in Midden-Frankrijk (NPO 1, 21.30). De film Her is wederom een fascinerende verkenning van de grenzen van de menselijke geest door regisseur Spike Jonze, maker van Being John Malkovich en Adaptation (Canvas, 22.05). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

'PVV-stemmers zijn eigenlijk nog steeds linkse kiezers'

Jesse Klaver (1986) ziet het er niet van komen, een rechts kabinet. 'Ik zie in ieder geval dat rechts geen meerderheid heeft, want niemand wil met Wilders regeren. Ik tel meer ruimte voor centrum-links.' Met GroenLinks uiteraard. Lees hier het hele interview met de lijsttrekker (+)

Zo neemt Nijntje-stad Utrecht afscheid van Dick Bruna
In de woonplaats van Dick Bruna worden bosjes bloemen bij het Nijntjemuseum gelegd (+). Zijn tekeningen van Nijntje groeide uit tot een Utrechts icoon. Ook voor burgemeester Van Zanen. 'Hij kon de Dom ook prachtig tekenen'

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Dick Bruna in het Dick Bruna huis in Utrecht, 2011. Beeld anp
Dick Bruna in het Dick Bruna huis in Utrecht, 2011.Beeld anp

Hoogopgeleide PVV-kiezers komen uit de kast

Wilders zou vooral laagopgeleiden aanspreken. De Volkskrant ging op zoek naar hoogopgeleide aanhangers, en vond die ook (+). Hoewel niet iedereen bereid was met de 'politiek correcte' pers te spreken. 'Wij hebben eigenlijk alleen nog maar vrienden over die ook PVV stemmen.'

Hayat: De Nederlandse naaktheid gaat mij soms wat te ver

Prima die Nederlandse openheid op het gebied van seksualiteit en naaktheid. Maar soms loopt het Hayat allemaal over haar schoenen (+).

Psycholoog en PVV-stemmer Albert Wessendorp: 'Met 'minder Marokkanen' heb ik geen moeite.' Beeld Marcel Wogram
Psycholoog en PVV-stemmer Albert Wessendorp: 'Met 'minder Marokkanen' heb ik geen moeite.'Beeld Marcel Wogram

Op afstand bestuurbare insecten zijn allang geen sciencefiction meer

Al een jaar of tien wordt er gewerkt aan het radiografisch bestuurbaar maken van insecten (+). Met de kever, de kakkerlak en de mot lukt dat al een beetje. Nu is de libelle aan de beurt.

Filmpje Paay: hoe Nederland gegrepen werd door grenzeloos leedvermaak

Een seksfilmpje van Patricia Paay domineert de (sociale) media. Het leedvermaak kent amper grenzen (+). 'Vroeger moest je je abonneren op Story of Privé voor dit soort sensatie.'

Libelle van Drape Laboratory. Beeld Draper Technologies
Libelle van Drape Laboratory.Beeld Draper Technologies
Meer over