Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Sinds onze sterfgevallen met de computer worden geregistreerd, is de lijst met meest voorkomende doodsoorzaken sterk veranderd. Verder in de Volkskrant Avond: de beste bankovervallen op het witte doek en Sylvia Witteman zag twee brave jongens gezellig mandarijntjes eten op een bankje, tot het haar begon te dagen.

Rutte en Ollongren tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring. Beeld anp
Rutte en Ollongren tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Volg ons liveblog van het debat met Rutte III
De Tweede Kamer heeft er ruim zeven maanden op gewacht, maar vandaag en morgen kan ze eindelijk in debat met het kabinet-Rutte III. Op dag één mogen alle dertien partijen vrij schieten op de plannen van het nieuwe kabinet. Morgen, dag twee, reageert premier Rutte namens zijn nieuwe ploeg. De Volkskrant doet live verslag.

Rode Kruis biedt 'diepe verontschuldigingen' aan voor negeren Joods leed in WOII
Het Nederlandse Rode Kruis heeft 'diepe verontschuldigingen' aangeboden voor het negeren van het Joodse leed in de Tweede Wereldoorlog. Het huidige bestuur van de hulporganisatie erkent dat het tijdens de oorlog 'als hoeder van het moreel kompas jammerlijk heeft gefaald' richting de Joodse gemeenschap en andere kwetsbaren.

Doutzen Kroes maakte sluikreclame voor Rivella, maar krijgt slechts een waarschuwing
Deel ook eens een foto die minder perfect is. De boodschap van Doutzen Kroes aan haar ruim vijf miljoen Instagram-volgers klinkt goedbedoeld. Maar in werkelijkheid maakte het supermodel met het bericht stiekem reclame voor frisdrankmerk Rivella, oordeelde de Reclame Code Commissie.

Drie gemeenteraadsleden Tilburg op de bres voor een Prinses Carnaval
Drie vrouwelijke gemeenteraadsleden in Tilburg vinden het anno 2017, honderd jaar na de invoering van het vrouwenkiesrecht, de hoogste tijd voor een Prinses Carnaval in Kruikenstad. Het is 'ouderwets en uit de tijd' dat alleen mannen het krachtens de statuten en het huishoudelijk regelement van de Tilburgse carnavalsstichting kunnen schoppen tot prins, adjudant, lijfwacht, lèèfarts of lid van de raad van elf.

Doutzen Kroes Beeld anp
Doutzen KroesBeeld anp

Video van de dag

De ultieme pita-experience: gefrituurde aubergine, romige tahina, zhoug, gaminados-eieren... Benieuwd? Ga op zaterdag naar Abu Salie op de Lindengrachtmarkt en voeg je bij alle andere klanten die, net als foodblogger Jonneke de Zeeuw begrijpen hoe belangrijk sabich in een mensenleven kan zijn.

Vanavond op tv

Voor Feyenoord is het vanavond de laatste kans om nog iets van het Champions League-avontuur te maken. De Rotterdammers treden om 20.30 uur (Veronica) aan tegen Sjachtar Donetsk. Met nog 100 dagen te gaan tot de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea schuift snowboarder Nicolien Sauerbreij aan bij Pauw. Al onze tv-tips ziet u hier.

Nicolien Sauerbreij schuift aan bij Jeroen Pauw. Beeld anp
Nicolien Sauerbreij schuift aan bij Jeroen Pauw.Beeld anp

Morgen in de krant

Door nieuwe manier van registratie gaan we opeens aan andere dingen dood
Sterfgevallen werden tot enkele jaren terug altijd met de hand geregistreerd. Sinds dat met de computer wordt gedaan, is de lijst met meest voorkomende doodsoorzaken sterk veranderd. Dementie staat nu op 1.

Amsterdam krijgt op een na hoogste houten gebouw van Europa
Hoge gebouwen van hout zijn wereldwijd een trend. Ze zijn duurzaam en daar is een markt voor. In Amsterdam zal Haut verschijnen, een houten woontoren met 21 verdiepingen. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

In Dagestan houden 'lessen van de worstelmat' kinderen weg bij terroristen
In Dagestan zijn worstelscholen de hoop van autoriteiten en ouders. Zo proberen ze te voorkomen dat kinderen 'naar het bos gaan'. Iedereen weet wat dat betekent: je aansluiten bij terroristen. (+)

Opinie - Absurd leenstelsel gaat ons heel veel geld kosten
Weinigen beseffen hoe rampzalig het leenstelsel uiteindelijk uit zal pakken voor de schatkist. De aflossing van de studieschuld is zo soepel geregeld dat velen niet of nauwelijks zullen terugbetalen, aldus publicist Leo Prick.

'Haut' (snapt u 'm?), de nieuwe houten woontoren in Amsterdam. Beeld
'Haut' (snapt u 'm?), de nieuwe houten woontoren in Amsterdam.Beeld

Wat maakt de filmoverval de evergreen in het misdaadgenre?
De maskers, onderkoelde dialogen en natuurlijk de onvermijdelijke druk op de alarmknop. Ook in Le Fidèle wordt er weer eens ouderwets een bank overvallen. Wat maakt een filmoverval een goede filmoverval? (+)

Ik moet toch ook weer eens gaan blowen
Sylvia Witteman zag twee brave jongens mandarijntjes eten, tot het haar begon te dagen. 'Op een bankje, vlak bij het borstbeeld van Carel Willink, zaten twee jongens mandarijnen te eten uit een rood netje. Ze leken van de regen geen last te hebben.' (+)

Meer over