Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Het was dankzij het staakt-het-vuren twee maanden rustig in het Syrische Aleppo, maar de afgelopen 24 uur is het geweld opnieuw opgelaaid, met zeker 60 doden als gevolg. In Nederland wordt 700 miljoen euro extra uitgetrokken voor de integratie van vluchtelingen. Verder in de Volkskrant Avond: hoe bots op sociale media verkiezingen sturen en Buwalda over themanummers.

Een familie loopt tussen de verwoeste gebouwen in de Syrische stad Aleppo. Beeld afp
Een familie loopt tussen de verwoeste gebouwen in de Syrische stad Aleppo.Beeld afp

Vandaag belangrijk

Deal kabinet en gemeenten over vluchtelingen: 700 miljoen extra voor integratie

Het kabinet en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben een akkoord bereikt over de noodzakelijke extra financiering van voorzieningen voor erkende vluchtelingen. Onder het motto 'blijven is meedoen' trekt het kabinet daarvoor de komende twee jaar ruim 500 miljoen euro 'nieuw geld' uit. Dat moet vooral ten goede komen aan onderwijs en banen.

Geweld in Syrisch Aleppo laait op: 60 doden in 24 uur

Door een reeks luchtaanvallen in de noordelijke Syrische stad Aleppo zijn in 24 uur tijd meer dan 60 mensen om het leven gekomen. Dat melden hulpverleners en activisten donderdag.

Geen slagtanden of huiden meer: kabinet verbiedt invoer jachttrofeeën

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken verbiedt de invoer van jachttrofeeën zoals de kop, slagtanden of huid van ijsberen, leeuwen of nijlpaarden. Jagers kunnen nog steeds naar verre landen om daar op olifanten en leeuwen te schieten, maar Van Dam geeft geen toestemming meer om jachttrofeeën mee naar huis te nemen.

Rechter: uniform agent gevaarlijk, wapenstok zit in de weg

Niet alleen burgers hoeven de wapenstok van een agent te vrezen, ook dienders zelf lopen risico. De zak waarin de stok gaat, op de broekspijp, is te diep, waardoor de knuppel naar beneden kan zakken en in de knieholte blijft haken. Een agente struikelde hierdoor en brak het bot tussen haar duim en wijsvinger. Ze daagde haar werkgever voor de rechter.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Vanavond op tv

Europees voetbal om 20.30 op RTL7: de halve finale van de Europa League tussen Villareal en Liverpool. Op NPO2, om middernacht, een documentaire over een 19-jarige Amerikaans-Syrische studente die via sociale media opstandelingen in Syrië helpt. Meer inspiratie nodig? Bekijk hier onze complete selectie.

Video van de dag

Het wordt jongeren steeds moeilijker gemaakt zich klem te zuipen. Toch belanden er steeds meer in het ziekenhuis. Wie zijn deze comazuipers?

Morgen in de krant

Hoe bots op sociale media het politieke debat manipuleren (+)

Social media en politiek activisme: even bracht het democratie 2.0 voort. Via de digitale weg bleken politici als Alexander Pechtold en Frans Timmermans plots bereikbaar voor de gewone man. Meer dan eens zijn massaprotesten en zelfs revoluties gefaciliteerd door Facebook en Twitter. Maar er is een kentering aan de gang. Zogenoemde 'bots', geautomatiseerde nepprofielen, proberen steeds vaker het digitale debat te manipuleren. Ook in westerse democratieën.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Groot voetbal voor een kleine prijs (+)

De selectie van Leicester City bestaat vooral uit afdankertjes, laatbloeiers en buitenkansjes: kosten 32,1 miljoen. Een klein bedrag in de Premier League, maar genoeg voor de titel.

Hoe geef ik mijn kind een groot bedrag? (+)

Ik wil mijn meerderjarige zoon de 15 duizend euro geven die ik voor hem gespaard heb. Mag dat, of is dat een gift waarover hij belasting moet betalen?

Riyad Mahrez viert zijn doelpunt tegen Swansea City met zijn teamgenoten van Leicester City. Beeld epa
Riyad Mahrez viert zijn doelpunt tegen Swansea City met zijn teamgenoten van Leicester City.Beeld epa

Column Peter Buwalda: Hier alvast een bijdrage voor het 'Cruijff-aforisme naar keuze' (+)

Er zijn schrijvers die floreren onder de dwang van het themanummer, maar ik krijg er haaruitval van. Wel popel ik gek genoeg al enige weken om, voor Hard Gras of zo, een 'Cruijff-aforisme naar keuze' te illustreren met 'een persoonlijke anekdote'. Raar.

Pak die spons (+)

Schrijfster Diet Groothuis slaat alarm. We verleren het poetsen. Tijd voor wat lessen over soda en groene zeep. Wat je daarmee kunt!

Column Paul Onkenhout: Ik was om, totdat ik las dat een Engelse vrouw ratten had gezien (+)

Over vijf weken ga ik ook op vakantie, naar Griekenland, om precies te zijn de Peloponnesos. Ik ben er nog nooit geweest, maar weet er nu al alles van. Dat komt door internet.

null Beeld
Beeld
Meer over