Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

U moet volgend jaar ongeveer tien procent meer aan zorgkosten gaan betalen. Dit blijkt uit de basispremie die de kleinste zorgverzekeraar, DSW, vandaag bekendmaakte. Doorgaans volgen de andere verzekeraars DSW. Verder in de Volkskrant Avond: voor het eerst is een baby van drie ouders geboren en we selecteerden de vier belangrijkste fragmenten uit het debat tussen Clinton en Trump.

Abrahim Hassan heeft dna van drie ouders. Beeld The New Scientist
Abrahim Hassan heeft dna van drie ouders.Beeld The New Scientist

Vandaag belangrijk

Vier vragen over de stijgende zorgkosten
Het is traditie dat de kleinste zorgverzekeraar, DSW, als eerste de premie voor het komend jaar bekendmaakt. Jaren achtereen verraste DSW door een premie aan te kondigen die lager was dan minister Edith Schippers van Volksgezondheid in de begroting voorzag. Gisteren verraste DSW opnieuw, maar dit keer met een premieverhoging die hoger is dan Schippers voorzag.

Pijbes 'wil meer ruimte' en stopt na drie maanden als directeur Voorlinden
Wim Pijbes (54) vertrekt na drie maanden als algemeen directeur van het onlangs geopende Museum Voorlinden in Wassenaar. De oud-directeur van het Rijksmuseum zegt niet tevreden te zijn met de invulling van zijn functie. Hij en de oprichter van het museum, de 75-jarige chemie-ondernemer Joop van Caldenborgh, hebben vorige week in een onderling gesprek de conclusie getrokken dat Pijbes vertrekt als directeur.

Eerste baby van drie ouders geboren
Voor het eerst is een baby geboren uit twee eicellen. Abrahim Hassan heeft dna van drie ouders: twee moeders en een vader. Het jongetje kwam vijf maanden geleden gezond ter wereld in een ziekenhuis in New York. De geboorte werd dinsdag bekendgemaakt door wetenschapstijdschrift New Scientist.

Consumentenbond: met helft van lamsvleesgerechten is gesjoemeld
Dat we een biefstuk niet zomaar op z'n mooie roze binnenkant moesten geloven, dat wisten we al. Vaak bleek het geen rund-, maar paardenvlees. Uit nieuw onderzoek van de Consumentenbond blijkt nu dat met bijna de helft van de onderzochte lamsvleesgerechten gesjoemeld is.

Lamsvlees, of iets anders? Beeld anp
Lamsvlees, of iets anders?Beeld anp

Video van de dag

Goed nieuws voor Bahram Sadeghi: zijn in 1000 dagen verzamelde plastic is nog iets waard! 1 zak plastic = 2 euro in Amsterdam-Noord, initiatiefneemster Francesca Miazzo legt uit hoe dat zit. Bekijk en lees hier alles over Bahram Sadeghis project.

Vandaag op televisie

In de jungle van Calais wordt veel muziek gemaakt. Frans, Silvia en Ruben Bromet maakten er een documentaire over (NPO 2, 22.55). Zin in een film? Kijk naar Mystic River (SBS 9, 20.30), een mooie film over drie jeugdvrienden uit een arbeiderswijk in Boston. De grootste kwaliteit van Mystic River is de permanent aanwezige, grijze ondertoon, die van Boston een spookstad maakt. Niet overtuigd van deze tv-tips? Vind hier meer tips.

Morgen in de krant

Roos, Baudet en Wilders: de strijd op rechts barst los (+)
Sinds Thierry Baudet zich zondag meldde aan het politieke front is het weer ouderwets dringen op rechts. VVD, PVV, VNL (Jan Roos), Forum voor Democractie (Baudet) - het zijn partijen die (grotendeels) in dezelfde vijver vissen. Roos en Baudet gaan een ongewis avontuur tegemoet. In de afgelopen tien jaar slaagde alleen Geert Wilders erin met een nieuwe rechtse partij door te breken.

Is The Green Happiness een gevaarlijk dieet? (+)
Volgens het Voedingscentrum kan het dieet van The Green Happiness dat de afgelopen week veel media-aandacht kreeg gevaarlijke tekorten en onherstelbare schade veroorzaken. Voedingshoogleraren zien het allemaal zo'n vaart niet lopen.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Het Clinton-Trump-debat in vier fragmenten (+)
Donald Trump en Hillary Clinton gingen maandagnacht voor het eerst live op televisie met elkaar in debat. Trump had het moeilijk, hij zette vooral zichzelf klem en Clinton won de eerste van drie confrontaties. We zetten de belangrijkste moment nog even voor u op een rijtje.

Podcasts - waar te beginnen? (+)
Ze zijn al lang niet meer alleen voor een groepje liefhebbers. Online audioverhalen hebben hun weg gevonden naar een groter publiek. Maar er is zo veel moois (en minder moois): als je nog niet bent ingehaakt, waar moet je dan naar luisteren? De beste, mooiste, grappigste podcasts zijn nu voor De Volkskrant verzameld door de mensen achter het audiofestival Oorzaken, vanaf 30 september in De Brakke Grond in Amsterdam. Hier staan ze - met toelichting - op een rij.

Clinton en Trump na het eerste verkiezingsdebat. Beeld anp
Clinton en Trump na het eerste verkiezingsdebat.Beeld anp

'We staan aan de rand van een wereldwijde catastrofe' (+)
Donald Trump belooft zijn aanhang al hun problemen op te lossen. Al weet iedereen dat dat eigenlijk niet kan. Er was nog iemand met die gave: de Wizard of Oz.

Bassie en Adriaan zijn ook nu nog magisch voor kinderen (+)
Zoals wel vaker kwam mijn dochter uitzinnig van enthousiasme uit school. Ze is meisje, ijverig en kleuter, en dan is school de hemel. Je hebt je weektaak die je in een dag afmaakt, je hebt je ecoline, op gezette momenten mag je naast de juf zitten of een functie vervullen die 'aantikkindje' heet: het is een aaneenschakeling van hoogtepunten.

Aad van Toor (Adriaan) en Bas van Toor (Bassie). Beeld anp
Aad van Toor (Adriaan) en Bas van Toor (Bassie).Beeld anp
Meer over