Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. De verontrustende verklaringen' van Donald Trump staan op een lijn met het agressieve beleid van Rusland en China, de terreur door IS en het geweld in het Midden-Oosten en Afrika. Dit schrijft EU-president Donald Tusk in een keiharde brief. Wij moeten nu onze 'Europese trots' tonen, aldus Tusk. Verder in de Volkskrant Avond: apen gaan online daten en managementgoeroes hebben de plaats van de pastoor overgenomen.

Redactie
EU-president Donald Tusk bij een persconferentie op 31 januari 2017. Beeld afp
EU-president Donald Tusk bij een persconferentie op 31 januari 2017.Beeld afp

Vandaag belangrijk

Tusk plaatst 'verontrustend' beleid Trump op één lijn met China, Rusland en IS

EU-president Tusk veroordeelt de eerste beleidsdaden van de Amerikaanse president Trump als een bedreiging van de Europese Unie. Tusk plaatst 'de verontrustende verklaringen' uit Washington op een lijn met het agressieve beleid van Rusland en China, de terreur door IS en het geweld in het Midden-Oosten en Afrika.

Rutte onder druk om Trump feller te veroordelen

VVD-premier Mark Rutte staat onder druk van de Tweede Kamer om het beleid van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump scherper te veroordelen dan hij tot nu heeft gedaan. Aankomende donderdag zullen volksvertegenwoordigers hem in een debat bevragen over het omstreden inreisverbod dat Trump heeft ingesteld voor moslims uit zeven landen en in welke mate hij dat moreel laakbaar vindt. Ook schort Nederland onderhandelingen op over Amerikaanse grenscontroles op Schiphol.

31 partijen op het stembiljet; kritiek vanuit nieuwe partijen op gemeenten

Van de 81 partijen die zich hadden ingeschreven voor de verkiezingen, zijn er volgens de Kiesraad vijftig afgehaakt. Daarmee is een alternatief stembiljet, dat aan meer dan de traditionele 32 partijen plaats biedt, niet meer nodig. De partijen die nog niet in alle twintig kieskringen genoeg steun hebben verzameld, kunnen dit tot vrijdag 15 uur doen.

Franse presidentskandidaat Fillon verder in de problemen

De Franse presidentskandidaat François Fillon is verder in moeilijkheden gekomen door nieuwe onthullingen van Le Canard Enchaîné. Volgens het satirisch weekblad heeft zijn vrouw Penelope 830 duizend euro verdiend als parlementair assistent van Fillon en zijn plaatsvervanger Marc Joulaud, in plaats van de 500 duizend euro die vorige week werd gemeld.

Francois en Penelope Fillon bij een campagnebijeenkomst. Beeld afp
Francois en Penelope Fillon bij een campagnebijeenkomst.Beeld afp

Video van de dag

Geen vitaminepillen en wel stomen. In deze video leggen we uit wat er wel en niet werkt tegen de griep.

Vanavond op tv

Brandpunt (NPO 2, 20.25) portretteert Paul Verhoeven die onlangs een Golden Globe won. Bij RTL 7 staat de avond in het teken van ontberingen op bergen en begint met de film Vertical Limit (20.30). Geen zin in film? De rijdende rechter (NPO 1, 22.25) begint een nieuw seizoen in Nijmegen, waar meneer en mevrouw Vermeulen zich storen aan de klimop en hoge tuinmuur van de buren. Bekijk de andere tv-tips hier.

Morgen in de krant

Ook op ministeries zwelt verzet tegen Trump aan

Niet alleen op straat, maar ook op de ministeries broeit in de Verenigde Staten het verzet tegen het beleid van Donald Trump (+). De kersverse president ontsloeg dinsdag waarnemend minister van Justitie Sally Yates nadat zij zich had gekeerd tegen Trumps inreisverbod voor immigranten uit zeven moslimlanden. Haar opvolger Dana Boente heeft het Justitie-personeel opdracht gegeven zich aan Trumps decreet te houden. Ook op het ministerie van Buitenlandse zaken rommelt het.

Jack Keijzer verloor twee zoons: met zijn verhaal wil hij jongeren behoeden

De oudste zoon van Jack Keijzer, leraar op een vmbo, werd vermoord. Acht jaar later maakte zijn jongste zoon zelf een eind aan zijn leven. Sindsdien heeft hij een missie (+). 'Ik kan alleen zeggen: denk na'

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Tinder voor orang-oetans in de Apenheul

Apen swipen niet. Toch wil de Apenheul zijn vrouwelijke orang-oetans via een computer laten kiezen met welk mannetje ze het liefdespad willen bewandelen. Daarvoor moet wel eerst een nieuwe dating-tablet in elkaar worden gezet: vrouwtjesorang-oetan Samboja heeft in haar enthousiasme de vorige gesloopt. De dating-app moet apensoorten beschermen tegen uitsterven (+)

Oók jonge kinderloze vrouwen werken vooral in deeltijd

Niet alleen Nederlandse moeders zijn wereldkampioen werken in deeltijd. Ook jonge vrouwen zónder kinderen die beginnen met werken doen dat in meerderheid in een kleine baan (+). Hun mannelijke leeftijdgenoten werken wel overwegend voltijds.

De 11-jarige orang-oetan Samboja krijgt tijdelijk een anticonceptie pil. Beeld Apenheul
De 11-jarige orang-oetan Samboja krijgt tijdelijk een anticonceptie pil.Beeld Apenheul

Kletspraatjes van geluksgoeroes: van positief denken tot LSD-cursus

Managementgoeroes gedragen zich als hoeders van een religie, maar hun wijsheden missen elke onderbouwing. Een beetje meer wantrouwen is geboden, schrijft Richard Engelfriet in De succesillusie (+).

Als je toch een lelijke telefoon koopt, dan ook maar meteen in het roze

'Dit is de eerste dag van de rest van je leven', zei ik tegen mijn vriend en overhandigde hem het MediaMarktpakketje dat net was afgeleverd. We wisten allebei wat erin zat: een telefoon van het merk Huawei. Lees hier de hele column van Aaf Brandt Corstius (+)

Goeroe en mediapersoonlijkheid Emile 'Tjakka' Ratelband in 2012. Beeld anp
Goeroe en mediapersoonlijkheid Emile 'Tjakka' Ratelband in 2012.Beeld anp
Meer over