Nieuws28 september 2020

Het nieuws in vijf minuten

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij het nieuws van deze maandag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan weet u het belangrijkste.

Premier Mark Rutte vrijdag bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Beeld ANP
Premier Mark Rutte vrijdag bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

Drie weken om nieuwe lockdown te voorkomen…

Een nieuwe lockdown voorkomen – met dat doel presenteert het kabinet vanavond een nieuw pakket aan maatregelen. Het reproductiegetal moet zo snel mogelijk weer onder de 1. Voor drie weken geldt daarom: de economie gaat voor het sociale leven.

Zoals wel vaker lekten de te verwachten maatregelen overdag al uit. De belangrijkste op een rijtje: thuiswerken wordt wederom de norm; horecagelegenheden moeten hun deuren al om 22.00 uur sluiten; contactberoepen moeten de gegevens van hun klanten registreren en bij sportwedstrijden is publiek niet langer welkom. Ook beperkt het kabinet het reizen naar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Over het dragen van mondkapjes – is dat nu wel of niet een goed idee? – vraagt het kabinet het OMT om een extra advies.

… en president Trump zet benoeming van een nieuwe opperrechter door.

Een dikke maand voor de presidentsverkiezingen heeft president Trump officieel een kandidaat voor het Hooggerechtshof voorgedragen. Haar naam: Amy Coney Barrett. Met haar 48 jaar zou ze nog decennia kunnen dienen. Voor conservatieve christenen en anti-abortusactivisten zou dat de hoofdprijs zijn, voor progressieve Democraten een nachtmerrie.

De benoeming van een nieuwe rechter is een politieke splijtzwam in de toch al verdeelde Verenigde Staten. Het overlijden van opperrechter Ruth Bader Ginsburg geeft Trump de mogelijkheid om het Hooggerechtshof verder naar rechts te laten kantelen.

Rechter Amy Coney Barrett is zojuist voorgedragen voor het Hooggerechtshof en neemt nu zelf het woord. Beeld AFP
Rechter Amy Coney Barrett is zojuist voorgedragen voor het Hooggerechtshof en neemt nu zelf het woord.Beeld AFP

Prominente Democraten hebben woedend gereageerd op de Trumps plannen. Zo sprak voormalig presidentskandidaat en senator Bernie Sanders van een ‘absoluut schandaal’.

Trump zelf blijkt al bijna twee decennia nauwelijks federale inkomstenbelasting te betalen. Dat bericht The New York Times, die Trumps belastingaangiften achterhaalde.

Verder in het nieuws…

- Het RIVM meldt vandaag 2.914 besmettingen, 38 ziekenhuisopnamen en 6 sterfgevallen. In 22 van de 25 veiligheidsregio's ligt het aantal besmettingen boven de signaalwaarde van het coronadashboard.

- Politieagenten en boa's hebben in de afgelopen drie maanden nauwelijks nog coronaboetes uitgedeeld. Dat blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie (OM).

- In een videoverklaring ontkent Jos B. de 11-jarige Nicky Verstappen vermoord te hebben. Hij zegt dat hij Verstappen dood aantrof, controleerde of hij nog leefde, en daarna is weggegaan.

- De rechtbank Amsterdam heeft acht leden van een criminele bende veroordeeld voor onder meer de aanslag op het gebouw van de Telegraaf . De straffen variëren van een geldboete tot tien jaar cel. 

- Oleg Poelatev, een van de vier verdachten in het MH17-proces, zegt onschuldig te zijn. Volgens zijn advocaat wil hij zijn verklaring zelf aan de rechters uitleggen.

- Komende vrijdag protesteren studenten op het Museumplein in Amsterdam tegen de online colleges en de in hun ogen tanende onderwijskwaliteit. 

- Bij lokale verkiezingen in Roemenië is de liberale PNL-partij de grote winnaar geworden. De partij wil de enorme corruptie in de gezondheidszorg aanpakken.

Voor meer achtergrond…

In treinen, bussen, trams en metro’s zijn de gevolgen van de coronacrisis voor het openbare leven misschien wel het duidelijkst zichtbaar. Passagiers gaan gemondkapt en plekken blijven leeg. Vervoersbedrijven zien hun inkomsten flink dalen. Tegelijkertijd zijn ze verplicht een volledige dienstregeling te blijven draaien. Ze overleven op staatssteun.

Vervoerregio Amsterdam (VRA) steunt niet alleen, zij gaat nog een stap verder. Een versnelde investering van 235 miljoen euro moet de busvloot elektrisch maken – midden in crisistijd.

Voor Nederland is het uniek: de marktwerking in het openbaar vervoer staat vaak ter discussie. Maar Sharon Dijkstra, VRA-voorzitter en wethouder in Amsterdam, ziet het als niet meer dan het nemen van verantwoordelijkheid. ‘Wat wij doen kan een voorbeeld zijn voor heel Nederland.’

En dan nog dit…

Al drie jaar neemt de Rotterdamse kunstinstelling ‘Formerly Known As Witte de With’ in haar eigen naam afstand van precies die naam. In 2017 beklaagden kunstenaars zich in een open brief over het agressieve verleden van ‘zeeheld’ Witte de With, die zijn naam ook leende aan de de straat waarin de instelling is gevestigd. Het was tijd voor een naamsverandering.

Maar een nieuwe naam kies je niet zomaar. ‘Het probleem met namen is dat ze almaar ingewikkelder worden naarmate je er langer over nadenkt’, constateert Toine Heijmans in zijn verslaggeverscolumn.

Afgelopen weekend organiseerde de instelling een openbare evaluatie van de nieuw te kiezen naam. Wordt het Kin of Kat? En wat te denken van Haven? Of wordt het toch Melly, die vanaf de gevel van de kunstinstelling gelaten glimlachend de wereld inkijkt?

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van maandag 28 september tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

2020-08-23 16:10:01 ROTTERDAM - Handhavers in het centrum van Rotterdam. De gemeente Rotterdam gaat, net als in Amsterdam, het verplicht dragen van een mondkapje in grote delen van de stad handhaven. ANP SANDER KONING Beeld ANP
2020-08-23 16:10:01 ROTTERDAM - Handhavers in het centrum van Rotterdam. De gemeente Rotterdam gaat, net als in Amsterdam, het verplicht dragen van een mondkapje in grote delen van de stad handhaven. ANP SANDER KONINGBeeld ANP
Meer over