Het nieuws in vijf minuten

Goedemiddag. We proberen deze week iets nieuws: we vatten het nieuws van vandaag samen in vijf minuten. Leest u dit, dan bent u bij over het belangrijkste.

De reddingsbrigade in Castricum aan het werk, afgelopen weekend.Beeld Joris van Gennip

De hittegolf in Nederland houdt aan. In het zuidoosten van het land liep het kwik op tot 35 graden. Voor het eind van de middag wordt wat verkoeling verwacht in de vorm van regen, en plaatselijk misschien zelfs onweer. Ook morgen en donderdag blijft het nog tropisch warm. Een unicum, volgens het KNMI: nooit eerder kwam het voor dat het acht dagen aaneengesloten boven de 30 graden was. Een onderzoeker spreekt zelfs van de ‘heetste week ooit gemeten in Nederland’. Na donderdag wordt het koeler. 

In het Drentse dorpje Nijeveen is de grootste cocaïnewasserij ontmanteld die ooit in Nederland is aangetroffen. De productiecapaciteit van het laboratorium lag op 150 tot 200 kilo cocaïne per dag. In een cocaïnewasserij wordt cocaïne uit ‘dragermateriaal’ (zoals kleding) gehaald en omgezet naar ‘cocaïnebase’, oftewel behandelde cocaïne die ook kan worden gerookt.

Coronabesmettingen

RIVM-chef Jaap van Dissel praatte de Kamer bij. Zijn boodschap: de GGD’en verliezen de grip op het coronavirus. Vorige week kon nog maar 70 procent van de contacten na een nieuwe besmetting nagetrokken worden. Eerder was dat 90 procent. Er wordt nu gekeken of Defensie een helpende hand kan lenen bij het uitvoeren van het bron- en contactonderzoek.

Het aantal positieve tests blijft ondertussen hard doorgroeien: vandaag werden 779 nieuwe besmettingen gemeld, het hoogste aantal sinds 24 april. Het aantal opgenomen patiënten blijft echter laag. Volgens het RIVM komt dat omdat op dit moment vooral jongeren besmet raken. 

Op de vraag of het niet tijd wordt voor een mondkapjesplicht, was Van Dissel duidelijk: het Outbreak Management Team blijft erbij dat er effectievere methoden zijn om het virus te bestrijden.

Staat het RIVM wel open voor de rol die ventilatiesystemen zouden spelen bij de verspreiding van het coronavirus? Die vraag stelt arts en microbioloog Peter de Man vandaag onomwonden. Hij was betrokken bij het onderzoek naar de corona-uitbraak in het verpleeghuis in Maassluis. Een onderzoek waarvan het RIVM volgens hem de conclusies afzwakte.

In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol is vandaag het proces Marengo hervat. De hoofdverdachte, Ridouan T., was niet aanwezig. Centraal stond de vraag of de advocaten van Ridouan T. informatie hebben doorgegeven aan zijn criminele organisatie. Volgens de verdediging van Ridouan T. is dit een doelbewuste manier van het Openbaar Ministerie om de verdediging in diskrediet te brengen. ‘De kwaadaardigheid druipt ervan af’, zei een advocaat van T. in de rechtbank. Onze verslaggever Wil Thijssen blogde live mee met de zitting van vandaag.

De Belarussische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja is vannacht naar Litouwen gevlucht. Ze had zichzelf uitgeroepen als winnaar van de presidentsverkiezingen. Ze wil zo een einde maken aan de 26-jarige heerschappij van Aleksandr Loekasjenko. Nu zij naar Litouwen is gevlucht, staan de demonstranten in Belarus er alleen voor: Tichanovskaja was de laatste oppositieaanvoerder die niet was opgesloten of gevlucht.

Heeft u of uw kind nog TikTok op uw telefoon? Volgens sommigen is de immens populaire app pure spionagesoftware. Maar een cyberveiligheidsexpert deed onderzoek naar de app en kwam tot een genuanceerde conclusie: ja, TikTok verzamelt veel gegevens, maar dat doen apps als Instagram en LinkedIn ook. Puur kijkend naar de data die TikTok verzamelt, hoeft u dus niet onmiddellijk de app te verwijderen.

Het nieuws in vijf minuten is gebaseerd op het nieuws van dinsdag 11 augustus tot 17.00 uur.

Het nieuws in vijf minuten is een experiment om lezers in beperkte tijd toch de belangrijkste nieuwsfeiten te bieden. Heeft u opmerkingen of suggesties over deze aanpak, mail het dan naar innovatie@volkskrant.nl

Meer over