Nieuws in vijf minutenvrijdag 9 oktober

Het nieuws in vijf minuten

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij het nieuws van deze vrijdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan weet u het belangrijkste.

Pepijn de Lange
null Beeld NurPhoto via Getty Images
Beeld NurPhoto via Getty Images

Nieuw Utrechts megalab maakt de inzet van testlab in Abu Dhabi overbodig...

Twee weken geleden kondigde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in de Tweede Kamer aan dat Nederland coronatests in een megalab in Abu Dhabi zou laten analyseren. Vandaag liet diezelfde De Jonge weten dat de deal van de baan is: Nederland krijgt zijn eigen megalab in Utrecht.

‘Binnen een maand moet het nieuwe lab draaien’, zegt woordvoerder Wim Knol van het laboratorium Saltro, dat net als het megalab in Abu Dhabi deel uitmaakt van consortium Unilabs. Het Utrechtse lab moet straks tussen de 10 duizend en 20 duizend coronatests per dag verwerken.

Ook het consortium Eurofins is bezig een megalaboratorium. In Rijswijk moeten op termijn 44 duizend coronatests per dag kunnen worden geanalyseerd.

De tweede coronagolf zet ondertussen onverminderd door. Over de afgelopen zeven dagen zijn er bijna 34 duizend besmettingen geregistreerd. Dat is 54 procent meer dan een week eerder. Het aantal covid-patiënten in de ziekenhuizen liep verder op tot 1.139, waarvan 239 op de intensive care. Vooralsnog is er geen effect van de nieuwe maatregelen te zien.

... en extra’s voor KLM-piloten maken ander personeel jaloers.

Het grond- en cabinepersoneel van KLM kijkt met afgunst naar de collega’s achter de stuurknuppels. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), de vakbond van de piloten, tekende als laatste het akkoord over de herstructurering van het bedrijf. Nu blijkt waarom. In de onderhandelingen bedongen de piloten een aantal extraatjes voor zichzelf.

Volgens de VNV is expres gezocht naar tegemoetkomingen die het bedrijf geen ‘cash’ kosten. Daarom krijgen piloten extra gratis tickets, meer voorrang als ze bepaalde vluchten boeken en upgrades naar businessclass

Vakbond CNV Vakmensen, die het grond- en cabinepersoneel vertegenwoordigt, wil van KLM weten waarom piloten extra privileges verdienen. ‘KLM moet volledige transparantie betrachten met betrekking tot de afspraken met de vliegers en de berekeningen die daar achter zitten’, zegt bestuurder Michiel Wallaard in het Financieele Dagblad, dat de tegemoetkomingen aan de piloten naar buiten bracht.

Piloten verdedigen zich door te stellen dat de extra’s als wisselgeld dienen voor de salarisverlagingen. Andere groepen werknemers mochten hun loonsverhoging voor dit en volgend jaar behouden.

Verder in het nieuws…

- Forum voor Democratie loopt mogelijk een deel van de rijkssubsidie mis, omdat de partij zijn ledenadministratie niet voldoende op orde heeft. De partij moet voor 1 november aantonen hoeveel leden het had op 1 januari 2019.

- De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Het Noorse Nobelprijscommité roemt ‘zijn inzet in de strijd tegen honger en zijn bijdrage aan vrede in conflictgebieden’.

- Vorige week zijn in Nederland ruim 200 meer mensen overleden dan verwacht werd voor deze tijd van het jaar. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

- Het staatsbedrijf Covra, waar alle radioactief afval in Nederland moet worden ingeleverd, discrimineert kleine leveranciers van afval, zoals ziekenhuizen, schroothandelaren en laboratoria. Dat zegt de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, toezichthouder op de nucleaire industrie.

- In Mali zijn een Franse hulpverlener en twee Italiaanse geestelijken na een jarenlange gijzeling door islamitische strijders vrijgelaten. Ook een Malinese oud-minister, die in maart werd ontvoerd, is weer vrij.

- De Russische president Vladimir Poetin heeft Azerbeidzjan en Armenië uitgenodigd in Moskou voor vredesgesprekken. Volgens het Kremlin zouden de opgelaaide gevechten in de regio Nagorno-Karabachde om humanitaire redenen gestaakt moeten worden.

- Al begin december zouden de EU-landen een politiek akkoord kunnen bereiken over een nieuw Europees migratiebeleid. Dat verwacht EU-voorzitter Duitsland.

- Tim Hofman heeft gisteravond drie prijzen gewonnen op het Gouden Televizier-Ring Gala. Hij kreeg drie ringen voor beste presentator, voor zijn YouTube-serie #BOOS en voor het programma Over Mijn Lijk van BNNVara.

Tim Hofman wint de Televizier-Ster presentator tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala 2020. Beeld ANP
Tim Hofman wint de Televizier-Ster presentator tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala 2020.Beeld ANP

Voor meer achtergrond…

Sinds zijn terugkeer uit het ziekenhuis laat de Amerikaanse president Trump zich lyrisch uit over de cocktail van antistoffen die hem daar is toegediend. Nu wil hij doorpakken: het medicijn moet zo snel mogelijk in alle ziekenhuizen gratis beschikbaar komen. Zijn antistoffen inderdaad een wondermiddel?

Eerst maar het slechte nieuws. Ernstig zieke patiënten hebben al zoveel antistoffen in hun bloed dat een extra zetje weinig uithaalt, zo blijkt uit Nederlands onderzoek. Maar het goede nieuws: in een eerder stadium kunnen antistoffen wél effectief zijn. Ze zouden zelfs een soort brug kunnen vormen totdat er een vaccin is. Al tal van farmaceuten zijn op dit idee gedoken.

Nog een kleine kanttekening: in de cocktail die Trump kreeg zat ook dexamethason, een zeer krachtige ontstekingsremmer die psychische bijwerkingen kan hebben. Patiënten kunnen er manisch, euforisch en zelfs licht ontremd door raken.

En dan nog dit…

In de zomer van 2017 begon de Volkskrant voorzichtig aan ‘een lijst die lekker langzaam groeit’, maar toch in drie jaar uitgroeide tot Een geschiedenis van de Nederlandse popcultuur in 100 voorwerpen. De eerste Allerhande, het filmaffiche van Turks Fruit en de Pennie-spaarpot van de Postbank: het is een genot om door de lijst te struinen.

Het honderdste voorwerp? Dat is het slaolieblik van Levo. De beeltenis van het destijds 20-jarige model Gwendoline Tchai, die glimlachend op de zijkanten prijkt, staat bij iedereen uit de Chinese gemeenschap in het geheugen gegrift

Nu het museum virtueel gevuld is, zet het morgen de stap naar de fysieke wereld. In het Noordbrabants Museum in Den Bosch zijn de voorwerpen een paar maanden in echte vitrines te bewonderen. Bovendien verschijnt de reeks deze week ook als rijkgeïllustreerd boek bij uitgeverij Thomas Rap.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van vrijdag 9 oktober tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over