Nieuwsin vijf minuten

Het nieuws in vijf minuten

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij het nieuws van deze donderdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan weet u het belangrijkste.

Minister Ank Bijleveld van Defensie (CDA) tijdens de presentatie van de Defensievisie 2035.  Beeld ANP
Minister Ank Bijleveld van Defensie (CDA) tijdens de presentatie van de Defensievisie 2035.Beeld ANP

Kabinet hoopt dat volgende kabinetten geld vrijmaken voor Defensie...

Minister Ank Bijleveld van Defensie wil fors investeren in de krijgsmacht. Voor de Defensievisie 2035 die zij vanmiddag presenteerde, vraagt zij 13 tot 17 miljard euro. Dat geld kan het Nederlandse leger bij de tijd krijgen, aldus de minister.

Zelf investeerde Bijleveld tijdens haar bewind 1,7 miljard euro structureel in de krijgsmacht. Om aan de Navo-norm te voldoen, zal daar nog 6,5 tot 8 miljard euro bij moeten. Bijleveld heeft daarvoor haar hoop gevestigd op komende kabinetsperiodes: ‘We hebben langjarig politiek commitment nodig. Een volgend kabinet kan hier een slagvaardige strategie voor maken.’

Het leger moet een ‘slimme, hoogtechnologische’ organisatie worden. Bijleveld noemt Rusland en China als landen die niet alleen hun krijgsmacht uitbreiden, maar ook steeds meer pogingen tot cyberspionage en -diefstal ondernemen. Om die dreiging het hoofd te bieden moet grootschalig geïnvesteerd worden in digitale technologie.

... en Nederlandse huizenprijzen zijn in derde kwartaal hard gestegen.

Even werd misschien gedacht dat de coronacrisis de huizenmarkt, met haar almaar oplopende prijzen, zou doen instorten. Maar niets is minder waar. Dit jaar maken huizenprijzen in Nederland de grootste stijging in twintig jaar tijd. Dat meldt makelaarsvereniging NVM vandaag op basis van verkopen in juli, augustus en september.

De gemiddelde huizenprijs steeg naar 354 duizend euro, bijna 12 procent hoger dan een jaar geleden. In het derde kwartaal werden meer woningen verkocht dan in het tweede, én meer dan in het derde kwartaal van 2019.

Het coronavirus lijkt de huizenmarkt dus nog niet besmet te hebben. Een kleine kanttekening daarbij: de huizenprijsstijging is ietwat geflatteerd doordat meer vrijstaande - lees: duurdere - woningen werden verkocht, terwijl de appartementenverkoop juist wat inzakte. Maar voor alle woningtypen ging de prijs het afgelopen jaar meer dan 10 procent omhoog.

In stedelijke regio’s namen de prijzen minder dan gemiddeld toe, met een uitzondering voor Den Haag. Amsterdam hoorde met 8 procent tot de gebieden met de minst sterke prijsstijging. De Volkskrant zette per woonplaats de kosten van een modaal huis en de prijsverandering op een rij.

Verder in het nieuws…

- Opnieuw meldt het RIVM meer nieuwe besmettingen op één dag dan ooit tevoren: 7.791. Er liggen nu 1.526 covid-patiënten in het ziekenhuis, 51 meer dan gisteren. Van deze patiënten zijn er 313 op de intensive care opgenomen.

- In het hele land gaan volgend jaar dienstregelingen voor het openbaar vervoer op de schop vanwege de coronacrisis. Reizigers moeten er rekening mee houden dat bus, tram en metro op sommige trajecten minder frequent zullen rijden. In sommige gevallen zullen lijnen worden opgeheven.

- De enige grote autofabriek van Nederland verliest zijn enige klant. VDL Nedcar in Born heeft van de BMW Group te horen gekregen dat zij de nieuwe Mini Countryman vanaf 2023 niet langer in Limburg laten produceren. Daarmee komen alle 4.600 banen bij de Nederlandse automaker in gevaar.

- Nederland heeft zijn internationale koppositie verloren op het gebied van sociale mobiliteit: opklimmen op de sociale ladder is niet meer zo gemakkelijk. Sinds 2008 zijn we ingehaald door landen als Noorwegen en zelfs door klassensamenleving het Verenigd Koninkrijk.

- Op sociale media zijn beelden opgedoken van een hossende menigte op het Plein in Den Haag. Gisteravond werd een half uur voor het ingaan van de gedeeltelijke lockdown 'afscheid’ genomen van de horeca, waarbij mensen zichtbaar de regels overtraden. ‘Volstrekt onverantwoordelijk’, aldus burgemeester Jan van Zanen.

- Kwetsbare bevolkingsgroepen en werknemers in vitale beroepen moeten als eerst in aanmerking komen voor een coronavaccin. Hiervoor moeten EU-lidstaten een infrastructuur opzetten. Dat staat in de vaccinatiestrategie die de Europese Commissie vanochtend presenteerde.

- Twitter en Facebook worden bekritiseerd omdat ze een artikel over de Oekraïne-activiteiten van Joe Biden en zijn zoon Hunter in de ban hebben gedaan. Twitter blokkeert het doorlinken van het stuk en Facebook beperkt de verspreiding. Volgens president Trump nemen ze Biden in bescherming, gebruikers spreken van censuur.

- De omstreden Libische kustwachtcommandant Abdelrahman Milad is vandaag in de hoofdstad Tripoli gearresteerd. Milad stond op de door Nederland geïnitieerde sanctielijst van de VN-Veiligheidsraad vanwege zijn rol in mensenhandel en wreedheden tegen migranten.

- Oud-schaatsbondscoach Ab Krook is dinsdagavond overleden aan de gevolgen van een herseninfarct. Krook is 76 jaar geworden.

Voor meer achtergrond…

Voor de coronacrisis volgde Margrethe Vestager, Europees Commissaris voor Concurrentie, iedere euro aan staatssteun met argusogen. Maar sinds overal in Europa begrotingsregels overboord gegooid zijn, moet zij aan op het oog concurrentievervalsende initiatieven toch haar fiat geven.

Vestager keurde de afgelopen maanden al voor bijna 3.000 miljard euro aan staatssteun goed. Iets meer dan de helft daarvan is voor Duitse bedrijven. Vestager: ‘Het is spijtig dat niet alle lidstaten hun bedrijven evenveel kunnen steunen. De verschillen zijn groot.

Ondertussen werkt Vestager aan nieuwe regels voor de digitale wereld - haar andere takenpakket. Hoe leg je reuzen als Facebook, Google en eBay aan banden? ‘Er komen lijsten met zaken die dergelijke bedrijven wel en niet kunnen doen. Op de to do list staat dat consumenten toegang hebben tot hun data. Op de not to do list staat je eigen producten bevoordelen.’

En dan nog dit…

Een fascinerende cold case uit de collectie van het Rijksmuseum is eindelijk opgelost. Niemand wist waar de zes kolossale 19de-eeuwse landschappen op papier vandaan kwamen, noch wat ze precies voorstelden. De grootste is ongeveer vijf keer zo lang als de Nachtwacht.

Nu blijken het fragmenten van het zogenaamde Cyclorama Reichardt uit 1853, een bewegend panorama van maar liefst anderhalve kilometer lang. Met deze ‘groote, buitengewone voorstelling’, zoals de attractie in kranten werd aangeprezen, trok een de Duitse Ferdinand Reichardt door Europa. Het publiek smulde.

De vraag hoe de zes fragmenten in het Rijksmuseum zijn beland, blijft voorlopig onbeantwoord. Wel zullen ze in juli 2021 te bezichtigen zijn tijdens de expositie XXL Papier, met grote werken op papier uit de collectie van het museum zelf.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van donderdag 15 oktober tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over