Het nieuws in vijf minuten

Goedemiddag. We proberen deze week iets nieuws: we vatten het nieuws van vandaag samen in vijf minuten. Leest u dit, dan bent u bij over het belangrijkste.

Een leeg terras op het Plein in Den Haag, ondanks het mooie weer.Beeld ANP

De coronacrisis heeft de Nederlandse economie in een ongekende recessie gestort. De krimp in het tweede kwartaal van 8,5 procent is sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer voorgekomen. Ook tijdens de financiële crisis van 2009 of de neergang in de jaren dertig van de vorige eeuw was er nooit zo’n razendsnelle achteruitgang. In vergelijking met omliggende landen valt de schade overigens nog mee. Donderdag meldde het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld een krimp van ruim 20 procent.

Vooral de uitgaven van consumenten zijn in de periode tussen april en eind juni flink gedaald, zo blijkt uit de cijfers van het CBS. Door de sluiting van horeca, bioscopen, theater en recreatie als gevolg van de lockdown konden consumenten hun geld ook niet uitgeven. De neergang heeft ook grote gevolgen voor de arbeidsmarkt. In drie maanden tijd zijn er in Nederland 322 duizend banen verdwenen.

Deskundigen verwachten dat de economie zich in het derde kwartaal enigszins herstelt, omdat veel maatregelen zijn geschrapt en vooral horeca, recreatie en vermaak weer mogelijk waren. Alleen als nieuwe strenge maatregelen nodig zijn bij een nieuwe uitbraak kan de economie weer verslechteren, waarschuwen de economen.

De besmettingen in Nederland zijn vrijdag met 636 personen toegenomen. Het aantal besmettingen neemt daarmee op weekbasis verder toe, maar er is geen razendsnelle stijging meer. Amsterdam en Rotterdam blijven de belangrijkste brandhaarden. Het aantal opnamen in ziekenhuis loopt ook gestaag op.

In Den Haag moest minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zich verweren tegen een via NRC uitgelekt memo van de GGD Rotterdam waarin al begin juli werd gewaarschuwd dat het de GGD te weinig personeel zou hebben voor het bron- en contactonderzoek. De Jonge vertelde dat zijn ministerie de noodkreet had gemist, omdat ze verstopt was in een brief over een ander onderwerp. De Jonge beleefde een lastige week, eerder al probeerde hij tevergeefs een quarantaineverplichting af te kondigen voor alle contacten van besmette personen.

Premier Rutte benadrukte vandaag dat het kabinet onverminderd gelooft in het nut van verplichte quarantaine.  Het verzet daartegen in de Tweede Kamer veegt het plan niet zomaar van de baan, benadrukte hij vrijdag tijdens de persconferentie na afloop van de eerste ministerraad na het zomerreces. ‘Ik vind het niet zo raar om te zeggen dat thuisblijven een plicht is.’

De Franse regering heeft Parijs en Marseille vandaag aangewezen als ‘rode gebieden’. In deze twee steden is het aantal besmettingen zo opgelopen dat de lokale overheid vanaf vandaag extra maatregelen mag nemen om de uitbraak te bestrijden.

In Belarus blijft het onrustig na de verkiezingen van afgelopen zondag. De naar Litouwen uitgeweken oppositieleider Tichanovskaja riep vandaag burgers op vreedzame demonstraties te houden. Of demonstreren mogelijk is in het met straffe hand geleide Belarus is zeer de vraag. Burgers die de afgelopen dagen waren opgepakt vertellen dat ze zijn gemarteld en vernederd.

De bondscoach van het Nederlandse vrouwenvoetbalelftal zal na de Olympische Spelen van 2021 vertrekken bij Oranje. Sarina Wiegman zal trainer worden in Engeland. Ze heeft een contract getekend voor vier jaar. Onder leiding van Wiegman werd het vrouwenteam Europees Kampioen en de nummer twee bij het Wereldkampioenschap.

Het nieuws in vijf minuten is gebaseerd op het nieuws van vrijdag 14 augustus tot 17.00 uur.

Het nieuws in vijf minuten is een experiment om lezers in beperkte tijd toch de belangrijkste nieuwsfeiten te bieden. Heeft u opmerkingen of suggesties over deze aanpak, mail het dan naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over