Het nieuws in vijf minuten

Het nieuws in vijf minuten

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij het nieuws van deze dinsdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan weet u het belangrijkste.

Tourbaas Christian Prudhomme, die hier met mondkapje het peloton aanvoert, is positief getest op corona. Beeld AFP
Tourbaas Christian Prudhomme, die hier met mondkapje het peloton aanvoert, is positief getest op corona.Beeld AFP

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is vandaag met 964 personen toegenomen - het hoogste aantal sinds 19 april. Drie weken lang was het aantal meldingen stabiel. Nu is er weer een stijgende lijn te zien. De afgelopen zeven dagen meldde het RIVM 5.427 positief geteste personen. In de laatste week van augustus waren dit er nog maar 3.597.

Met name in de leeftijdsgroep 20 tot 24 jaar is het aantal positief geteste personen gestegen. De ziekenhuisopnamen en sterftecijfers zijn juist lager dan vorige week.

Bodemdaling

In veengebieden in West- en Noord-Nederland verzakt de bodem sneller dan gedacht. Hierdoor ontstaat schade aan woningen, straten, bruggen en rioleringen. Volgens onderzoekers aan de TU Delft overstijgen de kosten van de verzakkingsschade een eerdere schatting van 6 miljard euro voor de komende dertig jaar.

De bodemverzakkingen ontstaan wanneer het grondwaterpeil daalt. Ook zandgronden in het noorden en oosten van Nederland beginnen te verzakken. Kosten komen voor rekening van individuele huizenbezitters. ‘Voor veel oude stads- en dorpskernen in het Groene Hart en in Friesland wordt het binnenkort kritiek’, vreest hoogleraar Ramon Hanssen, die meewerkte aan het onderzoek.

Gemor over inlichtingenwet

Twee jaar na de invoering is er nog altijd discussie over de ‘sleepnetwet’, de inlichtingenwet waarover begin 2018 een referendum plaatsvond. Toezichthouder CTIVD concludeert dat de AIVD en de MIVD hun werkwijze nog niet voldoende aangepast hebben. De inlichtingendiensten klagen op hun beurt over inperkingen van hun mogelijkheden.

Nigeriaanse mensenhandel

Sinds 2014 zijn naar schatting 20 duizend Nigeriaanse vrouwen via Italië naar Europa gesmokkeld en in de seksindustrie beland. Correspondent Jarl van der Ploeg tekende het verhaal van Sarah (27) op. Zij stak zich in de schulden om in Europa naar school te kunnen, maar eindigde op een plastic stoeltje langs een industrieweg. Het blijkt moeilijk om vrouwen als Sarah te helpen, onder andere door een zogenoemde juju-eed die ze in hun thuisland afleggen.

De Nigeriaanse Sarah belandde in Italië in de straatprostitutie. Beeld Giulio Piscitelli
De Nigeriaanse Sarah belandde in Italië in de straatprostitutie.Beeld Giulio Piscitelli

Buitenlandse politiek

De Amerikaanse president Trump heeft op Labor Day, traditioneel het startsein van de verkiezingsstrijd, uitgehaald naar zijn eigen militaire leiding. Die zou enkel uit zijn op oorlog voeren ‘zodat al die prachtige bedrijven die al die bommen en vliegtuigen maken gelukkig blijven’. Trump lag zelf onder vuur vanwege vermeende uitspraken over gesneuvelde Amerikaanse soldaten.

China heeft de laatste twee Australische correspondenten die in het land werkzaam waren, onder diplomatieke begeleiding uitgezet. De twee landen lagen al met elkaar overhoop over de Chinese omgang met het coronavirus, over Hongkong en over Chinese beïnvloedingsoperaties en handelsbelemmeringen. Voor het eerst sinds de jaren zeventig hebben Australische media nu geen enkele correspondent meer in China.

Een poging van het Belarussische regime om Maria Kolesnikova, de laatste oppositieleider in het land, naar Oekraïne te deporteren is mislukt. Kolesnikova is lid van de Coördinatieraad, die probeert een vreedzame machtsoverdracht te bewerkstelligen.

Tweede ‘eenhoorn’

Nederland kent sinds vandaag een tweede ‘eenhoorn', een start-up met een waarde van meer dan een miljard dollar. Betaaldienstverlener Mollie haalde 90 miljoen euro extra aan financiering op en doorbrak daarmee de grens. Tot nu toe was branchegenoot Adyen de enige Nederlandse ‘eenhoorn’.

Johannes Vermeerprijs 2020

Fotograaf Rineke Dijkstra heeft de Johannes Vermeerprijs 2020 gewonnen, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. De ‘koningin van de Nederlandse portretkunst’, aldus het juryrapport, brak in 1992 door met de serie Strandportretten. Inmiddels reikt haar faam tot ver buiten onze landsgrenzen.

Tourbaas test positief

In Frankrijk kan het Tour de France-peloton, dat vandaag langs de westkust fietst, opgelucht ademhalen: onder de renners zijn geen positieve coronagevallen gevonden. Op de rustdag van gisteren werd de hele Tourkaravaan getest. Tourbaas Christian Prudhomme testte wel positief. Hij verlaat de wielerronde voor minimaal een week.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van dinsdag 8 september tot 17.00 uur.

Met het nieuws in vijf minuten onderzoekt de Volkskrant of lezers behoefte hebben om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen we het graag via een mailtje naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over