NieuwsIn vijf minuten

Het nieuws in vijf minuten

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij het nieuws van deze vrijdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan weet u het belangrijkste.

Pepijn de Lange
Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven in een biomedisch lab. Beeld Hollandse Hoogte / Bart van Overbeeke Fotografie
Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven in een biomedisch lab.Beeld Hollandse Hoogte / Bart van Overbeeke Fotografie

KNAW komt met ‘niet te bureaucratisch alternatief’ voor strijd om onderzoekssubsidies...

Als het aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) ligt, krijgen alle wetenschappers aan Nederlandse universiteiten een aantal keer in hun carrière een zak met geld voor onderzoek. Als universitair docent krijgt een onderzoeker straks 250 duizend euro, zegt chemicus Bert Weckhuysen, voorzitter van de commissie die het nieuwe voorstel schreef. ‘Bij een promotie naar een hoger niveau 375 duizend euro en wanneer je hoogleraar wordt nog eens 500 duizend euro.’

Vanmiddag diende de KNAW, het genootschap van prominente wetenschappers, een advies hierover in bij minister Ingrid van Engelshoven. Het nieuwe systeem zou een ommezwaai in onderzoeksland zijn. Nu moeten wetenschappers nog onderling strijden voor een onderzoeksbeurs van bijvoorbeeld onderzoeksfinancier NWO. Een tijdrovend proces, met een lage kans op succes.

Onderzoeksfinancier NWO en universiteitskoepel VSNU hebben laten weten achter het plan te staan. Voorwaarde is wel dat het geld voor het voorstel – geschatte kosten: een half miljard euro – nieuw is, en niet uit bestaande potjes komt.

...en Johnson waarschuwt Britten zich voor te bereiden op een No Deal Brexit.

Als Brussel niet voor een fundamenteel andere benadering kiest bij de Brexit-onderhandelingen, komt er geen akkoord. Dat heeft Boris Johnson, premier van het Verenigd Koninkrijk, vandaag in een videobericht aan zijn bevolking laten weten. Hij riep de Britten op zich voor te bereiden op een No Deal Brexit aan het eind van het jaar.

Johnson vindt dat Brussel de afgelopen acht maanden ‘niet serieus’ heeft onderhandeld. Volgens de premier vragen de Britten om niets meer dan een Canada-achtige handelsovereenkomst, ‘gebaseerd op vriendschap en vrije handel’. Eerder bood Brussel de Britten deze constructie ook aan.

Begin september al legde Johnson een bom onder de Brexit-onderhandelingen, door voorwaarden uit de eerder getekende scheidingsakte terzijde te schuiven. Tegelijkertijd voerde hij de spanning op door voor het handelsakkoord een harde deadline te stellen. Die deadline verliep gisteren.

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie heeft gezegd dat de Brusselse onderhandelaars komende week gewoon naar Londen komen om verder te praten.

Verder in het nieuws…

- Het aantal nieuwe coronabesmettingen is vandaag wederom gestegen. Met 7.984 gemelde besmettingen in de afgelopen 24 uur lijkt het groeitempo wel iets af te nemen. Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen steeg tot 1.553, waarvan 345 op de intensive care. Dat zijn er respectievelijk 27 en 32 meer dan gisteren.

- De Amerikaanse justitie onderzoekt of de zoon van presidentskandidaat Joe Biden is gehackt, mogelijk door Rusland. De vraag is of Hunter Biden het doelwit was van een buitenlandse inlichtingenoperatie om de presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

- Henk Krol en Henk Otten, die elkaar gevonden leken te hebben in hun nieuwe Partij voor de Toekomst, liggen nu al met elkaar overhoop. Krol zinspeelt op een mogelijk vertrek. Voorzitter Otten dreigt op zijn beurt de lijsttrekker in te ruilen voor een jonger iemand.

- Peter P. is door de rechter vrijgesproken van het doden van zijn vrouw Durdana, die in 2015 door wurging om het leven kwam op hun zeiljacht Lazy Duck in Colombia. P. heeft steeds gezegd te zijn overvallen door piraten, maar daarvan ontbrak ieder spoor. Het Openbaar Ministerie denkt dat P. zijn vrouw zelf om het leven bracht, maar de rechtbank ziet daarvoor onvoldoende bewijs.

- De Boeing 737 Max mag van de Europese luchtvaartinspectie binnenkort weer de lucht in, terwijl de upgrade waarom de toezichthouder had gevraagd, nog twee jaar op zich laat wachten. Een mankement aan het vliegtuig leidde tot twee ongelukken, in Indonesië en Ethiopië.

- De Mexicaanse oud-minister van Defensie Salvador Cienfuegos Zepeda is in de VS opgepakt op verdenking van drugshandel. Het is de tweede arrestatie binnen een jaar van een Mexicaanse oud-bewindsman in Amerika vanwege betrokkenheid bij activiteiten van drugskartels.

- De Chinese president Xi Jinping kreeg donderdag aan het eind van zijn redevoering last van een kriebelhoest. Inmiddels gaat de kuch viraal op Aziatische media, behalve de Chinese, waar de staatstelevisie snel de camera afwendde.

- Tanzania zet helikopters in om een brand op Kilimanjaro te blussen. Ondanks de inzet van honderden brandweerlieden en vrijwilligers is het vuur dat sinds zondag op de hoogste berg van Afrika woedt, nog steeds niet onder controle.

- Streamingsdienst Disney+ laat films als Peter Pan, The Aristocats en Dumbo voorafgaan door een waarschuwing dat in de films achterhaalde stereotyperingen van mensen met een niet-witte huidskleur voorkomen.

Voor meer achtergrond…

Voormalig Denker des Vaderlands Marli Huijer plaatste in april al vraagtekens bij de manier waarop de overheid de coronacrisis te lijf ging. Als het ‘tegengeluid’ van de intelligente lockdown bekijkt ze ook de gedeeltelijke lockdown kritisch. ‘Even met de hamer slaan en dan komt het weer goed. Maar dat weten we helemaal niet.’

‘Ik zou het reëel vinden als de regering meer zou uitdragen dat we voor een probleem staan dat niet zomaar op te lossen is’, zegt Huijer vandaag in een interview met de Volkskrant. ‘Ook niet met een lockdown. De zorg gáát overbelast raken, mensen gáán overlijden.’

De filosoof pleit dan ook voor een crisisaanpak met meer bewegingsvrijheid voor ‘jong én oud’. Voor haar werk aan de universiteit begeeft Huijer zich veel onder jongeren: ‘Ze leven een schraal bestaan, alles waar zij fysiek en geestelijk toe in staat zijn, wordt in de kiem gesmoord, dat laat levenslange sporen na.’

En dan nog dit…

‘Waarde Theo,’ – zo begon menig brief die Vincent van Gogh zijn broer stuurde. Daarop volgde een mengeling van dagboekteksten, kunst- en natuurbeschouwingen en filosofische overpeinzingen, vaak in prachtige, beeldende stijl. Als hij geen geen enkel schilderij had gemaakt, hadden we hem nu als schrijver gekend. Daarvan was Willem Frederik Hermans, toch een man met kennis van zaken en recht van spreken, overtuigd.

Maar liefst 820 van Vincents brieven zijn bewaard gebleven, van zijn twintigste levensjaar tot zes dagen voor zijn dood. Het Van Gogh Museum in Amsterdam wijdt tot half januari een tentoonstelling aan het brievenoeuvre van de schilder. En onlangs verscheen bij uitgeverij Prometheus de nieuwe bloemlezing Troost voor bedroefde harten.

Wie de brieven leest, kan Van Goghs ontwikkeling als kunstschilder tot in detail volgen. De schilder schrijft uitgebreid over de schilderijen die hij maakt. Van de eerste schoolse natekensessies van anatomische platen tot de laatste zinderende landschappen bij Saint-Rémy en Auvers.

Een brief in het sierlijke handschrift van schilder Vincent van Gogh. Beeld EPA
Een brief in het sierlijke handschrift van schilder Vincent van Gogh.Beeld EPA

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van vrijdag 16 oktober tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over