Nieuws in vijf minuten18 september 2020

Het nieuws in vijf minuten

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij het nieuws van deze vrijdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan weet u het belangrijkste.

Pepijn de Lange
Omdat de laboratoria het aantal testen niet aankonden, werden in Roosendaal een week geleden slechts 3 van de 7 lanen van de teststraat gebruikt. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Omdat de laboratoria het aantal testen niet aankonden, werden in Roosendaal een week geleden slechts 3 van de 7 lanen van de teststraat gebruikt.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Het Nederlandse testbeleid kan het virus niet beteugelen…

Opnieuw is het aantal besmettingen fors gestegen. Vandaag meldt het RIVM 1.974 positief geteste personen. In de afgelopen zeven dagen nam het aantal besmettingen toe met 10.266. In de zeven dagen ervoor waren dit er 6.573.

In vijftien van de 25 veiligheidsregio’s en 147 van de 355 gemeenten overschrijdt het aantal besmettingen per dag vandaag de signaalwaarde van zeven per 100 duizend inwoners. In tien van deze regio’s is dit al ruim een week het geval. Boven deze signaalwaarde is de uitbraak van het virus mogelijk niet meer goed in de hand te houden.

In mei presenteerde het kabinet zijn plannen om het virus te beteugelen: een gratis coronatest voor iedereen met klachten. In de praktijk loopt dat testen nog altijd maar moeizaam. Daarom toetste de Volkskrant drie verklaringen op juistheid. Het aantal nodige tests is mogelijk verkeerd ingeschat. Dat te veel mensen zonder klachten zich testen, kan geen doorslaggevende invloed hebben. Eerder lijkt de wereldwijde schaarste aan tests debet aan de drukte in de GGD-teststraten.

Overigens bleek vandaag dat schaarste wel degelijk een rol speelde bij de mondkapjesrichtlijn voor de ouderenzorg. Gisteren trok het RIVM trok die richtlijn stilzwijgend in.

… kunnen nieuwe, regionale maatregelen dat wel?

Om 19.00 uur geven premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie waarin nieuwe maatregelen worden aangekondigd voor de zwaarst getroffen regio’s. Volgens ingewijden heeft het kabinet samen met de veiligheidsregio’s gekozen voor drie actielijnen. Het dilemma daarbij: zijn de kosten niet hoger dan de baten?

Meer voorlichtingscampagnes moeten de maatregelen terug onder de aandacht brengen bij jongeren. In studentensteden – bijvoorbeeld in Groningen en Leiden – liep het aantal besmettingen de laatste tijd namelijk op. Hoogleraar gezondheidscommunicatie Bas van den Putte hoopt dat jongeren betrokken worden bij de campagnes. Sociaal gedrag kun je kun je jongeren niet ontzeggen: ‘Je moet ook alternatieven bieden.’

Minister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.Beeld ANP

Vroegere sluitingstijden moet het aantal besmettingen in de horeca terugdringen, maar het is de vraag wat dat oplevert. ‘Alles hangt af van de reactie van het publiek’, legt hoogleraar infectieziektemodellering Sake de Vlas uit. ‘Gaan ze elders drinken, of gaan ze naar huis?’ Van het verkleinen van toegestane groepsomvang wordt meer effect verwacht.

En meer handhaven? Daarvoor heb je vooral effectieve en heldere regels nodig, zegt voorzitter Ruud Kuin van de BOA Bond.

Voor meer achtergrond…

Het is nog anderhalve maand tot de dag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar vandaag kunnen de eerste stemmers al naar de stembus. Door corona is dit ‘vroege stemmen’ extra belangrijk. Maar de strijd óm de verkiezingen woedt dit jaar heviger dan ooit.

Voter suppression – zo heet de politieke tactiek om met het opwerpen van barrières burgers het stemmen zo lastig mogelijk te maken. Met maatregelen en trucs proberen president Trump en uitdager Biden elkaars kiezers bij de stemlokalen weg te houden.

Verder in het nieuws…

- Het Openbaar Ministerie heeft de drie verdachten van de Enschedese kwartetmoord moord met voorbedachte rade ten laste gelegd. Strafeis: drie keer levenslang.

- Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft alsnog een boete van 390 euro opgelegd gekregen voor het overtreden van de coronaregels tijdens zijn bruiloft.

- Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben vanochtend een kruispunt bij de Amsterdamse Zuidas geblokkeerd. Daarmee negeren de activisten een verbod van burgemeester Femke Halsema.

- De wachttijd bij een euthanasieverzoek voor patiënten met een psychische aandoening is opgelopen tot twee jaar. Het lukt het Expertisecentrum Euthanasie niet om extra werknemers te werven.

- Islamitische Staat in West-Afrika (ISWAP) heeft een aanslag vorige maand in Niger opgeëist. Daarbij kwamen zes Franse hulpverleners en hun lokale gids en chauffeur om het leven.

- Drie Nederlandse psychiaters hebben een Ig Nobelprijs gewonnen voor hun onderzoek naar de afkeer die kauw- en slikgeluiden kunnen oproepen. De Ig Nobelprijzen zijn bedoeld voor ‘prestaties die mensen eerst doen lachen, en dan doen nadenken’.

- Frank de Boer lijkt de belangrijkste kandidaat om Ronald Koeman als bondscoach op te volgen. De KNVB spreekt op korte termijn met de oud-coach van Ajax.

Frank de Boer was een half jaar geleden nog hoofdtrainer van het Amerikaanse Atlanta United. Beeld Getty Images
Frank de Boer was een half jaar geleden nog hoofdtrainer van het Amerikaanse Atlanta United.Beeld Getty Images

En dan nog dit…

Een half jaar na de plotselinge lockdown krabbelt de culturele sector langzaamaan weer op. In de manier waarop de kunsten zich heruitvinden, is een aantal trends te ontwaren.

Zo ontdekte de kunstwereld de meerwaarde van het internet: online een museum bezoeken, livestreams van concerten en festivals met digitale podia. Daarnaast werd vaker teruggegrepen op lokaal. Lockdowns maakten bruikleen en reizen een stuk lastiger, waardoor musea in de eigen collecties doken en poppodia plaatselijke muzikanten lieten optreden.

Tot slot sprong het herwonnen zelfvertrouwen van de culturele sector in het oog. Een politieke strijd om erkenning en geld leidde al tot een steunpakket dat tot juli 2021 vastligt. ‘Nu doorpakken’, klinkt het in kunstkringen onverschrokken.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van vrijdag 18 september tot 17.00 uur.

Met het nieuws in vijf minuten onderzoekt de Volkskrant of lezers behoefte hebben om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen we het graag via een mailtje naar innovatie@volkskrant.nl

Meer over