Het nieuws in vijf minuten

Het nieuws in vijf minuten

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij het nieuws van deze maandag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan weet u het belangrijkste.

Twee weken geleden lag het Turkse onderzoeksschip Oruç Reis voor de kust bij Antalya voor anker. Beeld AP
Twee weken geleden lag het Turkse onderzoeksschip Oruç Reis voor de kust bij Antalya voor anker.Beeld AP

Griekenland woedend over nieuwe Turkse gasmissie in de Middellandse Zee…

In augustus en september leken Griekenland en Turkije op de rand van oorlog te staan. Het Turkse onderzoeksschip Oruç Reis zocht – zeer tegen de Griekse zin in – de Middellandse Zee af, op zoek naar lucratieve gasvelden. Drie weken geleden leek de boel gesust: Turkije haalde de Oruç Reis terug en onder internationale druk besloten de twee landen alsnog te gaan praten.

Maar nu kiest de Oruç Reis toch weer het ruime sop. Het schip maakt, vergezeld door twee andere schepen, een verkenningsmissie van tien dagen, op 6,5 kilometer afstand van het Griekse eilandje Kastellorizo, dat vlak voor de Turkse kust ligt.

Voor de Grieken voelt het als een regelrechte provocatie. Het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de Turkse stap ‘een belangrijke escalatie en een directe bedreiging van de vrede en veiligheid in de regio’.

... en medisch specialisten spreken hun zorgen uit over oplopende ziekenhuisbezetting.

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is weer verder opgelopen. De cijfers volgen de prognoses van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënt Spreiding: vandaag bezetten bijna 1300 positief geteste mensen een ziekenhuisbed. Ongeveer 250 van hen liggen op de intensive care.

De tweede golf begint daarmee op een tsunami te lijken, waarschuwt Peter Paul van Benthem, voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten. Hij verwacht dat het kabinet deze week - vermoedelijk dinsdagavond - nieuwe maatregelen bekend maakt. Anders ligt een afname van de reguliere zorg met meer dan 70% in het verschiet.

Hoogleraar gedragsbeïnvloeding Frenk van Harreveld denkt dat we niet per se meer, maar vooral duidelijkere regels nodig hebben. Een grootschalige overheidscampagne zou bovendien kunnen helpen ons gedrag te beïnvloeden: ‘We hebben de afgelopen decennia veel ervaring opgedaan met campagnes tegen bijvoorbeeld roken. We weten wat werkt en wat niet. Waarom zouden we dat niet toepassen op de situatie nu?’

Vandaag werd bekend dat ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb besmet is geraakt. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Asielzaken gaat in quarantaine omdat ze in de buurt van een besmet persoon is geweest. Het totaal aantal positief geteste mensen - binnen en buiten de ziekenhuizen - nadert de 7.000 per dag.

Verder in het nieuws...

- De Nederlandse economie is de zwaarste maanden van de coronacrisis beter doorgekomen dan dan de Belgische. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). In april, mei en juni kromp de Nederlandse economie met 9,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. In België was de krimp 14,5 procent.

- Verdachte Jos B. moet worden vrijgesproken van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. Dat betoogt zijn advocaat Gerald Roethof vandaag. Volgens Roethof is er geen enkel bewijs dat zijn cliënt betrokken is bij de delicten die hem ten laste worden gelegd.

- De Europese Commissie wil de komende jaren 35 miljoen slecht geïsoleerde woningen en kantoren in Europa renoveren. Om de milieudoelstellingen te halen moeten op den duur alle 220 miljoen gebouwen die voor 2001 zijn neergezet worden opgeknapt.

- De Amerikaanse infectiedeskundige Anthony Fauci is ontstemd over zijn rol in een verkiezingsspotje van president Donald Trump. Fauci zegt niet te hebben ingestemd met het gebruik van zijn uitspraken, die bovendien uit hun verband gehaald zijn.

- De Nobelprijs voor de Economie gaat dit jaar naar de Amerikaanse economen Paul Milgrom en Robert Wilson. Zij krijgen de onderscheiding voor hun baanbrekende onderzoek op het vlak van de zogeheten veilingtheorie.

- In een sterrenstelsel op twee triljard kilometer van hier, hebben astronomen de lichtflits waargenomen van een ster die aan flarden wordt gescheurd. De dader? Een zwart gat.

Voor meer achtergrond…

Voor minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit begint vandaag de week van de waarheid. Met een nieuwe wet, een advies van de Raad van State en een evaluatie van het tot dusver gevoerde beleid, wil zij een definitief einde maken aan de stikstofcrisis, die Nederland ver voor de eerste coronabesmettingen al voor even plat wist te leggen.

Al vier jaar lang overschaduwt de stikstofaanpak Schoutens ministerschap. In mei 2019 verwees de Raad van State de zogenoemde Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) naar de prullenbak. Ineens was het krijgen van een bouwvergunning in de buurt van Natura 2000-gebieden niet meer mogelijk.

Schoutens laatste stikstofgevecht zal zich vooral afspelen in de Eerste Kamer. Voor een meerderheid zal zij concessies moeten doen aan GroenLinks en PvdA - mogelijk tegen de wens van coalitiegenoten VVD en CDA in.

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Beeld ANP
Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

En dan nog dit…

Iedere maandag stelt Volkskrant-journalist Fokke Obbema een bekende of minder bekende Nederlander de vraag: wat is voor u een zinvol leven? Vandaag geeft Linda de Roos (48) antwoord. Ze is al bijna een kwarteeuw ic-verpleegkundige - onlangs verscheen onder de titel Flinterdun een bundel columns over haar werkervaringen.

Op de werkvloer handelt ze nuchter, daarbuiten schuwt ze het spirituele niet. ‘Ik omarm de Griekse uitdrukking panta rhei: alles stroomt. We zijn onderhevig aan de stroom van het leven, sterker: we zijn zelf het leven.’ Iedere nieuwe dag met nieuwsgierigheid aanschouwen - zo wapent ze zich tegen de grootste tegenslagen en zo probeert ze ook haar patiënten te wapenen.

Ook in de coronacrisis heeft De Roos veel aan haar levensovertuiging. ‘Geen vogel vraagt zich af wat zijn zin is, geen vogel maakt zich druk om waar hij volgend jaar vliegt.’

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van maandag 12 oktober tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over