Het nieuws in vijf minuten

Goedemiddag. We proberen deze week iets nieuws: we vatten het nieuws van de dag samen in vijf minuten. Leest u dit, dan bent u bij over het belangrijkste.

Een teststraat op het vliegveld van Helsinki. Beeld AFP
Een teststraat op het vliegveld van Helsinki.Beeld AFP

Een nieuw negatief reisadvies voor Marokko leidt tot chaos voor de vakantiegangers die momenteel in Marokko verblijven. Als reactie op de beslissing van Nederland om Marokko weer oranje te kleuren en alleen noodzakelijke reizen te adviseren, zijn vluchten vanuit Marokko naar Nederland direct geschrapt. Veel reizigers zijn nu naarstig op zoek naar alternatieve reisroutes. Vliegen van en naar Nederland is in elk geval tot 31 augustus niet mogelijk.

Voor meer landen zijn de afgelopen dagen de reisadviezen aangepast. Nederland raadt ook sinds deze week af om naar Malta te reizen, terwijl Noorwegen, Finland, Letland en Estland Nederlandse reizigers alleen toelaten als ze in quarantaine gaan.

Nederlanders die terugkeren uit een oranje gebied kunnen zich vanaf vandaag laten testen in een nieuwe teststraat op Schiphol. Op de eerste dag test de GGD alleen reizigers van enkele geselecteerde vluchten. Tot nog toe verloopt deze eerste dag zonder klachten.

Het aantal besmettingen in Nederland viel vandaag iets lager uit dan de afgelopen twee dagen. Met 577 nieuwe besmettingen blijft het aantal positieve tests nog wel ruim hoger dan een week geleden. Het aantal bezette bedden in het ziekenhuis liep wel verder op, van 150 naar 156 patiënten. Van hen liggen er 31 op de intensive care, vier minder dan woensdag.

Stemming

Tweede Kamerleden van de oppositie toonden zich vandaag verbolgen over een tactische zet van de coalitie gisteravond. Nadat PVV-fractievoorzitter Geert Wilders opriep tot een hoofdelijke stemming over een motie voor hogere salarissen in de zorg, liepen veel Kamerleden van de coalitiepartijen de Tweede Kamer uit. Zo wisten ze te voorkomen dat er genoeg Kamerleden aanwezig waren voor een geldige stemming. Volgens de coalitiepartijen was deze stap gerechtvaardigd omdat door de coronacrisis was afgesproken dat hoofdelijke stemming nooit onverwachts mag worden aangevraagd.

De Chinese overheid meldde vandaag sporen van het coronavirus te hebben aangetroffen op ingevroren kippenvleugels uit Brazilië en garnalen uit Ecuador. Medewerkers die het ingevroren vlees en vis in handen hebben gehad, testten negatief. Nieuw-Zeeland onderzoekt verder of de vier nieuwe besmettingsgevallen in Auckland mogelijk in contact zijn geweest met besmet ingevroren voedsel. Een van de gezinsleden van het besmette cluster werkt namelijk in een koelpakhuis.

De economische crisis als gevolg van de corona-uitbraak raakt ook de Rabobank. De grote coöperatieve bank heeft 1 miljard euro apart gezet om allerlei tegenvallers op te vangen. De Rabobank houdt er rekening mee dat sommige bedrijven en consumenten hun leningen niet kunnen terugbetalen als ze door de crisis in geldnood komen. De concrete schade valt nog mee, vertelde topman Wiebe Draijer. Met dank aan de steunmaatregelen van het kabinet.

Het hiphopkanaal van BNNVara heeft enkele video’s verwijderd van twee drillformaties uit Amsterdam en Rotterdam. De groepen worden in verband gebracht met een dodelijk messteekincident op de Scheveningse Pier. Drill is een muziekstroming dat zich onder meer kenmerkt door uitbundig messenvertoon in videoclips. Maandag raakten aanhangers van de twee muziekgroepen slaags in Scheveningen.

Het nieuws in vijf minuten is gebaseerd op het nieuws van donderdag 13 augustus tot 17.00 uur.

Het nieuws in vijf minuten is een experiment om lezers in beperkte tijd toch de belangrijkste nieuwsfeiten te bieden. Heeft u opmerkingen of suggesties over deze aanpak, mail deze dan naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over