Het nieuwe Twitter op zijn best en de viering van een eeuw kiesrecht die nog even mag wachten

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek. Deze week: hoe Twitteraars bewezen dat het zin heeft, die extra ruimte, en het gedrein over een uitgesteld jubileumfeestje.

Paul Onkenhout en Nadia Ezzeroili
Kamervoorzitter Khadija Arib. Beeld ANP
Kamervoorzitter Khadija Arib.Beeld ANP

Top

Het aantal beschikbare tekens op Twitter werd deze week verdubbeld tot 280. Alleen wie in het Koreaans, Japans of Chinees twittert, ging er niet op vooruit, of beter gezegd achteruit, want bijna niemand zag er het voordeel van in.

Er werd steen en been over geklaagd. De lol was eraf. Dit was het einde van Twitter. Nog voor er een tweet van 280 tekens was geplaatst, werden al vergaande conclusies getrokken over de leeslast. Die zou enorm toenemen.

Het viel reuze mee. De toegenomen ruimte werd door experimenterende vernieuwers bovendien optimaal benut.

De tweet van de week was van techredacteur Floris Poort (Bright, Nu.nl). Hij zette op een rijtje wat Yolanthe Cabau in 2010 uit het huis van haar ex Jan Smit zou hebben geroofd. Dankzij de nieuwe regels kan dat nu.

Alles wat bij Jan Smit weg was: -Tafellopers -Kandelaars -Citruspers -Sprei -Konijnenbontjes -Servetten -Blender -Losse kapstokken -Plaids -Dekenkisten -Etagères -Kristal -De keukenrol -Complete serviezen 24-delig -Dekbedden die Máxima en Alexander ook hadden -Alles

Twitter op zijn best. En dan vergat Poort de gastendoekjes nog.

Paul Onkenhout

Flop

Het ministerie van Binnenlandse Zaken had wel zin in dat feestje in de Ridderzaal. Op 6 december zou de Kamer '100 jaar kiesrecht' vieren. Een lijstje van hoogwaardigheidsbekleders was al gemaakt, alleen de bitterballen en champagne moesten nog worden besteld.

Maar toen gooide partypooper Khadija Arib plots roet in het eten. Volgens de Kamervoorzitter viel er namelijk niets te vieren, vrouwen mochten immers pas in 1919 stemmen. En daar had de vrouwenbeweging destijds hard voor geknokt. De viering van een eeuw kiesrecht mag dus ook nog even wachten, zei ze streng.

Duidelijk verhaal van Arib. Je wacht met prakken in je bordje totdat de rest ook aan tafel is geschoven. Maar bij radiopresentator Tijs van den Brink ging die logica er maar niet in. In zijn radioprogramma luisterde hij met nauwelijks verhulde verongelijktheid opiniemaker Elma Drayer aan die hem rustig een geschiedenislesje gaf en nog eens uitlegde waarom de beslissing van Arib volkomen terecht is.

Drayer kon hem niet overtuigen, want Van den Brink nam zijn onvrede direct mee naar Twitter. 'En dan vier ik over twee jaar dat ik 102 jaar geleden voor het eerst mocht stemmen?', twitterde hij bozig. 'Ik heb de geschiedenis niet bedacht...'

De geschiedenis hebben we inderdaad niet bedacht. Maar de beslissingen van het heden mogen we best respecteren.

Nadia Ezzeroili

Meer over