Column

Het mysterie hoe Idina Menzel Adele Dazeem werd, is nu ook opgehelderd

Te intieme kus. Beeld EPA
Te intieme kus.Beeld EPA

Volop gedoe bij de uitreiking van de Oscars, met hoofdrollen voor John en Joan.

Starstruck

Het begint een traditie te worden bij de Oscars: het jaarlijkse gênante momentje met John Travolta, die er tegenwoordig trouwens uitziet als een plastic pop met harde zwarte haarkap. John liet vorig jaar al vele sterren zich plaatsvervangend schamen door de naam van Idina Menzel (de zangeres van Let It Go uit de film Frozen) uit te spreken als Adele Dazeem. Dit jaar belaagde hij op de rode loper Scarlett Johansson van achteren met een iets te intieme kus, en daarna ging het weer mis met Idina Menzel, zijn slachtoffer van vorig jaar. John stond met Menzel op het podium en streek daarbij tergend lang over haar wang. Toen de hele wereld hem op Twitter creepy had genoemd, werd door zijn management bekendgemaakt dat het wangengewrijf was ingestudeerd. Geënsceneerde gênantheid, zeg maar.

Het mysterie hoe Idina Menzel Adele Dazeem werd, is nu ook opgehelderd. John heeft onthuld hoe het kwam. Johns begeleider bij de Oscars zat vorig jaar vast in een lift, dus John moest zelf backstage rondscharrelen. Daar liep hij Goldie Hawn tegen het lijf en die vond hij zo 'sexy' dat hij 'starstruck' raakte. Plots kreeg John het teken om het podium op te gaan en nog bedwelmd door Goldie Hawn keek hij op de autocue waar de naam van Idina Menzel stond. En toen raakte hij in de war.

Twee conclusies: John Travolta is gevoelig voor de vrouwtjes én na 37 jaar sterrendom (Grease: 1978) nog steeds in staat om starstruck te raken. Schattig.

Wiet

ENORME MODEREL bij de Oscars, ook dat nog eens. Het tv-programma Fashion Police is min of meer opgericht om een keer per jaar alle jurken van actrices door te nemen, met veel kritiek en snijdende modehumor. Nu Joan Rivers, hoofdbitch van het programma, dood is, moeten sidekicks Giuliana Rancic en Kelly Osbourne haar gemeenheid evenaren.

Dat liep mis. De 18-jarige zangeres Zendaya verscheen op de rode loper in een prachtige witte jurk met lange zwarte dreadlocks, en toen zei Giuliana in een voice-over dat Zendaya's haar vast naar patchouli-olie rook. Ook het woord 'wietgeur' viel al wist niemand van welke commentator die observatie afkomstig was.

Een discussie over racisme ontvouwde zich en kort erna maakte Rancic op tv een statement waarin ze zei dat ze niemand had willen beledigen: de gebruikelijke riedel van mensen die eigenlijk vinden dat ze niemand beledigd hebben maar van het gezeur af willen zijn. Wellicht is Rancic overspannen van het jurken becommentariëren, want midden in haar live modecommentaar begon zij ook nog te gillen dat ze woedend op de Academy was dat Joan Rivers niet genoemd werd bij de ereronde 'dode acteurs' die altijd gemaakt wordt bij de Oscars. Ze stak beide middelvingers op en riep uit: 'Fuck you, Oscar.'

Ach ja, Joan Rivers, godmother van het jurkencommentaar, die bij een uitdossing van Heidi Klum ooit opmerkte: 'De Duitsers hebben er niet zo hot uitgezien sinds ze de joden de gaskamers in duwden.'

Zei zij 'wietgeur'? Beeld AFP
Zei zij 'wietgeur'?Beeld AFP
Meer over