Het mag wel gezelliger in de zuipstraat

'Stappen op Stratum' is een begrip, maar Eindhoven wil af van de langste kroegenstraat van Nederland. Meer variatie en minder drank. Ofwel: van hufterproof naar gastvrij.

EINDHOVEN - Bij café De Stunt kun je 5 shotjes voor 10 euro krijgen, bij café Kix is 'een meter bier altijd 16 euro' en bij café Spijker kun je 'dansen tot je erbij neervalt'. Welkom op Stratumseind in hartje Eindhoven, volgens de gemeente 'de langste kroegenstraat van Nederland': bijna 50 cafés over een afstand van 225 meter.

Zaterdagnacht tegen 1 uur loopt een vrolijk meisje in een opvallend gekleurd kippenpak langs café 't Lempke. Aangeschoten jongens aaien over de rode kam van haar kippenkop. Andere tienermeisjes struinen in uitdagende korte rokjes en blote benen over straat, het winterweer trotserend.

In de cafés weerklinkt stampende muziek. Maar ook buiten de cafés dromt veel jeugd samen. Behalve stevige statafels behoren diverse mobiele pisbakken tot het straatmeubilair op 'Stratum'. Bij café Sgt Peppers hangt een tekst die tot nadenken stemt: 'Van 1 borrel is nog nooit iemand slechter geworden.'

Elk weekend in de eerste uren van de nacht trekken duizenden jongeren uit de stad en omliggende dorpen naar Stratumseind. Stappen op Stratum is een begrip in Brabant en ver daarbuiten. Het is drinken en lol maken en met een zekere regelmaat ook rellen en vechten. Een gemiddeld uitgaansweekend trekt tussen de 10- en 15 duizend bezoekers.

'Tot 12 uur 's avonds gebeurt er niks en dan opeens stroomt de straat helemaal vol', zegt bewoner Marcel Evers (42). 'Dat duurt tot 4 uur, als de kroegen dicht gaan. Om 5 uur is het weer rustig. Dat patroon herhaalt zich elk weekend en de rest van de week kun je een kanon afschieten op Stratumseind. Zelfs als PSV speelt, blijven de kroegen leeg.'

Dat is wel een beetje jammer voor een binnenstadsstraat met een rijke historie, vindt wethouder Yasin Torunoglu (PvdA). 'Als je hier op een doordeweekse dag of zelfs op zaterdagmiddag komt, ziet het er niet echt gezellig uit. Dan is het geen visitekaartje voor de stad. We willen dat het Stratumseind alle dagen van de week bruist.'

Het moet anders met de 'grootste uitgaansstraat van Nederland'. Het horeca-aanbod is te eenzijdig: veel te veel drinklokalen. Er moet meer variatie komen: ook restaurants en grand cafés, of winkels en kantoren. Stratumseind moet van louter zuipstraat veranderen in een gevarieerde en gezellige binnenstadsstraat. Of zoals de wethouder van Wonen, Wijken en Ruimte de gewenste ontwikkeling omschrijft: 'Van hufterproof naar gastvrij.'

Niet alleen de gemeente vindt dat, ook de horeca-ondernemers en vastgoedeigenaren zien volgens Torunoglu in dat veranderingen nodig zijn: de inkomsten staan onder druk. De uitgaande jeugd drinkt zich steeds meer thuis in om tijdens het stappen minder te hoeven uitgeven. Bovendien ondervinden de kroegen hevige concurrentie van evenementen, zoals dancefeesten die elders in of buiten de stad worden gehouden. In de straat staan al vijf cafés leeg.

Aansluiting

Volgens straatmanager Eugene van Gerwen zit de straat al jaren in een neerwaartse spiraal. 'De interne en externe uitstraling van de aanwezige horeca laat sterk te wensen over', schrijft hij in het rapport Stratumseind 2.0 - plan van aanpak 2013-2017. 'Sterker nog, veel zaken zien er verwaarloosd uit. Stratumseind mist de aansluiting met frisse en vernieuwende horecaconcepten. Veel zaken kunnen worden aangeduid als drinklokalen waar het tappen van bier de overhand heeft en iedere andere vorm van belevenis en gastheerschap niet aan de orde is.'

Weliswaar zijn de afgelopen twintig jaar talloze projecten uitgevoerd om de leefbaarheid en veiligheid te vergroten, aldus Van Gerwen. Maar die hebben niet veel soelaas geboden. De laatste jaren is de inzet van alle partijen zelfs verslapt, waardoor 'de straat sterk heeft ingeboet in haar uitstraling, kwaliteit en economische levensvatbaarheid'.

Onlangs hebben alle partners beterschap beloofd. Gemeente, horeca-ondernemers, pandeigenaren en brouwers (Grolsch, Heineken, InBev) gaan zich sterk maken voor een nieuw, gevarieerd Stratumseind. Hun gezamenlijke visie voor 2017, zoals verwoord in het rapport : 'Een vitale straat gericht op vermaak waar eenieder jong van geest iets van zijn of haar gading kan vinden op alle dagen van de week en alle momenten van de dag.'

Dat betekent dat er behalve dranklokalen ook andere zaken meer dan welkom zijn op Stratum, zoals winkels en grand cafés die de hele dag open zijn, maaltijden serveren en bij mooi weer een terras op de straat hebben. Maar de gemeente kan niemand dwingen, erkent de wethouder, alleen faciliteren. 'We gaan niet zeggen dat we hier een schoenenwinkel en daar een spijkerwinkel willen. Maar eigenaren van leegstaande panden staan wel voor de keuze: wachten op de zoveelste café-uitbater of eens in zee gaan met een broodjeszaak of winkel, misschien voor minder huur, maar wel voor een langere tijd.'

Hij wijst op twee eerste successen: grand café De Oude Rechtbank en een ict-bedrijfje dat zich op de hoek van het Stratumseind heeft gevestigd: 'Dat zijn de eerste tekenen, de verandering heeft zich al ingezet.' Volgens bewoner Evers gaat het niet om een complete 'make-over' van de bekendste en beruchtste uitgaansstraat van Zuid-Nederland, maar om een geleidelijke ontwikkeling. Hij zou al blij zijn als zich over enkele jaren een handvol andersoortige zaken op Stratum heeft gevestigd.

'Vroeger had je hier ook winkeltjes', zegt hij. 'Maar daarna is het beleid ingezet om er alleen maar drinklokalen te vestigen. Dat is niet goed uitgepakt. We willen meer variatie, beleving en gezelligheid in de straat.' Onderdeel van Stratumseind 2.0 is ook het project Living Lab, waarin onder meer Philips uittest hoe met afwisseling in verlichting de veiligheid kan worden vergroot.

undefined

Meer over