Brieven

'Het lijkt me sterk dat Bernhard maar drie olifanten schoot'

In Uitgelicht van 29 november wordt verhaald van de jachtpartijen van prins Bernhard. Vergoelijkend wordt opgemerkt dat de prins in zijn hele leven hoogstens drie olifanten schoot. Lijkt me sterk. Tijdens mijn middelbare schooltijd (1955-1961) liftte ik tijdens schoolvakanties een keer of tien per jaar met een vriendje van Bussum naar Amsterdam.

In die stad snoven we avontuur op en 's middags bezochten we Tuschinski of Cineac Damrak. Steevast werd daar het Polygoon Wereldnieuws gepresenteerd door Philip Bloemendal en ja, even steevast kwam dan de Afrikaanse jacht van Bernhard voorbij.

Vaste prik: de prins op een stoel met hoge poten, gekluisterd aan een zwaarkalibergeweer met kijker en op hoog statief, achter Bernhard, aan beide schouders, een sterke zwarte man om de frêle gebouwde prins tegen de terugslag te beschermen; close-up van geweerhaan en afdrukkende hand van Bernhard; de camera pant naar verderop; wankelende olifant stort ter aarde in grote stofwolk. De prins pakte elke gelegenheid aan om af te reizen naar een Midden- of Zuid- Afrikaans land om te gaan jagen. En ja, gezien de filmbeelden leek hij aanvankelijk een voorkeur te hebben voor olifanten, pas veel later schijnt hij daarmee gestopt te zijn.

Daan van den Wall Bake, Weesp

Meer over