ANALYSECoronacijfers

Het lijkt de goede kant op te gaan met de tweede golf: voorzichtig optimisme in drie grafieken

De Nederlandse zorg ‘ligt op koers voor een ramp’, zo waarschuwde voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) de Tweede Kamer woensdag. Maar nog geen 24 uur later zag hij een ‘gunstige ontwikkeling’: het aantal patiënten in de ziekenhuizen nam minder snel toe. Is er inderdaad sprake van een trendbreuk? De drie belangrijkste grafieken om de stand van zaken van het coronavirus te bekijken.

Een ambulancebroeder overlegt met artsen in het HMC Westeinde in Den Haag.Beeld ANP

Groei besmettingen blijft vertragen

De groei van het aantal besmettingen vlakt deze week af, maar een definitieve trendbreuk is er nog niet. Het RIVM is over de veranderingen van de laatste dagen wel ‘voorzichtig optimistisch’. De piek is echter pas bereikt als daarna ook echt een daling is ingezet, en zover is het nog niet. Het zicht op de dagelijkse cijfers wordt vertroebeld door ict-problemen bij de GGD’s en het RIVM, waardoor er de ene dag veel minder en de andere dag veel meer meldingen zijn. Vanwege het ict-gedoe met de dagelijkse cijfers is het daarom nuttiger om te kijken naar de wekelijkse groeipercentages. En die groei is wel gestaag aan het afvlakken. Op vrijdag lag het percentage besmettingen 14 procent hoger dan de week daarvoor. Een week eerder was de toename nog 21 procent.

Ondertussen moet het aantal besmettingen nog wel drastisch omlaag: een maand geleden werden er zo’n 3 duizend besmettingen per dag gemeld, op vrijdag waren dit er 11.141. Uit het oplopende percentage positieve testen blijkt dat de toename niet volledig wordt veroorzaakt doordat meer mensen zich laten testen. Volgens het RIVM lijkt zich hier ook een gunstige kentering aan te dienen. Het instituut ziet de laatste dagen geen stijging in het percentage positieve testen. Maar gezien de dagschommelingen valt hier pas echt iets over te zeggen als de weekcijfers komende dinsdag bekend worden.

Herstel te zien in sommige regio’s

Binnen Nederland zijn er wel al grote verschillen te zien. Terwijl in sommige regio’s het aantal besmettingen nog nadrukkelijk toeneemt, is er in andere regio’s sprake van een daling. Vooral in het noorden van het land lijkt er een kentering te zijn. Het aantal besmettingen, dat daar de hele crisis al lager was dan in de rest van het land, neemt daar nu ook weer snel af. In Zeeland, Overijssel en Noord-Brabant stijgt het aantal besmettingen juist sneller dan het landelijk gemiddelde. Het aantal besmettingen omgerekend naar inwonertal ligt daar nog onder dat van Zuid-Holland en Utrecht, maar als de trend zo doorzet is Noord-Brabant binnenkort weer de provincie met de meeste coronapatiënten.

Ook in de grote steden waar de virusuitbraak het eerst zichtbaar was in augustus is gematigd optimisme op zijn plaats. In Rotterdam en Den Haag lijkt de exponentiële groei een halt toegeroepen te zijn, het aantal meldingen is de afgelopen week vrij stabiel. In de gemeente Amsterdam is er zelfs een lichte daling te zien. Om het virus onder controle te krijgen, is ook in deze grote steden een afvlakking van de groei alleen niet voldoende: er is een flinke daling nodig om weer op het ‘waakzame’ niveau te komen.

Bezetting in ziekenhuis neemt amper meer toe

Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis neemt de laatste dagen nog maar nauwelijks toe. De gunstige trend van de laatste twee dagen zette vrijdag versterkt door: het aantal bezette bedden nam per saldo maar met één patiënt toe. Dat betekent dat bijna evenveel patiënten het ziekenhuis verlieten als er nieuwe werden binnengebracht. De bezetting op de intensive care is nog wel aan het stijgen. De trend is gunstig, vindt ook voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, die woensdag in de Tweede Kamer nog heel zorgelijk klonk. ‘Op woensdag hadden we een paar dagen met een forse stijging achter de rug, daarna begon het aantal patiënten zich te stabiliseren.’ De stabilisatie van vrijdag betekent nog niet dat er geen nieuwe patiënten meer zijn. Dagelijks komen er nog altijd 300 nieuwe patiënten het ziekenhuis in, van wie een klein deel op de intensive care belandt. Momenteel zijn er 567 bedden op de intensive care bezet, dit zijn er 85 meer dan een week geleden. Kuipers: ‘De eerste vraag is nu of het aantal patiënten inderdaad gaat afnemen, de tweede vraag hoe snel dat gaat. Met het huidige aantal covidpatiënten komt de reguliere zorg in het gedrang.’

Meer over