Het ligt toch anders: in Italië werd al ver voor Romeinse tijd wijn gedronken

De geschiedenis van de Italiaanse wijn moet worden herschreven. Bewoners van Sicilië maakten en dronken 6.000 jaar geleden al wijn - duizenden jaren eerder dan tot nu toe was aangenomen. Dat valt af te leiden uit de ontdekking van sporen van deze drank in kruiken van aardewerk die op het eiland zijn gevonden.

Cor Speksnijder
Druivenplukkers op een Italiaanse wijngaard Beeld afp
Druivenplukkers op een Italiaanse wijngaardBeeld afp

Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat wijnbouw in Italië zich ontwikkelde tussen 1300 en 1100 voor Christus. Nu blijkt dat daar al drie millennia eerder wijn werd geproduceerd. Dus lang voordat de oude Grieken en Romeinen hun bacchanalen aanrichtten.

Het bewijs daarvoor vonden wetenschappers in grote kruiken die vijf jaar geleden werden ontdekt in een grot bij de vissersplaats Sciacca in het zuidwesten van Sicilië. Met chemische analyse werd vastgesteld dat ze moleculen bevatten van stoffen die ontstaan bij wijnproductie: wijnsteenzuur en natriumzout. De wetenschappers, die hun bevindingen publiceerden in het tijdschrift Microchemical Journal, konden niet uitmaken of er rode of witte wijn in de vaten heeft gezeten.

Het is niet het oudste bewijs van wijnbouw in de wereld. De eerste tekenen daarvan zijn gevonden in de Kaukasus en dateren van 5000 v. Chr. en zijn dus 7.000 jaar oud. In 2011 vonden wetenschappers in een grot in Armenië overblijfselen van een wijnmakerij die net als de vondst op Sicilië zo'n 6.000 jaar oud bleken te zijn. Sommige wetenschappers denken dat de mens al 10.000 jaar geleden begon wijn te produceren.

Onderzoeksleider Davide Tanasi van de Universiteit van Zuid-Florida spreekt van een grote verrassing. 'Deze ontdekking heeft belangrijke archeologische en historische implicaties. Ze zegt iets over een nieuwe landbouwpraktijk die zich richt op wijnbouw en mogelijk over ook complexe handel met wijn in de kopertijd (tussen 5500 en 3300 v. Chr., red.).'

De grot in de heuvel Monte Kronio waar de kruiken zijn gevonden is een plek die in de prehistorie is gebruikt voor religieuze doeleinden. 'Laten we het maar interpreteren als een wijnoffer aan ondergrondse goden', zegt Tanasi.

'Dit lijkt inderdaad een unieke vondst', reageert wijnhistoricus Lucette Faber-Oostenbroek. 'Tot nu toe wisten we niet dat in Italië in die periode al wijn werd gemaakt. Deze ontdekking werpt een heel nieuw licht op de geschiedenis van de wijn.'

'Klotewijn' In de Italiaanse regio Veneto nemen proseccowijngaarden het gebied over. 'Wijn, wijn, wijn, overal waar je kijkt die klotewijn. Wist je dat er sinds een paar jaar een nieuw spreekwoord in zwang is geraakt? In Veneto dragen de vrouwen ijzeren onderbroeken, omdat hun mannen een wijngaard planten in elk gat dat ze tegenkomen.' Lees de reportage. (+)

Meer over