EUROPA LEAGUE

Het leek zo lang de avond te worden van Depay

Heel lang leek het zijn avond te worden en die van hem alleen. Maar de rentree van Memphis Depay bij PSV kreeg niet het door hem gedroomde slot. In de slotfase van het Europa Leagueduel tegen Panathinaikos incasseerde zijn ploeg een late gelijkmaker (1-1) en een nieuwe rode kaart voor Jeffrey Bruma.

Charles Bromet
Memphis Delay nadat hij de 1-0 heeft gescoord. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Memphis Delay nadat hij de 1-0 heeft gescoord.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Nadat PSV in het vorige groepsduel tegen Dinamo Moskou in de slotfase onderuit ging (1-0) was ook deze uitslag onnodig. De ploeg van coach Phillip Cocu riep de problemen over zichzelf af door terug te blijven lopen. En in blessuretijd werd een tweede Griekse treffer alsnog afgekeurd.

Depay stond toen allang niet meer op het veld, want hij werd in de 66ste minuut gewisseld. PSV blijft offensief te afhankelijk van zijn ingevingen en doelpunten. In deze evenwichtige Europa Leaguepoule, waarin alles nog mogelijk is, zal veel van zijn spel afhangen. Te veel misschien wel.

Iets langer dan een uur doet de international mee en lijkt hij de cruciale bijdrage te leveren voor de tweede groepszege. Maar dan gaat het op het eind gruwelijk mis, opnieuw. Depay is dan al een tijdje toeschouwer.

Dribbelen, dreigen, passeren. Opkijken en opnieuw demarreren. Dat is Depay op deze donderdag in Eindhoven, de avond van zijn rentree. Steeds als er wat gebeurt op het veld, is hij erbij betrokken. Omdat hij de meeste appetijt heeft om destructie te verrichten in de defensie van de Grieken.

Zie hem voetballen in de eerste helft, als een gekatapulteerde atleet, steeds klaar om te versnellen. Alles staat in dienst van het vermaak. Met functionele frivoliteiten zet hij zijn directe tegenstander Kostas Triantafyllopoulos, die net zo worstelt met Depay als anderen andersom met zijn naam, soms te kijk.

Balletje achter het standbeen langs. Dubbele schaar. Even het roestige ervan af spelen. Hij heeft moeten wachten. Lang. Te lang naar zijn zin ongetwijfeld. Geblesseerd geraakt op het kunstgras van PEC Zwolle, op die 18de september toen PSV zijn eerste nederlaag in de competitie incasseerde.

Verwacht was dat hij circa twaalf wedstrijden zou moeten missen. Het werden er uiteindelijk zeven. Ondertussen bleef PSV koploper in de eredivisie. Soms met dramatisch spel, zoals in de eveneens verloren uitwedstrijd tegen Heerenveen. Ja, dan werd hij gemist. Enorm zelfs. Maar coach Cocu benoemde dat nooit zo. Hij was geduldig, net als de tijd.

undefined

Memphis mag weer spelen

En dan is het dus donderdag 23 oktober en mag Memphis, held van het publiek in Eindhoven, kinderidool, vrouwenmagneet, weer spelen. Zijn liesblessure belemmert hem niet langer. Verloren tijd moet worden ingehaald.

In de derde minuut wordt zijn eerste schot op doel nog geblokt. In de zeventiende minuut eindigt een vrije trap op de lat. En in de 43ste minuut, kort nadat scheidsrechter Zelinka uit Tsjechië heeft verzuimd een strafschop toe te kennen na hands van Schildenfeld, slaat hij toe.

Uit een voor PSV typerende counter slaat hij toe. De briljante pass is van Luuk de Jong die hem precies op het juiste moment met de juiste snelheid lanceert. Depay dribbelt op doelman Steele af, houdt in, omspeelt hem en schuift beheerst binnen, 1-0 dus. Alles goed gedaan, perfect uitgevoerd. Het jong is terug.

Maar dan verliest hij zich in zijn enthousiasme en ontdoet hij zich van zijn shirt. Stom, onnodig, ijdel misschien ook wel. Hij weet dat het hem op geel komt te staan, dus waarom dan toch zo je doelpunt vieren? Iedereen kent de tatoeages nu wel. Weet dat hij een `Dreamchaser' is, zoals het met inkt op zijn imponerende bovenlichaam staat.

Maar dat alles is alweer vergeten als de tweede helft begint en hij onbezorgd en vol plezier lacht, nadat linksback Jetro Willems de bal met zijn zwakke rechterbeen bijna in het dak van het doel jaagt. Voormalige Spartanen onder elkaar. Jongens die het voetbal leerden op straat. In het hart nog altijd pleintjesspelers, in het hoofd profs.

In de 67ste minuut trapt Cocu op de rem voor Depay en wisselt hem voor Florian Jozefzoon. Voorzichtigheid is geboden. Zondag wacht de op papier lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Op de bank ziet hij zijn ploeggenoten de zege weggeven. Het oogt vertrouwd, maar op de verkeerde manier.

undefined

Depay krijgt geel omdat hij zijn shirt heeft uitgetrokken nadat hij 1-0 had gescoord. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Depay krijgt geel omdat hij zijn shirt heeft uitgetrokken nadat hij 1-0 had gescoord.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Meer over