Het lachen is verstomd om Berzin en z'n damesfietsje

In Saint-Brieuc, op de openingsdag van de Tour, was er nog schamper om hem gelachen. Op de glibberige klinkers van de Bretonse kustplaats ging Evgeni Berzin als een bange wezel over het parkoers en nog op een koddig karretje ook....

Van onze verslaggever

Wybren de Boer

ALENÇON

Zelfs Miguel Indurain, de Spanjaard die behalve in fietsen ook in zwijgen een meester is, deelde aan zijn zes jaar jongere uitdager een verbale speldeprik uit. 'Als je wilt winnen, mag je in een proloog geen veertig seconden verliezen.' Die marge moest Berzin laten aan Rominger. Indurain hield de schade beperkt tot vijf tellen.

Sinds dinsdag weten zij echter dat de youngster niet met zich laat sollen. In de ploegentijdrit tussen Mayenne en Alençon beet de kopman van Gewiss venijnig van zich af en sleurde zijn ploeg naar de winnende tijd, wat Berzin in het algemeen klassement een aangename voorsprong op zijn Spaanse (23 seconden) en Zwitserse belager (52 seconden) opleverde.

In het kamp van Banesto was de verbazing groot. Assistent-ploegleider Eusebio Unzue zocht de verklaring in de gunstige weersomstandigheden. 'Ze hebben geprofiteerd van de wind die hard in de rug waaide. Maar het blijft verrassend. Hun ploeg bestaat uit allemaal kleine mannetjes. Van zo'n ploeg verwacht je geen supertijd.'

Tegenslag kwam Gewiss nauwelijks tegen, of het moest het afhaken van de Italiaan Volpi op tien kilometer van de meet zijn. De ontketende formatie eiste nog bijna de gele trui op, die in dat geval over de schouders van Ivan Gotti was gekomen. De Italiaan kwam uiteindelijk acht seconden tekort om Laurent Jalabert af te lossen als leider in het algemeen klassement.

ONCE, waar Alex Zülle als tempobeul optrad, eindigde als tweede in de eindrangschikking. De formatie waarin ook Erik Breukink acteert, gleed 35 seconden later dan Berzin en co over de streep. De overige Nederlandse renners konden slechts figureren. Novell (Raas) werd tiende, TVM (Priem) kwam niet verder dan de zeventiende plaats.

Als een stel uitgelaten vrienden beklom de Gewiss-formatie na afloop het erepodium, hetgeen opmerkelijk mocht heten. Nog maar enkele weken geleden had ploegleider Bombini al zijn therapeutische gaven nodig om de sfeer in de equipe op peil te houden. Kopman Berzin vertoonde na zijn stormachtige opkomst - vorig seizoen won hij Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Italië - vedetteneigingen, zeer tegen de zin van zijn ploegmakkers.

Maar Berzin heeft nu geleerd dat in de jacht op wielerroem een collegiale houding naar zijn knechten een eerste vereiste is. In Alençon strooide de Rus daarom met complimenten. 'De felicitaties komen vooral toe aan mijn ploeggenoten. Zij hebben heel hard voor mij gewerkt.' De Deen Riis was op zijn beurt een en al lof voor zijn kopman. 'Evgeni was super. Zijn proloog viel tegen, maar reken maar dat hij in vorm is.'

Pechvogel was Tony Rominger, die al na enkele kilometers de lucht uit een van zijn banden hoorde sissen. Voor 'De Muis' wordt een dramatische ploegentijdrit onderhand traditie. Vorig jaar reed de Zwitser ook al lek en in 1993 zag Rominger in de collectieve race tegen het uurwerk zijn hoop op een Tour-zege zelfs geëlimineerd worden. Omdat zijn ploegmakkers Unzage en Järmann elkaar destijds hadden geduwd volgde voor Rominger een tijdstraf van een minuut.

Na twintig kilometer bedroeg Romingers achterstand op Berzin een minuut en op Indurain veertig seconden. Bij de finishpassage had hij de schade op de Spanjaard teruggebracht tot 34 tellen. De achterstand op Berzin was daarentegen opgelopen tot ruim anderhalve minuut.

Ploegleider Juan Fernandez maakt zich vooralsnog geen zorgen over zijn kopman. 'Onze ploeg is minder uitgebalanceerd dan de andere teams. Daarom scoren wij in de ploegentijdrit minder goed. Tony kon wel harder, maar daar heeft hij natuurlijks niks aan. De tijd van de vijfde renner telt.'

De Banesto-tandem van José-Miguel Echavarri ging wel harmonieus over het asfalt. Weliswaar moesten Miranda en Gonzales-Arrieta in de slotfase afhaken, maar dat verlies was ingecalculeerd. Van hen wordt verwacht dat zij straks in de Alpen en Pyreneeën Indurain terzijde zullen staan. De viervoudig Tour-winnaar nam in de laatste tien kilometer het meeste kopwerk voor zijn rekening.

De Russische coup kwam voor Indurain als een 'kleine verrassing', maar na het opmaken van de balans verdween de titelverdediger toch met een voldaan gevoel naar het hotel. Het forse verlies van Marco Pantani, de sensatie uit het hooggebergte in de vorige Tour, stemde Indurain bijzonder tevreden.

'Straks in de individuele tijdrit verliest Pantani ook nog wel een paar minuten. Dat betekent dat ik niet zo erg op hem behoef te letten in de bergen.'

Dat Berzin hem in de algemene rangschikking voorbij schoof, liet Indurain onbewogen. 'Berzin heeft bewezen een serieuze kandidaat te zijn. Maar ik heb liever dat hìj voor mij staat in het klassement dan Rominger.'

Meer over