Het kinderleed van nat brood.

We moeten op werkweek zelf ons brood klaar maken, schrijven twee jongens. En nou wil de juf dat we 's ochtends natte dingen op een stokbrood doen en dat meenemen naar het werk van die week....

Het stokbrood moet in de lengte in tweeën. Eerst moet er sla op de bodem van het brood en die sla we moeten wassen en dan afdrogen met papier. Dat gaat nog.

Maar dan plakken tomaat. Nat! Dan moeten we een blik tonijn open maken. De tonijn ligt in dat blik in zout water. Het water moeten we weggooien, maar tonijn uit blik kun je niet afdrogen. Hij moet met mayonaise en mosterd op brood.

Het gaf niet als we het zo mochten opeten, maar we moeten de deksel van het brood er op doen, aandrukken zelfs en het stokbrood inpakken in aluminiumfolie. Dan wordt het witte binnenste van het brood zeiknat, verzuchten de jongens.

Ze hebben gelijk. Nat brood is een gruwel. En juf gaat straal voorbij aan de slimte van de verpakking van de tonijn. Als het een blik is met een trekoog waaraan het deksel in zijn geheel losgetrokken kan worden is het veel beter om het blik dicht mee te nemen en pas op het laatste moment open te maken.

Beter is het om tonijn in olie te kiezen. Het stokbrood hoeft 's ochtends alleen maar in twee helften gesneden te worden, voor het gemak straks.

Margarine is niet nodig. Ter plekke het blik met vis en olie over het brood verdelen en meteen eten. En let op, je merkt er niets van dat er geen blaadje sla tussen zit en geen tomaat.

Dat heeft juf van de broodjegezondmode overgehouden. Mensen dachten dat een broodje met kaas, en ham en twee plakken hard gekookt ei ongezond was. Toen deden ze er nog een blad sla tussen en twee plakken tomaat en maakten ze elkaar wijs dat het gezond geworden was. Dom hè jongens.

En we waarschuwen jullie bij deze meteen voor de vergissing met de omelet. Niet op het laatste moment een omelet maken voor op brood voor onderweg. Een warme omelet maakt ook het brood waar hij tussen is gelegd nat.

Kluts wat eieren met een vork los, doe er wat zout bij, of zeer fijn gesneden spek en wat verknipte bieslook.

Ook lekker: verknipte peterselie maar dan niet de gekrulde maar platte peterselie die veel meer smaak heeft. De peterselie niet wassen, maar straks droog over de omelet tussen het brood strooien. Bak de omelet zoals de juf het wil. Maar laat hem uitdampen en helemaal koud worden!!! Pas dan kan hij op brood mee en kan een nieuwe werkdag van de werkweek beginnen.

Meer over