Het Kiki Bertens-effect

Wat zijn er toch bizar veel geblesseerde sporters. Ook op de amateurvelden.

Tonie Mudde
Kiki Bertens. Beeld AP
Kiki Bertens.Beeld AP

Waar ligt de grens tussen gezond sporten en overbelasting? Kiki Bertens haalde na een moordend wedstrijdschema de halve finale van Roland Garros, maar is nu geveld door een scheurtje in haar kuitspier. Of ze op tijd fit is voor Wimbledon, is nog onzeker. Ook mindere sportgoden worstelen opvallend vaak met blessures. Neem alleen al de hardlopers. De stichting VeiligheidNL, die diverse ongevallenstatistieken onderzoekt, schat dat de 2 miljoen hardlopers van Nederland jaarlijks zo'n 700.000 blessures oplopen.

Zelf moest ik er ook een keer aan geloven. Stekende pijn aan de buitenkant van mijn knie. Duidelijk, zei de fysiotherapeut, een runner's knee en raadde me dagelijkse oefeningen aan om de spieren rond mijn knie te versterken. Toen hij een keer afwezig was en ik een van zijn collega's trof, zei die: ah, duidelijk een runner's knee, neem maar een maand rust.

Tegenstrijdig

Elke dag krachtoefeningen of juist niks doen: het leek me nogal tegenstrijdig. Sindsdien verbaas ik me vaker over adviezen rondom blessures, en hoe flinterdun de wetenschap erachter vaak is. Toppunt zijn de gespecialiseerde winkels die analyses maken van je looppatroon of voetafdruk om je zo de perfecte hardloopschoen aan te smeren. Om te toetsen of dit echt werkt, liet het US Army Institute of Public Health de voeten van duizenden soldaten analyseren. Een deel van de rekruten kreeg vervolgens speciale schoenen die op basis van de theorie klachten moesten voorkomen. Extra schokdemping, extra fixatie, dat werk. Na flink wat weken drilloefeningen en blessures turven volgde het ontluisterende resultaat: al dat gedoe haalde amper wat uit.

Sportarts Steef Bredeweg van het Universitair Medisch Centrum Groningen noemde de reclames van schoenfabrikanten al eens misleidende gezondheidsclaims die schijnzekerheid geven en daardoor juist blessures in de hand werken. Uit zijn eigen onderzoek blijkt dat er slechts twee factoren zijn die het risico op een blessure aantoonbaar vergroten: een eerdere blessure en overbelasting.

Die laatste categorie, overbelasting, duikt bij diverse amateursporten in de statistieken vaak op als oorzaak voor blessures. Ik vermoed dat veel van die sporters kampen met het Kiki Bertens-effect: bij een beginnend pijntje toch fanatiek door willen sporten, om vervolgens met een echte kwetsuur langs de kant te zitten. Hopelijk wel na een overwinning waar je wéken op kunt teren.

undefined

Meer over