Het kan één kant op: omhoog / omlaag

Wie nu in aandelen stapt, gaat een mooi jaar tegemoet. Ook stopt de daling van de huizenprijzen en gaat het flink beter met Europa. Of klapt de Duitse economie toch in elkaar en neemt de Japanse overheid Sony over? De voorspellingen van de belangrijkste analisten.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE WAARD

Gorilla's kunnen beter voorspellen dan goeroes, zo blijkt ieder jaar weer. In mei vorig jaar schreef econoom Paul Krugman in zijn column in The New York Times dat 'de apocalyps op zeer korte termijn zou plaatsvinden'. De Nobelprijswinnaar doelde toen niet op de Maya-kalender, maar op de euro. 'De eurozone zal binnen heel korte termijn uiteenvallen. Dan hebben we het over maanden, niet over jaren.'

Willem Buiter, hoofdeconoom bij de Amerikaanse Citibank, voorspelde in juli dat de euro 'voor 90 procent zeker ten onder zou gaan'. Superbelegger George Soros dacht in juni dat Duitsland nog maar drie maanden de tijd had om de euro te redden. Ex-Robeco-goeroe Jaap van Duijn voorspelde in mei een 'Grexit': Griekenland zou de euro verlaten. Peter Paul de Vries, voormalig directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en nu bestuursvoorzitter van het beursgenoteerde investeringsmaatschappij Value8, profeteerde in november dat SNS Bank 'nog voor de Kerst bij het ministerie van Financiën op de stoep zou staan'.

Nu moeten de goeroes en masse erkennen dat ze de daadkracht van de Europese Centrale Bank (ECB) en de EU hebben onderschat. 'Europa heeft mij verrast', aldus Krugman. Maar hij blijft volhouden dat de probleemlanden alleen met middeleeuwse medicijnen overeind worden gehouden. 'Ze moeten bloeden om te kunnen genezen. En als ze zieker worden, moeten ze nog meer bloeden.'

Jennifer McKeown van de Britse consultancyfirma Capital Economics, die zeker wist dat een of meer landen eind 2012 de eurozone zouden hebben verlaten , zegt nu 'dat hij het vertrouwen van de markt in de woorden van ECB-president Mario Draghi heeft onderschat'. Zelfs Nouriel Roubini, de 'Dr. Doom' van de VS, durft niet meer te voorspellen dat de eurozone uit elkaar valt. 'Ik ga er maar van uit dat de zone ook in 2013 doormoddert.'

Niettemin kunnen economen en analisten het voorspellen niet laten. Als de media er niet om vragen, wensen de klanten wel een oordeel. Daarom een reeks voorspellingen die het best met een korreltje zout kunnen worden genomen.

DE BEURZEN

Goldman Sachs

Goldman Sachs verwacht dat 2013 een jaar wordt waarin risicobeleggingen het goed gaan doen. De bank doelt daarmee vooral op aandelen. Goldman Sachs ziet opwaarts potentieel in alle regio's: 12 procent rendement in de VS, 13 procent in Europa, 19 procent voor Japan en 17 procent voor Azië (exclusief Japan).

Rabobank over de Nederlandse aandelenmarkt

Voor 2013 ziet de Rabobank de meeste winstkansen bij de Diemense leverancier van bakkerij-ingrediënten CSM (een flinke uitkering door de verkoop van Bakery Supplies), supermarktconcern Ahold (goedkoop geprijsd), navigatiemaker TomTom (overnamekandidaat) en Unit 4 - een van de weinige softwarebedrijven die zich op de zogenoemde clouddiensten hebben gestort.

Roelof-Jan van den Akker, technisch analist van ING Commercial Banking

'Als binnen deze stijgende trend voor de lange termijn enige consistentie zou bestaan, dan zal de volgende opgaande lijn van wederom 60 punten, opgeteld bij het dieptepunt van november van 320 punten, resulteren in een stijging richting 380 punten, een belangrijke horizontale weerstand voor de lange termijn. Dat niveau is de horizontale weerstand voor de zeer lange termijn en fungeerde als steun na de Azië-crisis in 1998 en de WTC-aanslagen in september 2001.'

Rich Bernstein van Amerikaanse website Business Insider

'De Amerikaanse beurzen zullen het opnieuw beter doen dan de groeimarkten. De inflatie blijft bescheiden, goud en grondstoffen zullen daardoor slechter presteren. De Japanse yen zal flink verzwakken. Europese aandelen zullen vooral in de tweede helft van het jaar zwak presteren.'

BANEN

Reinier Castelein, voorzitter van de vakbond De Unie.

'De ontslaggolf die nu over de financiële sector en de luchtvaart spoelt, zou de komende tijd nog weleens kunnen doorgaan. Ook in de it-sector gaan weer klappen vallen', stelt vakbondsman Castelein. Hij rekent erop dat in 2013 bij banken en verzekeraars zeker 5.600 banen worden geschrapt. Het gaat om banenverlies dat al is aangekondigd. Bij KLM gaan 1.300 banen verloren. Bij Cap Gemini 300 tot 400.

Jilko Andringa, algemeen directeur Manpower Nederland

Nederland heeft na het eerste kwartaal van 2013 8 procent minder banen, voorspellen werkgevers. Dat staat in de Arbeidsmarktbarometer van uitzendbureau Manpower. In het westen van Nederland vallen de hardste klappen. Ook binnen de eurozone daalt de werkgelegenheid. Buiten de EU wordt forse groei verwacht in Turkije (+10 procent), Israël (+10 procent), Brazilië (+21 procent), India (+27 procent) en Taiwan (+35 procent).

MACRO-ECONOMIE

Huang Guobo, Chinese overheidsfunctionaris

De Verenigde Staten zouden komend jaar wel eens het 'lichtpuntje' in de wereldwijde economische situatie kunnen worden. Die conclusie kan worden getrokken uit uitspraken van Huang Guobo, de man die de scepter zwaait over de Chinese buitenlandse valutareserves van zo'n 3,3 biljoen dollar - 3.300.000.000.000 dollar. China is de grootste kredietverstrekker van de Verenigde Staten. China heeft voor 1,16 biljoen dollar aan Amerikaanse staatsobligaties in bezit.

Steen Jakobsen, hoofdeconoom van het Deense Saxo Bank

Jakobsen probeert elk jaar een aantal krasse voorspellingen te doen. Voor 2013 denkt hij dat de Duitse hoofdindex omlaag dendert naar 5.000 punten (staat nu op 7.700 punten). De Chinese economie blijft namelijk vaart verliezen, met alle gevolgen van dien voor Duitse exporteurs. Dat heeft weer dramatische effecten op het vertrouwen van Duitse consumenten (keldert), waardoor de herverkiezing van bondskanselier Merkel in gevaar komt. Jakobsen verwacht dat Japanse overheid de elektronicabedrijven Panasonic, Sharp en Sony moet redden en nationaliseren. Verder stijgt de prijs van sojabonen met 50 procent, daalt de goudprijs naar 1.200 dollar per ounce en komt de prijs van ruwe olie onder 50 dollar.

TOPMANNEN

Paul Polman, topman Unilever

Europa zal nog tien jaar kampen met economische stagnatie, stelt de Unilever-topman. 'Als je daar niet van uitgaat, houd je jezelf voor de gek. Ik hoop voor Europa dat ik het verkeerd heb, maar het is beter om dit als uitgangspunt te nemen. Je moet de realiteit onder ogen zien.'

Steve Wozniak, mede-oprichter Apple

Spraakbesturing zal in 2013 een doorbraak maken. Burgers gaan met hun stem apparaten bedienen, stelt Wozniak. Daarnaast zullen buigbare schermen zo goedkoop worden dat ze overal op toegepast kunnen worden. Het zal de manier waarop we omgaan met mobiele apparaten en de wijze waarop we ervaringen delen ingrijpend veranderen. We nemen software mee op onze mobiele apparaten en bekijken alles op gemeenschappelijke schermen.

DOEMDENKERS

Willem Middelkoop, ex-commentator RTL Z

De Castricumse beursgoeroe Willem Middelkoop ziet in 2013 goud naar 2.000 dollar per ounce huppelen en zilver naar 40 dollar spurten. Europa zou het weleens een stuk beter kunnen gaan doen, omdat de aandacht van de financiële markten dit jaar meer gericht zal zijn op Amerika en Japan. Want daar gaat het niet goed.

Marc Faber, Zwitserse belegginganalist

'Dr. Doom' Marc Faber verwacht volgend jaar een koersdaling van 20 procent op de aandelenbeurzen. 'Bedrijfswinsten zullen dalen en ik sluit niet uit dat de wereldeconomie volgend jaar krimpt', aldus Faber tegen nieuwszender CNBC.

Edward Yardini, econoom op Wall Street

'Als je de overheidsbestedingen buiten beschouwing laat, groeide de Amerikaanse economie de laatste drie jaar met 3 tot 3,5 procent. En dat was nog vóór het herstel van de woningmarkt. Van oktober 2011 tot oktober nu namen de Amerikaanse huizenprijzen met 11 procent toe, na de val met 33 procent sinds de piek in 2006. Die groei is goed voor het consumentenvertrouwen. De beursvooruitzichten zullen begin volgend jaar al nieuwe records kunnen breken.'

Nouriel Roubini, hoogleraar economie

'Gelukkig Nieuwjaar iedereen. Een akkoord over de fiscal cliff? Welk akkoord? Woorden zijn goedkoop. We gaan een reeks afgronden tegemoet, beginnend met de catfight over het schuldenplafond.'

HUIZEN

Kees de Kort, beleggingsadviseur

'Huizenprijzen gaan omlaag. En niet weinig ook. Zo'n 30 procent. Tussen 1992 en 2008 zijn huizen 350 procent duurder geworden. Daar is nu 15 procent van af, terwijl het vertrouwen weg is en de werkloosheid toeneemt. Dus het kan maar één kant op.'

Rabobank

'De beleidsmaatregelen op zowel de koop- als huurwoningmarkt veroorzaken een prijsdaling van bestaande koopwoningen in 2013 van 7 procent.' Die verwachting spreekt de Rabobank uit in haar kwartaalmonitor woningmarkt. Het aantal transacties op de woningmarkt zal naar schatting uitkomen op 110 duizend.

ING

De huizenprijzen bereiken in de tweede helft van 2013 een bodem, de prijzen zullen zich daarna langzaam 'herstellen'. Dat scenario schetst het Economisch Bureau van ING in het kwartaalbericht woningmarkt.

OLIE

Sabine Schels, Bank of America/Merrill Lynch Energy Outlook

De olieprijs zal halveren tot 50 dollar per vat als gevolg van een boom in de productie van olie uit teerzanden. De VS zijn in snel tempo op weg om Saoedi-Arabië voorbij te streven als grootste olieproducent in de wereld. De meest optimistische prognoses wat betreft de Amerikaanse olieproductie zullen worden overtroffen, aldus Schels.

Persbureau Bloomberg, na een enquête onder analisten

Brent-olie zal in 2013 voor het derde jaar op rij duurder zijn dan 100 dollar per vat, omdat spanningen in het Midden-Oosten een bedreiging vormen voor het aanbod en de mondiale vraag wordt gestut door de energiehonger van China, zo voorspelt persbureau Bloomberg na een rondvraag onder analisten. De marktvorsers voorzien een gemiddelde prijs van 110 dollar per vat Brent. De kans dat de olieprijs hoger uitvalt dan wordt voorspeld, is groter dan de kans op een meevaller, stellen analisten van de Amerikaanse zakenbanken Morgan Stanley en UBS. Zij wijzen daarbij op het geruzie tussen Iran en het Westen over de nucleaire ambities van het land en de verharding van het conflict in Syrië.

undefined

Meer over