nieuws

Het kabinet schuift de hete aardappel door: wie krijgt de corona-zorgbonus?

Wie in de zorg krijgt binnenkort opnieuw een bonus en hoe hoog mag die zijn? Minister Tamara van Ark laat die keuze donderdag aan de Kamer. Weet de minister het echt even niet meer of plaatst ze een bliksemafleider in het coronadebat van vandaag?

Demissionair minister Tamara van Ark voor Medische Zorg (VVD).  Beeld ANP - Bart Maat
Demissionair minister Tamara van Ark voor Medische Zorg (VVD).Beeld ANP - Bart Maat

Zo keert het debat dat het kabinet in 2020 maandenlang achtervolgde, onverhoeds terug in de Tweede Kamer. En die zal niet snel tevreden zijn, zo leert de ervaring.

Destijds kondigde het kabinet voor het jaar 2020 een bonus van duizend euro netto aan voor zorgmedewerkers die direct bij de coronazorg betrokken waren. Daarvoor werd 1,44 miljard euro gereserveerd. Werkgevers die de bonus moesten aanvragen, deden dat echter meestal voor al hun medewerkers, waardoor de rekening veel hoger uitviel: 2,2 miljard euro. Een enkele sector, zoals de jeugdzorg, vroeg overigens helemaal geen bonus aan, ook al komen die hulpverleners ook in coronatijd bij gezinnen in nood aan huis.

Voor dit jaar is een nieuwe bonus van 500 euro netto voorzien, die in het najaar moet worden uitgekeerd. Daarvoor is 720 miljoen euro uitgetrokken in de begroting. In totaal is zo 3 miljard euro beschikbaar voor de zorgbonussen, becijfert Van Ark. ‘Om een beeld te krijgen van de bedragen: dit betekent omgerekend dat elke volwassen Nederlander 200 euro meebetaalt aan de bonus in 2020 en 2021.’

Maar Van Ark waarschuwt nu dat dat niet genoeg is als de werkgevers weer al hun personeel gaan inschrijven. Grofweg kan de pot op twee manieren worden verdeeld, schrijft Van Ark aan de Kamer. Of de 800 duizend zorgverleners die direct bij coronazorg zijn betrokken, krijgen 500 euro netto uitbetaald. Of alle zorgverleners kunnen zo’n 200 tot 240 euro krijgen. Als met een vast budget, 720 miljoen euro, wordt gewerkt, is de hoogte van de bonus afhankelijk van het aantal aanvragen. Er moet nu besloten worden om de bonus nog dit jaar te kunnen uitbetalen, schrijft Van Ark.

Daarmee geeft zij een nieuwe dimensie aan het coronadebat, dat donderdag anders geheel in het teken zou staan van het vaccinatietempo en het stappenplan voor de versoepeling van de coronamaatregelen. Vorig jaar leidde de zorgbonus in een lange reeks debatten tot felle discussies en harde botsingen tussen oppositie en coalitie.

De vraag is wel wat Van Ark doet als de Kamer kiest voor een derde optie: 500 euro voor iedereen. De kans daarop is niet gering, want nu het kabinet demissionair is knellen de coalitiebanden minder strak en zal een groot deel van de Kamer niet het verwijt willen riskeren dat een deel van de zorg met lege handen wordt weggestuurd. Dat kost dan wel honderden miljoenen extra, waarvoor de Kamer dan waarschijnlijk ook zelf de dekking zal moeten zoeken.

Meer over