SATIRE

Het jaar waarin de autosport zijn onschuld verloor

null Beeld getty
Beeld getty

Zijn finest hour beleefde Barry Kieviet in 1990, het jaar waarin de autosport zijn onschuld definitief verloor. Nog steeds is het 'Verbond van Valkenburg' een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Nationale Autosport Federatie (NAF).

De Tulpenrallye was pas twee dagen oud toen Kieviet voor de wekelijkse autosportpagina van HNS een artikel schreef over een geheime bijeenkomst van coureurs in hotel Schaepkens (van St. Fijt) in het pittoreske Valkenburg. Aan de vooravond van de oudste Nederlandse autorally (sedert 1949!) werden, zo onthulde hij, in aanwezigheid van een 'matchfixer' afspraken gemaakt over de volgorde van finishen.

Het doel van dit alles was om de gedoodverfde winnaar, John Bosch in zijn BMW M3, dwars te zitten. Een klokkenluider, mecanicien Dap Wortelboor, bracht Bosch van de plannen op de hoogte. De succesvolle coureur seinde Kieviet in.

De scoop, gepubliceerd op 7 februari 1990, kwam in het wereldje aan als een mokerslag. De Tulpenrallye werd na twee dagen afgelast. De samenzweerders, onder anderen de broers Hank en Billy Hoos en de Fransman Claude Chagal, werden geschorst.

Kieviet kreeg voor zijn onthulling de hoogste eer van de NAF, de zogenaamde 'Gouden Pook'. Na het behalen van de pensioengerechtigde leeftijd in 1995 verhuisde Kieviet naar Bangkok. In de Thaise metropool kwam ook een einde aan zijn veelbewogen leven, saillant genoeg door een auto-ongeluk...

Meer over