Column

Het jaar dat het Kalverengala een hit wordt

Stelling: Dit jaar wordt het Kalverengala een hit.

De cast (VLNR) Angela Schijf, Victor Reinier, Oda Spelbos en Sergio IJssel van Flikken Maastricht (TROS) viert dat zij de Gouden Televizier-Ring 2014 hebben gewonnen voor beste tv-programma. Beeld anp
De cast (VLNR) Angela Schijf, Victor Reinier, Oda Spelbos en Sergio IJssel van Flikken Maastricht (TROS) viert dat zij de Gouden Televizier-Ring 2014 hebben gewonnen voor beste tv-programma.Beeld anp

Nu vanavond om 20.25 uur weer de Gouden Kalveren worden uitgereikt, is het goed om even stil te staan bij de Televizier-Ring. Vorig jaar, in de live door de publieke omroep uitgezonden galashow, kwamen Caroline Tensen en Anita Witzier op in trouwjurk.

Dat ging zo:

'Ja, we dachten: we trekken ze nog één keer aan, want nu passen ze nog.'

'Nee, Annie. Die van jou past nog, ík kan weer m'n buik inhouden.'

'Nou, je ziet er prachtig uit, Car.'

Vervolgens lazen de presentatrices een ABC op: 'De B is van Humberto, dat lekkere ding.' En reikten de zilveren Televier-Ring uit aan beste tv-man Tan.

Iedereen was blij. Er werd een dag later geen algeheel protest aangetekend tegen de show. Marc van Warmerdam schreef geen woedende brief naar de krant dat het zo niet langer kon. Ook klaagde de netmanager niet bij de organisatie dat als de AvroTros ooit nog prijzen wilde verdelen in een liveshow, er heel wat moest veranderen.

Terug naar de Gouden Kalveren. Daar won datzelfde jaar Loes Schnepper in de categorie beste hoofdrolspeelster in een tv-drama. De voordien volstrekt onbekende 52-jarige actrice beloofde dat ze 'heel veel mensen' ging bedanken, waarop de zaal moest lachen. Vervolgens pakte Schnepper haar bril en een lange brief en dankte achtereenvolgens de jury, de NTR, VARA en VPRO ('ho, ik heb hoge adem, even wachten'), Kemna Casting, stylist Tommy, Frank en Katja van BALDR Film en Benny van Favor Talents ('al twee weken mijn manager').

Hier aangekomen suggereerden de almaar luidere, nerveus oplopende muziektonen dat de tijd om was, maar Schnepper dankte gewoon door: de hele cast en crew van haar film Voor Emilia, in het bijzonder actrice Susan Radder. Maar ook regisseur Martijn Maria Smits, goeie vriend Allard, echtgenoot René en de afdeling visagie en kleding ('Marjolijn en Vreneli, jullie waren er toen ik er fysiek doorheen zat, vanwege mijn hernia, inmiddels ben ik geopereerd').

De muziek zette een luid crescendo in: het zat erop, eindelijk.

Toch niet: Schnepper hield vast aan het katheder en stond stil bij de steun van Joke, Fred, pa, ma, Leo, Les, Roos, Ashley en Deavon.

Het zou wat ver gaan om te suggereren dat deze recorddankbetuiging het voortbestaan van de live-uitzending van het Kalverengala in gevaar bracht. Noem het een leermoment.

Vorige week werd bekend dat de VPRO het complete productieteam voor de gala-avond heeft ontslagen vanwege een verschil van inzicht over de invulling van de televisie-uitzending.

Dit kan van alles betekenen.

Woensdag werd een persbericht verstuurd waarin te lezen viel dat onder anderen René Mioch, Arnon Grunberg en Anton Corbijn vanavond een Kalf zullen uitreiken. Over trouwjurken geen woord.

U móét kijken.

Meer over