LezersbrievenWoensdag 22 januari

Het is tijd voor de ‘mannenpil’ als anticonceptie

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 21 januari

Er is geëxperimenteerd met een anticonceptiemiddel voor mannen.  Beeld Getty
Er is geëxperimenteerd met een anticonceptiemiddel voor mannen.Beeld Getty

Brief van de dag

Inderdaad zijn er een jaar of tien geleden experimenten geweest met de mannenpil. Alleen was er toen geen sprake van een pil, maar van een staafje van een centimeter of 2, 3 dat in de bovenarm werd geïmplanteerd. Je kon het staafje zien zitten en ook voelen. Ik had daar toen als proefkonijn echter niet zo’n problemen mee.

De economische situatie van de fabrikant in combinatie met de ontwikkelingskosten van het middel waren redenen om het experiment te stoppen, herinner ik mij. Daarnaast waren er redenen vanuit de gebruikerskant: mannen zouden (ik meen elk half jaar) een injectie in de bil moeten krijgen, terwijl ook het staafje via een kleine ingreep vervangen diende te worden, omdat het afscheiden van de ­anticonceptiestoffen dan uitgewerkt begon te raken.

Die injectie en het vervangen van het staafje kon je als proefkonijn niet zelf doen. Die ingrepen moesten gebeuren in het ziekenhuis.

We zijn inmiddels tien jaar verder, de economie staat er goed voor en hopelijk de bereidwilligheid van de mannen ook. Ongetwijfeld zijn er nu bovendien nieuwe ontwikkelingen op medisch gebied. Tijd om de uitdaging voor een mannenpil als alternatief voor anticonceptie weer aan te gaan.

Coen van den Heuvel, Eindhoven

Links

Volgens Paul Cliteur is politiek links onder academici te sterk vertegenwoordigd. Hij pleit voor meer PVV- of FvD-geluid in het hoger onderwijs. Of hij gelijk heeft weet ik niet, maar het lijkt niet vreemd.

Feiten zijn immers meestal links. Alternatieve feiten blijken nogal vaak (extreem) rechts.

Leon Palmen, Rotterdam

Voetganger

In het sfeervol geschreven artikel ‘Warzone Binnenstad’ over fietsterreur wordt een beeld geschetst van de conflicten en agressie tussen fietsers in al hun verschijningsvormen en hun medeweggebruikers. Jammer genoeg wordt hierin met geen woord gerept over het onvoorstelbaar asociale gedrag van al die fietsers die menen dat zij ook op de stoep hun ruimte mogen opeisen.

Sorry dat ik hier loop, mompel ik dan. Wanneer ik vervolgens ook nog de stoep af moet omdat die geblokkeerd wordt door willekeurig neergesmeten rijwielen en ik van de mij passerende fietsers luidkeels te horen krijg dat ik moet oprotten, is voor mij de maat vol. Sorry dat ik hier loop!, roep ik dan wanhopig. Ik voel me een geterroriseerde voetganger.

Robert Kes, Den Haag

Drugs

Volgens het D66- manifest moet de hele wereld een andere visie krijgen op het drugsprobleem. De redenering is simpel. Mensen rijden massaal door het rode stoplicht. Politie staat machteloos. Overal ongelukken. Hulpverleners weten zich geen raad. Laten we alle stoplichten in Nederland dus maar op groen zetten. Mooi ‘gereguleerd’. Probleem opgelost.

Bob van den Bos, ex-Kamerlid en senator voor D66

PvdA-voorstel

Het voorstel van de PvdA om zelfstandigen voor bedrijven net zo duur te maken als vaste krachten heeft weliswaar iets sympathieks voor bezorgers en taxichauffeurs, maar Lodewijk Asscher lijkt alle zelfstandigen over één kam te scheren.

Net als het kabinet denkt hij blijkbaar dat alle zelfstandigen verkapte werknemers zijn, met één opdrachtgever. Vorig jaar had ik er elf. Wie zou mij in dienst moeten nemen? En waar moeten de overige tien opdrachtgevers dan hun artikelen of vertalingen vandaan halen?

Het lijkt mij zinvol om weer – net als toen ik ruim twintig jaar geleden voor mezelf begon – van zelfstandigen te eisen dat ze een minimaal aantal opdrachtgevers in een jaar hebben om zich zelfstandige te mogen noemen. De rest is verkapt werknemerschap.

Josee Koning, Leiden

Doof en blind

‘Rutte heeft ouders slechts luisterend oor te bieden’ kopt de Volkskrant. Hij zegt wel eens gekscherend dat politici met een visie naar de opticien moeten.

Ik adviseer hem nu naar de audicien te gaan. Als het geld oplevert, bijvoorbeeld bij de afschaffing van de dividendbelasting, heeft hij geen oor of oog nodig. Als het geld kost, zoals bij gedupeerden van de belastingdienst of van de aardbevingen, is hij horende doof en ziende blind.

Sicco de Jong, Zuidlaren

Eindhoven

Beste Teun van de Keuken, als geboren Eindhovenaar en oud-Volkskrant-journalist moet ik weerspreken dat de naam Eindhoven in het buitenland nooit valt . Niet erg gehinderd door chauvinisme viel ik bijna van mijn kruk toen eind 1979 aan de bar van het Intercontinental hotel te Teheran een BCC-collega hoorde zeggen dat je geweldig kon uitgaan op het Stratumseind in Eindhoven. Om er zeker van te zijn of zijn staat van alcoholische beneveling een overmatige rol speelde bij het uiten van zijn schokkende mededeling, vroeg ik hem om bevestiging. Hij hield voet bij stuk en noemde enkele steden met een bruisend uitgaansleven waar ik nog NOOIT van gehoord had. Maakte me toen zorgen over het promillage in mijn bloed.

Joris Cammelbeeck, Eindhoven

Piloot

Mooi die foto van een piloot die de voorruit schoonmaakt . Ik ga ervan uit dat het vliegtuig aan de grond staat, anders is deze foto kandidaat voor de World Press Photo 2020.

Rinse Lammerts, Heerhugowaard

Meer over