Het is simpel: flappen erin, goud eruit

RIK NIJLAND

BOCHOLT - Een zakenman staat nonchalant voor de automaat. Flappen erin, en een simpel zwart doosje valt, als een zakje snoep, onderin de bak. Als de man deze Attraktive Geschenkverpackung opent om zijn net aangeschafte baartje goud te bewonderen, plooit zich een tevreden glimlach om zijn lippen. Einde filmpje; een lokkertje naast een bovenmaatse pinautomaat in de hal van de Arkaden in Bocholt.

Hier in een doodgewoon winkelcentrum, naast de REWE-supermarkt, zo'n 9 kilometer over de grens bij Dinxperlo, kunnen bezoekers tussen de boodschappen door goud pinnen bij een manshoog goudkleurig bakbeest van het bedrijf GOLD to go. Geen ontspannen zakenmannen te bekennen; geen fancy clientèle. Goud ruikt hier naar verse broodjes, zeepwinkel en dennengroen.

Of mensen werkelijk gaan glimlachen van goud, valt maandagmiddag dan ook niet te verifiëren. Geen impulskoper die zijn portemonnee trekt. Toch is de omzet prima, vertelt Angélique Hagemeister, manager van het winkelcentrum Arkaden, al sinds het apparaat aan het eind van de zomer is geïnstalleerd. Cijfers wil ze niet geven.

Iets voor de rijken

De meeste bezoekers deze maandagmiddag keuren het goudkleurige apparaat in de hal echter geen blik waardig. Of ze hangen er omheen om de tijd te doden als een familielid geld gaat pinnen bij de drukbezochte Stadt-Sparkasse aan de overkant. Even kijken misschien, maar ze voelen zich betrapt als ze worden aangesproken; goud dat is iets voor rijken.

'Nee hoor zulke dure cadeaus geef ik niet', zegt een verkoopster. 'Waarom zou ik hier ook goud kopen?', vraagt een mevrouw zich af. 'Dan gaan we eerst wel even naar de bank om de prijs te verifiëren', vult haar man aan. De Nederlandse Petra Bomers blijft even hangen omdat ze over het apparaat heeft gelezen in haar regionale krant. Maar kopen, ho maar. 'Zoveel geld heb ik niet bij me.' Toch vallen de prijzen best mee.

Je hebt in Bocholt al een Andorra Eagle, een muntje ter grootte van 2 eurocent met 1 gram goud, voor 73 euro, zeg een medium geprijsde spijkerbroek, of een Silver Eagle, een reuzenmunt met een ounce zilver (ruim 31 gram) voor 47 euro. Daarna gaan de prijzen scherp omhoog. Het instapmodel goudbaartje, 5 gram, voor 250 euro; de duurste van 20 gram kost 906 euro, of 905, of 908; elke tien minuten wordt de prijs aangepast aan de actuele marktontwikkelingen.

Op de automaat een scherm met uitleg en daaronder ziet de koper in een kleine vitrine de producten op rood velours en in stemmig licht uitgestald. Een Australian Kangaroo met 1/10 ounce goud doet urenlang 171 euro, een Krugerrand met eenzelfde hoeveelheid goud is een paar euro goedkoper. Aanschaffen is werkelijk een fluitje van een cent. Aanklikken; is het boodschappenmandje vol, dan kan er met biljetten of met plastic worden betaald. Om witwassen te voorkomen, moet boven een bedrag van 2.500 euro een identiteitskaart worden gescand. Terugstorten kan niet, wel terugsturen, staat er in de 'kleine lettertjes'op de zijkant van The gold ATM. Wie niet tevreden is over het goud of over de prijs kan zijn aankoop op de post doen. Zelfs de postzegel wordt vergoed.

undefined

Meer over