Het is eindelijk lente - alleen nog even zoeken naar de tulpen

Na een fris voorjaar gaat het ineens hard met de natuur. Dus is het vol op de fietspaden en de terrassen. Zeker langs de wereldberoemde Bloembollenboulevard.

Bart Dirks
null Beeld Arie Kievit
Beeld Arie Kievit

‘Als het weer niet meezit, zorg dan zelf voor een goede bui’, is het adagium van wandelclub De Doorlopers. Woensdag hebben de dames echter genoeg aan zonnebrand op hun jaarlijkse bollentocht van Sassenheim naar buurtschap de Engel, gemeente Lisse. In eerdere jaren hebben ze wel eens ‘zeikregen’ gehad op de route van 14 kilometer.

‘Maar vandaag is het heerlijk’, zegt Ritha Meijer terwijl de dames van de wandelclub hun boterhammen eten. Een stapel pallets op het erf van een bollenkweker dient als picknickplaats. ‘We treffen het met dat briesje. We lopen straks via het Keukenhofbos en sluiten af met een wijntje.’

Zo denken meer mensen er woensdag over. Wie in de bollenstreek buiten kan zijn, is buiten. Het is vol op de fietspaden en naar een plekje zoeken op de terrasjes. Op de N207 staat rond het middaguur een file van 3 kilometer richting de Keukenhof, goed voor een half uur oponthoud.

Hooikoorts

Tot nu toe is het niet het beste seizoen voor de streek geweest. Pasen viel vroeg dit jaar en het was koud. Maar er wordt half april zeker niet geklaagd bij temperaturen ruim boven de 20 graden. Het is voorjaar, eindelijk. Wie van de bloemen en de bloesem wil genieten, moet sowieso niet al te lang meer wachten. De magnolia en sierkers staan al in volle in bloei, de paardenkastanje, berk, beuk en zomereik maken blad. Wie hooikoorts heeft, snottert nu van de pollen van berk en es.

In de Bollenstreek maken buitenlandse toeristen en dagjesmensen uit de regio eindeloos veel foto’s bij knalgele velden met narcissen - waarschuwingsbordjes vragen aan de bezoekers vriendelijk doch dringend de velden niet te betreden. De lucht is weeïg zoet van de bloeiende roze, paarse en witte hyacinten. Alleen naar tulpen is het nog zoeken. ‘We hebben een enkel veldje tulpen gezien, maar de meeste moeten nog uitkomen’, zegt Ritha Meijer van de wandelclub.

Bloembollenboulevard

Door het koude voorjaar loopt de natuur een week of twee achter, weet Louis van Kesteren. De rest van het jaar zit hij ‘in de autohandel’, maar in de krap acht weken dat de Keukenhof open is, baat hij een van de vijf kramen uit op de ‘Bloembollenboulevard’ langs de Westelijke Randweg in Lisse, om de hoek van de wereldberoemde bloementuin.

‘Met dit weer gaat het hard met de tulpen’, zegt Van Kesteren, zijn hoofd knalrood verbrand door de intense zon. ‘De hele handel staat op springen, kijk maar in de hoek van dat veld achter mij. Over een paar dagen is het hier op z’n mooist.’

Bloemencorso

Dat treft, want komend weekend trekken de praalwagens van het jaarlijkse Bloemencorso van Noordwijk naar Haarlem. Meer dan een miljoen toeschouwers worden op de route verwacht. ‘Als je hier niets te doen hebt, moet je hier niet komen, want ze sluiten alle wegen af’, zegt Van Kesteren. ‘Sorry, ik moet effe aan de gang. Daar is mijn vriend Jozef uit Tsjechië.’

null Beeld Arie Kievit
Beeld Arie Kievit

Pal voor zijn kraam stopt een touringcar van de Tsjechische busmaatschappij Altano. Bloembollenverkoper Van Kesteren en reisleider Jozef Svec blijken elkaar goed te kennen - elk seizoen zien ze elkaar zeker een keer of twee. Van Kesteren krijgt een fles Tsjechische drank cadeau.

‘We zijn net in de Keukenhof geweest en gaan de komende dagen naar de kaasmarkt in Alkmaar, de Zaanse Schans, Den Haag en Amsterdam’, somt Jozef Svec op. Vier nachten slapen ze in Bovenkarspel, één nacht in Egmond aan Zee.

En zo rijden de toeristen af en aan. ‘Holland is prachtig en het weer kon niet beter’, zegt een vrouw uit het Deense Aarhus. Ze heeft een grote variëteit aan bollen gekocht bij Astrid’s Flowershop - tulpen, dahlia’s, hyacinten en een amaryllis. Het past allemaal maar net in de kofferbak. Haar man trekt geamuseerd een wenkbrauw op. ‘Ik geloof dat ze haar eigen Keukenhof gaat beginnen.’

null Beeld
Meer over