Column

Het is 2017, jongens: waarom bestaan verkiezingsborden nog?

null Beeld
Beeld

Er zijn van die momenten dat je kunt zien dat de moderne mens de moderne tijd nog niet begrepen heeft. Dit klinkt heel poëtisch, maar het is eigenlijk een nogal kromme manier om te zeggen dat ik niet kan geloven dat er nog van die grote verkiezingsborden bestaan met daarop posters voor politieke partijen.

Het rare is: die borden zijn dit jaar in veel steden gemoderniseerd. Het is niet meer zo'n houten staketsel met scheef opgeplakte affiches. Het is nu een plastic, solide ogend ding met afgehoekte randen waarop de posters niet geplakt maar geprint zijn, dus zonder omkrullende randjes. Dit heten, las ik, voorbedrukte borden.

Dus. Iemand vond het nodig geld te steken in een moderne versie van zo'n verkiezingsbord, maar diezelfde iemand dacht niet: waarom skippen we dat bord niet altogether, want het is 2017 jongens!

Het schijnt (dit heb ik op de podcast over media van Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth gehoord en zij zijn millennials dus zij weten het) dat je je tegenwoordig middels Facebook zo precies op een potentiële kiezer kunt richten dat je bijvoorbeeld kunt invoeren: 'Ik wil alle vrouwen met kort paarsig haar en een vierkant brilletje uit het noorden van het land bereiken', en dat je dan ook nog precies dat fliebertje uit een speech van Alexander Pechtold kunt laten zien waarop júíst vrouwen met kort paarsig haar en een vierkant brilletje uit het noorden van het land zullen aanslaan.

Je kunt dus best gericht te werk gaan. Wat is dan de functie van posters met loze teksten die veelal variëren op het goede oude 'iets met stemmen'? 'Stem D66', 'Stem 50Plus', 'Stem op jezelf' (GeenPeil), 'Stem voor verandering' (GroenLinks). Toegegeven, sommige maken van hun poster een absurdistisch kunstwerk - de VVD - met een foto van een kleuter die een kartonnen kroon op heeft en daaroverheen de tekst 'Vrijheid doorgeven niet weggeven.' Of - en hier kom je alleen mee weg als je echt een goed hoofd hebt - alleen het hoofd van Gert-Jan Segers en daaronder 'ChristenUnie'.

Een voorgedrukt verkiezingsbord. Beeld anp
Een voorgedrukt verkiezingsbord.Beeld anp

Maar wie staat er ooit voor zo'n bord en denkt dan: hé, ik lees daar 'Stem voor verandering'. Dat ga ik doen! Ik ga voor die jongen Jesse Klaver!

Niemand denkt dat. Ooit.

Die verkiezingsborden staan er dus alleen omdat ze er altijd hebben gestaan rond verkiezingstijd. Maar dan mis ik dit aspect, en ik haal hier even een oud-posterplakker uit Raalte aan over de voorbedrukte borden: 'Ook de afwisseling in formaten en uitvoering van posters van de verschillende partijen mis je, het is allemaal wat minder levendig.'

Ja, als je toch een nutteloos bord neerzet, zorg dan in elk geval dat alle posters verschillende formaten hebben en er scheef opgeplakt zitten. Dat is een mooie Nederlandse traditie waaraan niemand mag tornen.

De bonte stoet verkiezingsposters. Beeld anp
De bonte stoet verkiezingsposters.Beeld anp
Verkiezingsborden in de maak. Beeld anp
Verkiezingsborden in de maak.Beeld anp
Meer over