Het hele gezin kan koken

Iedereen kan koken, is het motto van Mac van Dinther. Om dat te toetsen, eet hij elke week bij een lezer thuis. Deze week Rosalie Paas (23), student humanistiek.

tekst en fotografie Mac van Dinther

Als iedereen kan koken, moeten er ook hele gezinnen zijn die kunnen koken. Rosalie Paas komt uit zo'n gezin. Moeder Monique maakt heerlijke hartige taarten, vader Roel excelleert in soep, zusje Cecilia zegt het met tapas en Rosalie zelf is gespecialiseerd in tiramisu.


Ze wonen aan de rand van Zutphen in een milieubewuste wijk, opgetrokken uit duurzame materialen. Vijftig huizen staan rond een gemeenschappelijke tuin met een gemeenschapshuis, waar elke vrijdag samen soep wordt gegeten. Maar vandaag koken de Paasjes thuis. Rosalie doet de deur open. De lippen rood gestift, roze muiltjes aan de voeten. In de keuken legt Cecilia de laatste hand aan het voorgerecht, Roel trekt een fles biologische wijn open.


In dit huis wordt de antroposofie aangehangen, het gedachtengoed van de Oostenrijkse filosoof Rudolf Steiner die stelt dat je door zelfkennis tot bewustzijn komt. Roel en Monique geven les op een Vrije (basis)School. Maar ze zijn niet eenkennig, zegt Monique, terwijl ze kaarsjes aansteekt voor een Maria-icoon in de woonkamer. 'Het moet wel bij je passen.' Op de wc staan ansichtkaarten van boeddha en een portret van de hindoeïstische olifantgod Ganesh.


Rosalie zit in Utrecht op de piepkleine Universiteit voor de Humanistiek waar ze studeert op een mensvriendelijke samenleving. Als ze klaar is kan ze humanistisch raadsvrouw worden. Koken doet ze het liefst in de mooie keuken van haar ouders in Zutphen.


Als Cecilia klaar is - 'te laat begonnen', snuift Rosalie - kunnen we beginnen.


De auberginerolletjes van Cecilia zijn goed gelukt, in de pastinaaksoep van Roel kun je een lepel overeind zetten, de preitaart met boursin van Monique smaakt naar meer. 'Je moet wel ruimte overhouden voor de tiramisu', waarschuwt Rosalie. 'Ik zei nog zo', zegt ze licht verwijtend tegen de anderen 'het moet een lichte maaltijd zijn.'


Rosalie kreeg haar eerste kookboek toen ze 10 was. 'Mijn eerste gerecht was kip in roomsaus. Dat vond ik zó lekker.' Dat maakt ze nu niet meer, want sinds haar 14de is ze vegetariër, net als haar moeder. Roel en Cecilia eten nog wel vlees. Ze hebben nog overwogen iets te maken met de prachtige kalkoen die in de vriezer ligt. 'Maar dat mocht dus niet', zegt Rosalie.


Met haar tiramisu heeft ze al haar studentenvrienden plat gekookt. Ze heeft hem vanmorgen al gemaakt. 'Dan kan-ie mooi opstijven.' Ze legt uit: Je klopt de eieren schuimig met suiker. 'Tot het als een lint van de lepel loopt.' Dan roer je de mascarpone erdoor. Je doopt de lange vingers aan de koekjeskant in koffie en dan bouw je laagjes: room, vingers, room, vingers, room.


Als finishing touch zeeft ze er een laagje cacao over en schept ons allemaal een flink stuk op. Hij is prachtig gelukt. Romig, maar niet papperig. Zoet, maar niet te, en een lichte bittere toets van koffie. Maar wie van jullie, vraag ik tussen twee goddelijke happen door, kan nou het allerbeste koken? 'Roel', zegt Monique beslist. 'Die kookt met passie.' Moet ik toch nog een keer terugkomen.


Kook-cv van Rosalie Paas Kookt 'Elke dag. Voor mezelf. Vaak komt er iemand langs.'Doet boodschappen bij 'Albert Heijn en de biologische winkel.'Geeft per week uit aan eten 50 euro.Kan niet zonder Knoflook.Nooit op tafel 'Vis. Ik kan me voorstellen dat ik ooit weer vlees ga eten. Vis niet.'


Recept (voor 6 personen)


6 eidooiers 250 gram suiker 500 gram mascarpone 30 lange vingers 30 cl. sterke koffie


meedoen? iedereenkankoken@volkskrant.nl


Meer over