Het grote interview met Henk Overgoor (slot)

Henk Kappertje Overgoor was metaalarbeider toen Guus Hiddink hem op 7 oktober 1973 tijdens De Graafschap -Feyenoord het leven redde....

En dat is hij nog steeds, tot 1 november, want dan gaat hij met pensioen en komt een eind aan het reizen tussen zijn woonplaats Gendringen en Varsseveld waar, zoals bekend, Guus Hiddink is geboren.

Nog steeds spreken oudere supporters van De Graafschap Overgoor geregeld aan over de geweldige wedstrijd tegen Feyenoord.

'Dat was me wat hoor.' Dat was het zeker. Alleen de uitslag al: 57!Dan nu de waarheid en niets dan de waarheid over het meest hachelijke moment uit de voetballoopbaan van de legendarische linksback uit Gendringen, in zijn eigen woorden!

'Na een kwartier stond het al 3-0 voor Feyenoord. Charles Corver was de scheidsrechter. En toen: 1-3, 2-3! Plotseling ging onze linksbuiten er vandoor, Wimke Meijers. Hij speelde de bal door de benen van de rechtsback van Feyenoord, Dick Schneider, en gaf een strakke voorzet. Ik schoot de bal z kruising in: 3-3.'

En toen gebeurde het dus.

'Ik had kauwgom in mijn mond. Ik juichte en sprong en toen schoot de kauwgom in mijn keel. Ik kon geen adem meer halen en viel zomaar om! Guus Hiddink zag het als eerste. Maar het spel ging gewoon door. Feyenoord had afgetrapt en zette een aanval op aan de rechterkant. Mi¿¿jn kant.'

Hiddink greep in en onderbrak het spel door een overtreding te maken op Feyenoorder Henk Wery, de directe tegenstander van Kappertje. 'Hij klopte mij op de rug. De kauwgom schoot uit mijn keel, maar er gebeurde nog iets: ik verloor mijn kunstgebit! 't Vloog er zo uit!

'De mensen dachten daarom dat ik mijn kunstgebit had ingeslikt, maar dat kan natuurlijk helemaal niet. Veel te groot.'

Dat Overgoor speelde met een kunstgebit was opvallend. 'Eerst deed ik 'm altijd voor de wedstrijd in een bakkie met water, en daar haalde ik 'm na afloop dan weer uit. Maar als ik dan foto's van mezelf in de krant zag, had ik altijd zo'n ingevallen bekkie. Ik was net een oude man.'

N heeft hij daarna voor een wedstrijd meer kauwgom in de mond genomen. De jeugdspelers die hij trainde hield hij jarenlang voor dat het levensgevaarlijk is.

Dit was het verhaal van Henk Kappertje Overgoor, de legendarische linksback van De Graafschap die op 7 oktober 1973 leerde dat kauwgom levensbedreigend kan zijn.

Meer over