'Het Grieks-Romeins worstelen is een sport in verval'

LONDEN - De Amerikaanse reus D.D Byers hangt als een zeekoe om de nek van de Turkse worstelaar Riza Kayaalp en verliest in de kwartfinales van het Grieks-Romeins tot 120 kilo. Het lijkt alsof twee standbeelden elkaar omver trachten te duwen. 'Ik kijk er niet meer naar', zegt oud-worstelaar Bert Kops sr. 'Het is te statisch geworden. Ik vrees dat het Grieks-Romeins worstelen binnenkort van de Spelen verdwijnt.'

De 75-jarige Kops was in 1972 de laatste Nederlandse worstelaar op de Spelen. Hij verliet München nog voor zijn eerste wedstrijd, nadat zijn Israëlische trainingspartner Mark Slavin was vermoord bij de gijzelingsactie door de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September. Als worstelaar is Kops sr. een icoon gebleven, op zijn 66ste maakte hij nog een eenmalige rentree. En won.

In de Excel Arena in Londen is het Grieks-Romeins worstelen een sport in verval, aldus Kops. 'De techniek is ondergeschikt gemaakt aan brute kracht. Worstelaars zijn stieren geworden die elkaar alleen nog buiten de mat proberen te duwen. Dat levert al een punt op. In het judo zie je helaas dezelfde ontwikkeling. Het is pakken en trekken, zo wordt de sport vermoord. Ook de olympische status van het judo is in gevaar.'

Rusland zoekt in de zwaarste categorie van het Grieks-Romeins worstelen vergeefs naar een worstelgod als drievoudig olympisch kampioen Alexander Karelin, beroemd geworden met zijn 'Karelin Lift'. Zo sterk was Karelin dat hij niet alleen met één hand een koelkast naar de achtste verdieping van zijn flat kon dragen. Karelin stond erom bekend dat hij zijn tegenstanders optilde en ze als een voddenbaal op de grond kwakte. Tot hij zijn aura verloor op de Spelen van Sydney.

In 2000 kreeg Karelin niet alleen voor het eerst in tien jaar een punt tegen; hij verloor in een heroïsche finale van de Amerikaan Rulan Gardner, die zich op 40-jarige leeftijd vergeefs trachtte te kwalificeren voor de Spelen van Londen. De kampioen van Sydney kampte met overgewicht en deed voor NBC mee aan de realitysoap The Biggest Loser.

Gardner kreeg er 70 van zijn ruim 220 kilo af, maar het was niet voldoende om door de weging te komen. De VS worden nu in de categorie tot 120 kilo vertegenwoordigd door de 37-jarige D.D. Byers, die net als op de Spelen van Peking buiten de medailles valt. De Amerikaanse legerofficier is in zijn worstelpakje een bijna griezelige verschijning. Zijn nek gaat automatisch over in zijn rug en D.D heeft ook al een flink buikje.

Na een fout moet Byers knielen en krijgt de Turk Kayaalp de kans om zijn tegenstander op zijn rug te krijgen. Kops: 'Zelfs in die positie zien de Grieks-Romeinse worstelaars zelden kans om een punt te maken.' In de volgepakte Excel Arena vliegen alleen in de lagere categorieën soms nog worstelaars door de lucht. De zware jongens proberen elkaar vooral de kop van de romp te trekken.

De legendarische Karelin, als politicus nu een prominent lid van de Doema, koppelde kracht nog aan techniek. Zo meeslepend is het Grieks-Romeins worstelen, waarin slechts drie grepen van hoofd tot heupen zijn toegestaan, allang niet meer. Het is de oersport van de antieke Spelen, maar niet sexy genoeg voor de moderne, olympische beweging.

'Worstelen is het symbool van de Spelen', aldus Kops. 'Maar de reglementen moeten worden aangepast om het aantrekkelijker te maken. Je wordt nu beloond voor passiviteit. Het lijkt wel alsof de worstelaars te bang zijn geworden, of ze zijn te sterk om nog te scoren met hun techniek. Ik hoop dat het vrije worstelen iets aantrekkelijker is om te zien. Maar ik vrees het ergste.'

In het Amsterdamse sportcentrum van de Bert Kops sr. en zijn zoon Bert jr. is geen Nederlandse worstelaar meer te vinden. 'Wij begeleiden vooral sporters uit de Oostbloklanden', zegt Kops sr. 'Ik begrijp best dat Nederlanders het Grieks-Romeins worstelen niets meer aan vinden. Ik was veertig jaar geleden de laatste Nederlandse worstelaar op de Spelen. Ik zie het niet meer veranderen.'

undefined

Meer over