Het gezicht van de grootheidswaanzin

Tot 2009 zwaaide de politicoloog de scepter bij SNS Reaal. Hij wilde niet de politiek in. Want, zei hij: 'Ik wil te veel en ben te snel.'

De grote zondebok van het SNS Reaal-echec is een politicoloog die ooit als zanger in een bluesband optrad. Hij heet Sjoerd van Keulen (66) en is nu paradoxaal genoeg de voorzitter van de club die Nederland als financieel centrum in de wereld moet promoten. Nog meer dan de gisteren opgestapte topman Ronald van Latenstein is Van Keulen het gezicht van de grootheidswaanzin en het mismanagement dat de bank fataal is geworden.

Sjoerd van Keulen zwaaide tussen 2002 en 2009 de scepter bij SNS Reaal. Hij was de man die de bank in 2006 met veel fanfare naar de beurs bracht en de vermaledijde vastgoedfinancieringspoot Property Finance overnam van ABN Amro. 'Wij zien Property Finance als een zeer professionele organisatie die met haar slagvaardige en no-nonsense mentaliteit uitstekend past bij onze onderneming', zei Van Keulen, die niet onder stoelen of banken stak dat hij SNS Reaal van zijn provinciale imago wilde ontdoen.

Toen werd hij daarvoor nog geprezen. Het blad FEM Business en Management Network riepen hem in 2007 zelfs uit tot topman van het jaar. Niemand had toen enig idee dat de ABN Amro hem een jaar eerder een kat in de zak had verkocht die bijna de ondergang van de bank zou worden. Property Finance werd verder uitgebreid met nieuwe prestigieuze projecten, die sinds vrijdag allemaal staatseigendom zijn geworden: The Wall langs de A2 bij Utrecht; New Babylon in Den Haag; park Bloeyendael bij De Bilt; het vakantiepark La Ciguena in Spanje; en Belval in Luxemburg. Nog in 2008 kreeg de leiding een groeidoelstelling mee van 10 procent per jaar. 'Wij zijn de Pietje Bell van de financiële dienstverlening in Nederland', riep hij. Hij filosofeerde over SNS als een soort HEMA-bank waar alles te krijgen zou zijn. Een jaar later stapte Van Keulen op. Zijn afscheidsgeschenk was het boek Durf als Deugd, hoewel toen al enigszins duidelijk was dat er verliezen moesten worden genomen en SNS Reaal ook staatssteun moest krijgen.

Sjoerd van Keulen studeerde politicologie in Amsterdam maar vond de politiek niet bij zijn temperament passen. 'Ik wil te veel en ben te snel', zei hij daarover. Hij ging het bedrijfleven in. In 1971 vestigde hij zich als organisatie-adsiseur, waarbij hij onder meer door het ministerie van Binnenlandse Zaken werd ingeschakeld. In 1981 kwam hij als organisatie-adviseur in dienst van de zakenbank Pierson, Heldring & Pierson, waar hij snel carrière maakte. Na de overname van MeesPierson door Fortis in 1997 werd hij bestuurslid. De commissarissen van SNS Reaal vroegen hem in 2002 topman te worden van de bank-verzekeraar. Van Keulen hapte toe: 'Echt ondernemen is bij een multinational als Fortis moeilijk. Hier kan ik het wel.'

In 2009 stapte hij op. Hij werd de nieuwe baas van Holland Financial Centre als opvolger van Arthur Docters van Leeuwen. Daarnaast zette hij zich als bestuurslid van PharmAccess International in voor behandeling en verzorging van aidspatiënten in Afrika en werd hij klankbord van het ministerie voor verbetering van het investeringsklimaat in Nederland.

undefined

Meer over