Nieuws

Het gaat zo goed met de panda dat thuisland China hem niet langer als bedreigd ziet

In China geldt de reuzenpanda niet langer als bedreigd, maar als kwetsbaar. Sinds het thuisland van het dier in de jaren negentig begon met het beschermen van natuurgebieden waar ze leven, gaat het steeds beter.

Pandamoeder met kind. Beeld EPA
Pandamoeder met kind.Beeld EPA

Door de panda nu als kwetsbaar te bestempelen, volgt ook China de classificatie van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN). Die haalde hem al in 2016 van hun gezaghebbende lijst met bedreigde diersoorten, maar China was voorzichtiger. Inmiddels meent ook het thuisland nu voldoende verbetering te zien om dit positieve signaal af te geven.

Schattingen van het aantal levende panda’s lopen uiteen, maar vallen in de orde van duizenden. Het Chinese ministerie van Natuur en Milieu houdt het op 1.800 wilde dieren, meldt staatspersbureau Xinhua. De beer is dan ook niet helemaal uit de gevarenzone, volgens de IUCN. De leefgebieden mogen goeddeels beschermd zijn; ze zijn nog steeds enorm versnipperd. Dat maakt de soort extra gevoelig voor verstoring van de omgeving, bijvoorbeeld door klimaatverandering − waar bamboebossen mogelijk onder zullen lijden − of menselijke activiteiten als het aanleggen van wegen en toerisme.

Over het algemeen wordt de bescherming van de reuzenpanda desondanks als een succesverhaal gezien. Wel bleek vorig jaar uit Chinees onderzoek, gepubliceerd in vakblad Nature Ecology & Evolution, dat de opleving van de pandapopulatie niet betekent dat het ook goed gaat met dieren die in de buurt van de panda leven.

In de pandareservaten leven nog maar weinig wolven, Aziatische wilde honden, luipaarden en sneeuwpanters, aldus de onderzoekers, die duizenden camera’s plaatsten in beschermde natuurgebieden. Dat komt, denken zij, omdat deze roofdieren andere behoeften hebben dan de bamboe-etende panda. Ze hebben een groter leefgebied nodig dan panda’s om op prooidieren te kunnen jagen. Staar je bij natuurbescherming niet blind op de panda, is hun boodschap.

Mascotte

Voor China is de reuzenpanda een nationale trots. Het land zet ze ook in als diplomatiek middel, door ze aan dierenparken over de hele wereld te verhuren en zo de banden met handelspartners te versterken, een strategie die al eeuwen wordt ingezet. Zo zou uit historische bronnen blijken dat de Japanse keizer Tenmu in het jaar 685 twee panda’s ontving van de Chinese keizerin Wu Zetian.

Ook in Nederland leven twee panda’s, in Ouwehands Dierenpark: het vrouwtje Wu Wen en het mannetje Xing Ya. Vorig jaar kreeg het pandapaar zelfs een baby: Fan Xing. Het is de eerste panda die op Nederlandse grond is geboren. Alle drie de panda’s zijn eigendom van China. De dieren zijn in gevangenschap notoir lastig tot paren aan te zetten; een beroemde poging is het experiment in Thailand waarbij panda’s pandaporno te zien kregen.

De panda is uitgegroeid tot mascotte van diersoorten in het nauw, en dat heeft mede te maken met zijn schattige uiterlijk. Door de donkere oogvlekken en pluizige kop met ronde oren wakkert de beer hetzelfde oerinstinct aan dat ervoor zorgt dat mensen baby’s er lief uit vinden zien. Dit zegt meer over het brein van de mens dan over het karakter van de panda. Draai je de zwarte oogvlekken om of haal je ze weg, dan oogt het dier ineens heel wat minder vriendelijk. Probeer het zelf hieronder, door de streep van links naar rechts te schuiven:

Meer over